Літопис відродження собору

30 березня 2017 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася презентація монографії «Відтворення Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору» за участі автора, архітектора, лауреата Державної премії України в галузі архітектури, члена ICOMOS В.М. Мещерякова.

1-2.jpg

Мещеряков В.Н. Восстановление Одесского кафедрального Спасо-Преображенского собора / В.Н. Мещеряков. – Одесса : Феникс, 2017. - 464 с. ; ил. 

Презентація зібрала тих, хто вболіває за збереження унікального архітектурного обличчя старої Одеси, хто був безпосередньо причетний до відновлення храму, який є однією з архітектурних домінант Одеси.

1-3.jpg

Символічно, що презентація відбулася в стінах закладу, в якому в 1991 році розпочалося дослідження варварськи знищеної в 1936 році архітектурної перлини, задум спорудження якої зародився ще до перейменування Хаджибея в Одесу (1794).
Як сказано у вступі, «видання включає імена і прізвища великої кількості осіб, які мали щастя брати участь у процесі дослідження, проектування, будівництва, обрамування Собору і кожен з яких зробив значний внесок у відтворення втраченої святині, у тому числі тих, хто так чи інакше не був відзначений за свою роботу».
Свій виступ автор побудував на коментарях до ілюстративного матеріалу книги, оформленого в мультимедійну презентацію. Фоліантне видання включає більше 600 кольорових ілюстрацій: мап, креслень, рисунків, фото, як ретроспективних, так і сучасних, які відтворюють історію Храму.

1.jpg

Автора привітала генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ольга Ботушанська (на фото справа). Ведуча заходу – заступник генерального директора з наукової роботи Ліна Арюпіна.

2.jpg

Основний меседж виступу автора книги – необхідність збереження і відродження історичного образу Одеси, її духовності. Свою подальшу роботу Володимир Мещеряков готовий присвятити розробці науково-методичних основ процесу формування документації щодо відтворення втрачених об`єктів культурного спадку Одеси і супроводу їх будівництва на прикладі Кафедрального Спасо-Преображенського собору. Кожен здійснений проект спонукає до нових. У книзі подається генеральний план острову на палях "Візантія" в Одеській затоці.

3.jpg

Привітання від о. Антоніна –
представника Одесько-Ізмаїльської єпархії УПЦ при зведенні собора

4.jpg

Леонід Крючков, директор будівельної компанії "Стікон" наголосив, що відновлення собору відбулося виключно на громадські кошти.

5.jpg

Голова ООО НСАУ , член правління колишнього Православного чорноморського фонду Василь Мироненко висловив вдячність колезі від спілчан за вітворення собору і книжкове подарункове видання, яке зафіксувало двадцятирічний період дослідження і відновлення храму. Архітектор також висловив жаль з того приводу, що науково-документна база не дозволила в повній мірі відтворити аутентичність собору.

6.jpg

Рецензент книги – заслужений будівельник України, професор, директор Будівельно-технологічного інститутут ОДАБА Володимир Суханов

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Створено: 31.03.2017
Оновлено: 03.04.2017
Переглядів: 1340




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.