Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

З 27 по 30 січня 2018 року до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в ОННБ експонувалася книжково-документна тематична виставка «Голокост – ідеологічний виклик ХХ століття: увіковічення та застереження».

27 січня світ вшановує жертви Голокосту – більше 6 мільйонів людей стали жертвами цієї страшної трагедії. Але й до сьогодні дослідники не мають остаточних даних щодо точної кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів. На території України під час окупації було розгорнуто цілу систему гетто та впроваджено масові розстріли єврейського населення (у тому числі й на Одещині). В результаті було винищено близько 2,5 мільйони населення. Найвідомішим гетто було Львівське (1941-1944), а найбільш масовим – розстріл у Бабиному Яру в Києві (1941-1943). Термін «голокост» з латини перекладається як «всеспалення». Сьогодні під Голокостом розуміють систематичні гоніння та винищення людей за расовою, етнічною, національною ознаками як шкідливих і неповноцінних людей. Мета проведення таких заходів в ОННБ спрямована на вшанування пам’яті жертв Голокосту та виховання толерантного покоління, аби запобігти в майбутньому актам геноциду.

foto-1.jpeg

30 січня 2018 р. у рамках тематичної екскурсії в ОННБ учням Вищого навчального комунального закладу «Одеське педагогічне училище» було представлено книжкову експозицією «Голокост – ідеологічний виклик ХХ століття: увіковічення та застереження». Виставка містила добірку сучасної художньої, наукової та періодичної літератури із фонду бібліотеки, що висвітлюють трагічні сторінки історії.

foto-3.jpeg

Анастасія Фомичова, провідний бібліограф відділу зв’язків з громадськістю та реклами ОННБ, провела бібліографічний огляд книжково-документної експозиції, зосередивши увагу учнів на виданнях, що містять документи, фотоматеріали, сучасні наукові розвідки про Голокост і трагедію Бабиного Яру. 

foto-4.jpeg

Викладач української мови та літератури, голова циклової комісії філологічних дисциплін ВНКЗ «Одеське педагогічне училище» Олена Шмигановська вела мову про морально-етичний аспект Голокосту, наголосивши на необхідності збереження та вшанування пам’яті не лише про страшні події, а й про рятівників жертв Голокосту.

foto-5.jpeg

Особливу зацікавленість серед майбутніх педагогів викликали наступні видання з фондів ОННБ:

Снайдер Т. Чорна земля. Голокост як історія і застереження : пер. с англ. / Тімоті Снайдер; пер. Павло Білак, Олеся Камишникова, Тетяна Родіонова; наук. ред. Володимир Склокін. – Київ : Медуза, 2017. – 394 с.

Переглянути в електронному каталозі

Круглов А. Холокост в Украине: Рейхскомиссариат "Украина", Губернаторство "Транснистрия" : монография / Александр Круглов, Андрей Уманский, Ігор Щупак, Укр. ин-т изучения Холокоста "Ткума". – Днипро : Укр. ин-т изучения Холокоста "Ткума" : Лира ЛТД, 2016. – 563 с. : ил., табл.

Переглянути в електронному каталозі

Трахтенберг І.М. Бабин Яр. Минуле і сьогодення / Ісаак Михайлович Трахтенберг; ред. Наталія Данкевич; післям. Сергій Комисаренко. – Київ : Авіцена, 2016. – 431 с.

Переглянути в електронному каталозі

Станкович Є. Бабин Яр [Ноты] : Кадиш-Реквієм : для читця, солістів, мішаного хору та великого симфонічного оркестру на слова Дмитра Павличка / Євген Станкович; Слова Дмитро Васильович Павличко; вступ. ст. Анна Луніна; худож. оформл. М. Гончаренко. – Київ : Музична Україна, 2016. – 174 с.

Переглянути в електронному каталозі

Створено: 31.01.2018
Переглядів: 3011




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.