Екранізований бестселер: ТОП-5 книжок грудня

foto_1.jpg

Екранізовані книги — це прекрасний і продуманий до найдрібніших подробиць сюжет, з нетривіальними головними героями, несподіваною розв'язкою та глибоким значенням. Такі твори не просто хочеться читати та перечитувати, але й приємно на власні очі побачити все, що відбувається хоча й на екрані. Фахівці Одеської національної наукової бібліотеки пропонують вашій увазі добірку, до якої увійшли екранізовані бестселери.

foto_2.jpg

Кіно міцно увійшло в життя людини і без нього важко уявити сучасний світ. Дивитись улюблені фільми — задоволення, а читати книги, на яких вони засновані, ще приємніше. Книга відкриває читачеві величезний світ, обмежений лише його уявою. Читаючи твір, ми маємо можливість познайомитися з справжнім героєм, таким, яким його задумав автор. Екранізація дає змогу подивитися на знайомий сюжет очима режисера та зробити для себе безліч відкриттів, помітити те, що раніше не привертало уваги. Книги у жанрі кінороману можуть стати справжнім відкриттям.

У нашій добірці ви знайдете екранізовані книги, які лягли в основу фільмів та серіалів. На вас чекає чарівна зустріч із улюбленими героями. Будьте певні: книги здатні розкрити нові тонкі штрихи, які малюють унікальний сюжет. На сторінках яких, розкривається повна глибина переживань, почуттів, а мотиви їхньої поведінки набувають нового звучання. Кіноромани принесуть нові відкриття та загадки, що відкриються на сторінках легендарних творів.

foto_3.jpg foto_4.jpg foto_5.jpg

Проста послуга : роман / Дарсі Белл ; пер. Юлія Максимейко ; відп. за вип. О. В. Стратілат. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 315 с.

 

Психологічний трилер про темний бік жіночої дружби, що нагадає «Зниклу» Гилліан Флінн та «Дівчину в потягу» Поли Гоукінз. Любов, дружба, таємниця — усе виявиться не таким, як здавалося спочатку. Бо у кожного є таємниці навіть від самого себе…

Блогер і мати-одиначка Стефані змушена була забути про анонімність у інтернеті і просити про допомогу — її подруга зникла! Вони були такі близькі з Емілі, такі схожі: народили у тридцять, мали однакові погляди на материнство, ділились усіма секретами і робили одна одній маленькі послуги, забираючи синів зі школи. Навіть їх діти — найкращі друзі! Що б там не казала поліція, та Емілі ніколи б не покинула свого сина… Та сталося найстрашніше. Тіло Емілі було знайдено, її оплакали та поховали. Стефані зробила все, щоб підтримати маленького Нікі та згорьованого Шона. І скоро опинилась у Шонових обіймах, господаркою у будинку померлої подруги… Якби ж вона знала, що про деякі таємниці краще ніколи не згадувати. Бо хтось вирішив, що обрав кандидата на роль жертви… Бо одного разу у будинку пролунав дзвінок: «Це я, Емілі. Я повернулася. Я спостерігаю за тобою…»

Студія «Fox 2000»у січні 2016 року, ще до публікації книги, викупила права на екранізацію роману. Зйомки загадкового фільму проходили на території Канади у місті Торонто, а саундтрек до кінокартини доповнює французька пісня 60-х років. Фільм із подвійним дном на стику трилера, детективу та комедії зняв режисер Пол Фіг який дебютував у жанрі детективного трилера з нотками нуару. Він привніс у фільм багато від себе із реального життя — стиль, використання тростини і навіть рухи. На передній план у кінострічці висунули кардинально різних актрис Анну Кендрік та Блейк Лайвлі, для якої це перша лиходійська роль. Численні відгуки та рецензії відзначають своєрідність роботи Пола Фіга та професіоналізм актрис у обіграванні персонажів до дрібниць.

foto_6.jpeg foto_7.png

Прислуга : роман / Кетрін Стокетт ; пер. Надія Хаєцька. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 492 с.

 

1960-і роки, штат Міссісіпі, США. Ейбілін все своє життя пропрацювала служницею у білих людей, виростила сімнадцять їхніх дітей, але втратила свого єдиного сина. Мінні — невгамовна й нестримна жінка, з якою не варто сперечатися. Через свій непростий характер вона змушена часто змінювати господарів, але роботу таки може знайти: її торти і пироги незрівнянні. Скітер, біла дівчина, після закінчення університету повертається у рідний Джексон. Вона мріє про письменницьку кар’єру і хоче розповісти світові про те, що коїться тут, на Півдні Америки.

Ці жінки — дуже різні. Але їх об’єднує загострене відчуття справедливості та непереборне прагнення до змін у своєму житті. Вони разом пишуть свою таємну книгу про нелегку долю та устав тогочасного життя і не знають, чи вдасться їй колись побачити світ…

Надзвичайно зворушливий, сильний роман про складні людські долі, страшну несправедливість і біль, але, разом із тим, — про щирі надії, любов до ближніх і віру у те, що із паростків відчайдушної боротьби може вирости нове, інше життя.

Книга Кетрін Стокетт, з непростою долею на шляху до публікації та успіху, сьогодні доступна більш ніж у сорока країнах та на слуху, багато в чому завдяки екранізації 2011 року, режисером та сценаристом якої став друг дитинства СтокеттТейт Тейлор. Фільм одна з найкращих історій про расову сегрегацію в США де присутній цікавий сюжет, глибока, майже відчутна, атмосфера американського Півдня зразка 1960-х та нетипове розкриття персонажів. При знайомстві з романом розумієш, що сценаристи адаптації дбайливо віднесли до оригіналу і не стали ризикувати помітними відмінностями. Як і в більшості випадків, тут літературний оригінал пропонує більш докладний виклад тієї ж історії з подробицями, які так і залишилися за кадром. Читаючи про місто Джексон, про Скітер, Мінні, Ейбілін, представляєш яскраві образи з кіно, особливо акторський склад. При цьому немає відчуття якоїсь взаємної вторинності — кожен твір по-своєму цікавий.

foto_8.jpg foto_9.jpg foto_10.jpg

Останній лист від твого коханого : роман / Джоджо Мойєс ; пер. Тетяна Заволоко ; ред. І. М. Давидко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. – 398 с.

 

Дві закохані жінки, між якими — півстоліття… Два кохання, над яким не владний час…
Аристократка Дженніфер потрапила до жахливої автокатастрофи. Вона вціліла дивом. Доля подарувала їй життя, але відняла пам’ять. Молода жінка не може пригадати ані обставин аварії, ані чоловіка, ані рідних, ані… загадкового незнайомця, листи якого вона знайшла у своїх речах. Вони сповнені такої пристрасті, такої туги, такого безмежного кохання, що її серце завмирає у передчутті дива.
Через майже 50 років один з цих листів знайшла журналістка Еллі. Вона вражена їхньою щирістю і прагне знайти того, хто написав його, і ту, що надихнула чоловіка на ці слова. Розпочинаючи пошуки чужого кохання, Еллі й гадки не мала, що зробила крок назустріч власному.

У серпні 2019 стало відомо, що режисером фільму за однойменним романом Джоджо Мойєс стане Августин Фріззелл. Зйомки розпочалися а жовтні на Мальорці. Фелісіті Джонс та Шейлін Вудлі виконали головні ролі, а також стали виконавчими продюсерами стрічки.

foto_11.jpg foto_12.jpg

Смерть на Нілі : роман / Агата Крісті ; пер. Надія Хаєцька ; кер. проєкту В. А. Тютюнник ; відп. за вип. О. В. Приходченко ; ред. І. В. Матюшенко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля", 2020. – 364 с.

 

Молодята Саймон і Ліннет Дойли вирушають у весільну подорож на пароплаві «Карнак». Жаклін де Бельфор, давня подруга Ліннет, у якої та відбила коханого, вирішує своєю присутністю зіпсувати їм медовий місяць. Одного ранку служниця знаходить місіс Дойл мертвою...
Хтось вистрелив їй у голову, поки вона спала. На стіні біля вбитої лишається кривава буква «Ж». Однак Жаклін має залізне алібі. У справу втручається відомий харизматичний детектив Еркюль Пуаро. Виявляється, майже всі пасажири мали мотив для вбивства. Щось приховує чи не кожен із них, а кілька, як стає відомо, подорожують зі зброєю. То хто цей холоднокровний убивця, що не зупиняється на одному злочині?

«Смерть на Нілі» — американський фільм 2022 року у жанрі детективної драми режисера Кеннета Брани, знятий за однойменним романом Агати Крісті про бельгійського детектива Еркюля Пуаро. Фільм став третьою кіноадаптацією роману. Бюджет кінофільму оцінюється в 120 мільйонів фунтів стерлінгів. Проєктом займався режисер, який раніше зняв «Вбивство у Східному експресі». Як і належить детективній історії, наприкінці детектив розкриває вбивцю, детально розкриваючи його план.

foto_13.jpg foto_14.jpeg

Мелодія кави у тональності кардамону : роман / Наталія Гурницька ; ред. О. М. Хвостова. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022. – 507 с.

 

Роман став основою для історичної драми «Кава з кардамоном» виробництва Solar Media Entertainment спільно з телеканалом СТБ та за підтримки Державного агентства України з питань кіно і Українського культурного фонду.

Головну чоловічу роль виконав польський актор Павел Делонг, відомий за фільмами «Список Шиндлера» й «Дім». Його партнеркою на знімальному майданчику стала Олена Лавренюк, відома за фільмами «Егрегор» і «11 дітей з Моршина». Саме цю актрису авторка роману Наталія Гурницька вважає ідеальною кандидатурою на роль головної героїні.

Драматична історія забороненого кохання юної дівчини до набагато старшого за неї одруженого польського шляхтича, яка розгортається в атмосфері Львова XIX сторіччя! Що це — мінлива пристрасть чи справжні почуття? Для неї — це перше кохання, для нього — мабуть, уже й останнє... Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати щастя, балансуючи на краю прірви та порушуючи всі можливі заборони?..

Створено: 27.12.2022
Оновлено: 28.12.2022
Переглядів: 1143




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.