До Дня Соборності України

Напередодні Дня Соборності України, який відзначається 22 січня, в рамках Дня науковця в ОННБ відбулася зустріч з істориками та етнологами, які розглядали різні аспекти цього явища. Як і попередні подібні заходи, вона носила історико-просвітницький характер.

01.jpg

Київ. Під час проголошення Акту злуки

Незмінними учасниками заходу є професор ОНУ ім. І.І.Мечникова Тарас Гончарук та доцент МАУП Сергій Боган. Серед запрошених — молоді науковці, вихованці історичного факультету ОНУ ім. І.І.Мечникова. Так, не вперше цю тему розвиває в стінах бібліотеки аспірант кафедри археології та етнології України Валентин Долгочуб; цікаві факти донесла аудиторії дебютантка подібних читань, магістрант цього ж закладу Ксенія Сорокіна. Слухацьку аудиторію складали переважно викладачі та учні Одеського професійного ліцею морського транспорту.

Програма

Відеорепортаж ООДТРК

ФОТОРЕПОРТАЖ

2a.jpg

У світлі того, що 2017 рік оголошений Роком української національної революції 1917-1921 років, Тарас Гончарук акцентував увагу на основних подіях, які передували Акту злуки ЗУНР і УНР (Велика злука); на етапах зародження національної свідомості – від революції 1905 року, до березневих та листопадових революційних виступів на Софіївській площі у Києві 1917-го, коли був утворений представницький орган – Українська центральна рада (УЦР) і згодом проголошено Українську Народну Республіку. Цікавий факт: революція 1905 року, каталізатором якої стали події 9 січня 1905 року, відомі як «кривава неділя» – це той самий день, але за новим стилем, коли був проголошений Акт злуки.
Історик також нагадав про безпрецедентну у світовому вимірі акцію вже у сучасний період нашої історії – «живий ланцюг», коли у такі ж зимові дні 1990 року сотні тисяч українців, взявшись за руки, з’єднали таким чином Київ і Львів, що символізувало єдність наших земель.

3.jpg

Сергій Боган у своїй промові обмежився вузькою темою, що дало можливість розкрити її досить детально, у т.ч. через персоналії. Мова йшла про військове співробітництво Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки у галузі авіації. Ця тема ще мало популяризована, тож викликала помітний інтерес у присутніх.
Науковець охарактеризував обставини, за яких поставала авіація ЗУНР, землі якої входили раніше до Австро-Угорської імперії.
1 грудня 1918 року була видана постанова ЗУНР щодо формування українського летунського загону, який перші три літаки згодом отримав із зібраних збитих польських. Важливою стала співпраця з урядом гетьмана Скоропадського, у розпорядженні якого було кілька авіазон, у т.ч. одеська. Симптоматично, що і в Українській Галицькій Армії, і армії УНР керували повітряним флотом нащадки великих українських письменників, відповідно, Петро Франко і родич Тараса Григоровича Левко Шевченко. 

4-1.jpg

Цікаво було почути погляд етнолога щодо самоідентифікації різних етнічних груп внаслідок української національної революції та проголошення Соборної України. Валентин Долгочуб охарактеризував особливості етнічного складу України на той час, наявність елітних груп у суспільстві, різницю між містом і селом. Вирішальним на той момент стало домінування свідомих українців в уряді і армії УНР, що створило зовсім іншу політичну ситуацію в країні і вплинуло на самосвідомість громадян. Проголошення Акту злуки, на думку етнолога, прискорило об’єднання етнічних груп, їх національну самоідентифікацію, що справедливо, у першу чергу для українців, поляків, росіян та євреїв.

5.jpg

Серед тих, хто був присутній на Софіївській площі у Києві 22 січня 1919 року – прем’єр-міністр уряду УНР, одесит Володимир Чехівський. Тему ролі одеситів у національно-визвольних змаганнях розвивала Ксенія Сорокіна. Вона нагадала, що активну роль у здобутті незалежності України та захисту новопосталої держави відіграли наші земляки, зокрема, голова Ради міністрів УНР Всеволод Голубович, український комісар Одеси Іван Липа, міністр судових справ Сергій Шелухін, генерал-хорунжий армії УНР Всеволод Змієнко, командир військового загону часів Директорії УНР Іван Луценко та інші. Останній вперше підняв в Одесі жовто-блакитний стяг.

img_8059.jpg

img_8031.jpg

До цієї події співробітники ОННБ підготували змістовну виставку «Соборність України – доленосна подія Української революції 1917-1921 років», огляд якої провела співробітник відділу зв’язків з громадськістю та реклами ОННБ Валентина Колесникова.
Увазі присутніх також була запропонована хроніко-документальна стрічка «Акт злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року» – робота режисера і сценариста Тараса Каляндрука (у співавторстві), яка занурила глядачів у буремну революційну епоху 1917-1919 років.

img_8114-1.jpg

Викладач історії ліцею Ольга Коваленко подякувала організаторам за цю пізнавальну зустріч, відзначивши, що вона стала своєрідним уроком з вивчення даної теми у різних аспектах.

99-1.jpg

Пам`ятна світлина

Створено: 19.01.2017
Оновлено: 24.01.2017
Переглядів: 2310




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.