Кулінарний майстер-клас «На щирі пироги…!» до Міжнародного дня кухаря і кулінара
20 жовтня щорічно відзначають Міжнародний день кухаря. Це професійне свято для кулінарів, які готують їжу у закладах харчування. Міжнародний день кухаря заснувала Всесвітня асоціація кулінарних спільнот у 2004 році. На той момент до цієї організації входило близько 8 мільйонів людей зі 100 країн світу.
До бібліотеки завітали наші громадяни з тимчасово-окупованих територій України, які знайшли прихисток в Одесі. Вони ділилися рецептами страв і родинних кухарських традицій, які нагадують їм про рідну домівку та допомагають долати труднощі. І ось приємна несподіванка, в розпал зустрічі до маленької Міри приїхав тато – військовий!
Бібліотекарка Тамара Григоренко розповіла про нелегку, але важливу працю кухарів під час нинішньої війни. Вони не тільки готують їжу для військових та біженців, але й активно займаються волонтерством і збирають кошти для допомоги постраждалим. Досвідчені кухарі діляться рецептами простих, але поживних страв, які можна приготувати з обмежених інгредієнтів. Це допомагає людям готувати їжу в умовах війни. Кулінари не лише надають практичну допомогу, але й підіймають моральний дух людей, за що чимало трудівників кухні заслужили велику повагу та підтримку суспільства.
Під час заходу відвідувачі мали змогу ознайомитися з виданнями, представленими на книжковій виставці «Кухня народів світу», а також взяли участь в майстер-класі з приготування класичної української страви.
Наші бібліотекарі Ольга Мойсей і Тамара Григоренко провели з маленькими відвідувачами практичне заняття з приготування лінивих вареників і млинців з різноманітними начинками.
Під час дегустування гості та бібліотекарі жваво обговорювали спільні прийоми та регіональні відмінності у приготуванні класичних українських страв. Пані Ганна згадала про сімейну страву «затирка», цю смакоту готувала її бабуся на Луганщині, та, на жаль, нащадкам не вдалося зберегти рецепт. Пані Галина поділилася своїм рецептом, «куліш» – смачна поживна каша з м’ясом, яку подають до святкового столу. Цікаву розповідь про особливості приготування голубців і фаршированого перцю в Луганській та Одеській областях учасники почули від пані Вікторії.
Захід пройшов у дружній і невимушеній атмосфері.
© 2025 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.






