← Персоналії (за травень 2022 р.)
< Попередня книга Наступна книга >

Бібліографія

Михайло Грушевський. Студії та джерела : [збірник] / НАН України. Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського ; гол. редкол. Ігор Гирич ; редкол. Галина Бурлака, Валентин Кавунник, Мирон Капраль ; літ. ред. Лариса Білик. – Київ : Брехуненко Наталія Андріївна, 2019

Кн. 3 : Михайло Грушевський. Студії та джерела. – Київ : Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2021. – 405 с. : іл.

Анотація

До 3-ї книги «Студій» увійшли історіографічні та джерелознавчі дослідження, присвячені науковій, громадсько-політичній діяльності Михайла Грушевського. Зокрема, статті про місце джерелознавства у його академічних працях; розглянуто концепцію історика щодо переходу українських земель до складу Литви та Польщі в середині XIV століття, рецепцію творчості М. Грушевського у німецькій славістиці початку ХХ століття, про зародження нової дисципліни – грушевськознавства у 1950-х роках серед української еміграції в США. Опубліковано також список студентів – слухачів лекцій проф.. М. Грушевського філософського факультету Львівського університету за 1894-1914 навчальні роки, свідчення Степана Томашівського, в німецькому оригіналі та українськму перекладі, у кримінальній справі проти Михайла Грушевського в Австро-Угорщині у 1916 р. та ін.