VІ Львівський бібліотечний форум

8-12 вересня 2015 р. у межах ХХІ Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» відбувся VІ Львівський бібліотечний форум «Бібліотек@ – стратегія розвитку», організований Українською бібліотечною асоціацією (УБА) за партнерської підтримки ГО «Форум видавців», Міністерства культури України, Посольства США в Україні та Goethe-Institut в Україні, бібліотечних й освітянських інституцій держави.

Цьогорічна тема Бібліотечного форуму «Бібліотек@ – стратегія розвитку» яскравою палітрою розкрилася у програмі заходів форуму. Міжнародна науково-практична конференція з актуальних проблем розвитку бібліотечної справи, численні професійні дискусії, тренінги та майстер-класи, вуличні адвокаційні акції та інші заходи, спрямовані на підняття ролі бібліотек у суспільстві, а також організоване змістовне дозвілля наповнили кожен робочий день бібліотечного форуму щирим задоволенням від плідного професійного спілкування та нагоди скласти свій індивідуальний професійний маршрут.

Протягом п’яти днів понад 250 керівників та провідних фахівців бібліотек, науковців, викладачів вищих навчальних закладів, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів УБА з України, Польщі, Німеччини, Хорватії, Великої Британії ділилися досвідом, ідеями й натхненням.

Серед 60 працівників публічних бібліотек України, що взяли участь у подіях форуму завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури України, були й представники ОННБ ім. М.Горького – заступник генерального директора з інформаційних технологій Ірина Бірюкова та завідувач відділу наукового комплектування фондів Емілія Василевська. Також, за підтримки Посольства США в Україні, учасником бібліотечного форуму стала Наталія Диба, завідувач відділу літератури іноземними мовами та міжнародних проектів.

Головним питанням Львівського бібліотечного форуму–2015 було обговорення проекту Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року. Представляючи проект Стратегії на пленарному засіданні, Президент УБА, канд. пед. наук, директор Інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Ірина Шевченко зауважила, що розробники цього документу – міжвідомча робоча група з питань формування стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні, – прагнули представити розмаїття різних моделей та врахувати особливості різних регіонів, орієнтуючись при цьому на сталий розвиток України.

Протягом наступних днів відбувалися обговорення напрямів реалізації Стратегії, а у форматі мозкових штурмів бібліотекарі обговорили принципи й орієнтири дорожньї карти Стратегії, що мають забезпечити якісні зміни бібліотек за напрямками «нормативно-правова база, стандарти, нова архітектура інтегрованої бібліотечної системи», «матеріально-технічна база, інформаційно-технологічна інфраструктура, джерела фінансування», «документно-інформаційні ресурси бібліотек, універсальний доступ та збереження культурного надбання», «професійний розвиток персоналу бібліотек, безперервна бібліотечно-інформаційна освіта», «науковий супровід та ефективні комунікації», «розвиток читання через систему соціального партнерства». Найбільш відвідуваним став напрямок «нормативно-правова база, стандарти, нова архітектура інтегрованої бібліотечної системи», обговорення якого відбувалося за участю начальника Управління соціокультурного розвитку регіонів Міністерства культури України Лариси Нікіфоренко.

На думку віце-президента УБА, координатора Американських центрів Посольства США в Україні Валентини Пашкової, розроблення Стратегій – це саме той випадок, коли сам процес не менш важливий за результат. Варто зауважити, що форум дійсно став жвавою площадкою публічного обговорення Стратегії розвитку, і, маємо сподівання, надійною запорукою імплементації найкращих світових стандартів бібліотечно-інформаційних ресурсів і послуг в Україні. Переконані, ухвалення та впровадження Стратегії матиме суттєвий вплив на рівень соціально-економічного розвитку, інформаційної безпеки держави та сприятиме розбудові демократичного громадянського суспільства в умовах інтеграції України до європейського й світового інформаційного простору. Детальніше з проектом Стратегії, який передбачає забезпечення рівного доступу до інформації, створення сучасних механізмів оптимізації бібліотек, а також нових моделей обслуговування, можна ознайомитись на сайті Міністерства культури України в розділі «Консультації з громадськістю».


Активною та змістовною була участь міжнародних учасників форуму


Жвава дискусія за участі Войцеха Квятковського, директора департаменту фінансів Міністерства культури і національної спадщини Польщі, Гжегожа Гаудена, директора Інституту Книги та Яцека Сутрика, директора департаменту з соціальних питань міста Вроцлава за модерування Ірека Гріна – куратора програми «Культурна столиця Європи Вроцлав 2016», довела можливість успішних перетворень галузі за умови узгодженого стратегічного бачення уряду й органів місцевого самоврядування у питаннях розвитку національної бібліотечної мережі, актуальних завдань публічних книгозбірень й програм фінансування бібліотек.

Астрід Ліпельт-Калуш, заступник директора з питань управління центральними службами Мюнхенської міської бібліотеки (Німеччина), в рамках сесії «Стратегія публічної бібліотеки: як розробити та успішно реалізувати», представила успішний досвід модернізації роботи Мюнхенської міської бібліотеки.

Малгожата Kaновник, керівник відділу промоції Інституту Книги (Польща), Іоланта Гжельчик, керівник відділу промоції Публічної бібліотеки міста Вроцлава (Польща) Ельжбета Каліновська, заступник директора Інституту Книги з програмної діяльності, (Польща), Дангуоле Абазоріувене, президент Асоціації муніципальних публічних бібліотек Литовської Республіки яскраво презентували практичний досвід адвокаційної діяльності. Жваве спілкування підтримали українські фахівці – Віра Загуменна, канд. пед. наук, зав. кафедри бібліотекознавства та інформаційних комунікацій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, член Президії Української бібліотечної асоціації й Тетяна Остафійчук, директор комунальної установи «Централізована бібліотечна система» Жовтневого району Миколаївської області. Надихаюче оптимістичним, сповненим заслуженої гордості успіхами сільської бібліотеки був виступ голови Бармашівської сільської ради Миколаївської області Сергія Розсохи.

Найяскравішим завдяки емоційності і таким, що викликало почуття єдності бібліотечної спільноти стало обговорення ролі книги і бібліотеки у житті військових. У виступі Валентини Пашкової, докт. іст. наук, доцента, координатора Американських центрів Посольства США в Україні, віце-президента Української бібліотечної асоціації розкрито досвід роботи військових бібліотек в США, а в рамках відкритої дискусії українські бібліотекарі з усіх регіонів країни поділилися вражаючим досвідом підтримки захисників Батьківщини. Нагадаємо, в Україні продовжується Всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна», ініційована Міністерством культури України. Окрім цього, українські бібліотеки впроваджують й координують різноманітні проекти з розвитку волонтерського руху, психологічної підтримки й соціальної адаптації вимушених переселенців, строкових військовослужбовців, учасників АТО. Сучасні бібліотекарі спроможні не лише вислухати й почути людину, але й допомогти зорієнтуватися в можливостях онлайн-навчання та пошуку роботи, освоєнні інформаційних технологій, організації родинного дозвілля тощо, а вільний час приділяють волонтерській роботі на підтримку захисників України.

Вдало складена програма бібліотечного форуму дозволила також відвідати низку заходів ХХІ Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові». Серед понад 1300 локацій форуму вдалося побувати на презентаціях найновіших видань і проектів, автограф-сесіях, поетичних читаннях, круглих столах, але, найголовніше, відчути щире задоволення від спілкування з авторами й видавцями, великими і маленькими читачами, бібліотекарями та журналістами… – у Львові цими днями інтелектуальна еліта країни в режимі нон-стоп створювала надзвичайну, надихаючу, життєдайну реальність. Детальніше про події «Форуму видавців у Львові» можна дізнатися на офіційній сторінці заходу у Фейсбук.

Окремо хочеться подякувати всім організаторам VІ Львівського бібліотечного форуму, яким, на нашу думку, вдалося найголовніше – спільними зусиллями сформувати в українських бібліотекарів стійку звичку прагнути восени потрапити до Львова, у вир святкових подій величезної книжкової родини України. Тож неодмінно сподіваємося на нові плідні зустрічі в гостинному місті Лева та бажаємо творчої наснаги й нових організаційних успіхів організаторам майбутнього VІІ Львівського бібліотечного форуму!

Запрошуємо також преглянути фоторепортаж від учасників VІ Львівського бібліотечного форуму на сторінці Бібліотеки у Фейсбук.

****


Створено: 15.09.2015
Переглядів: 1751




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.