В ОННБ розпочала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Українська історична та культурна спадщина під час військової агресії РФ: досвід, виклики, загрози»

01.jpg

23 серпня 2022 року в Одеській національній науковій бібліотеці під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України розпочала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Українська історична та культурна спадщина під час військової агресії РФ: досвід, виклики, загрози», яка є складовою кроссекторального проєкту «УКРАЇНА: ІСТОРІЯ. КУЛЬТУРА. ІДЕНТИЧНІСТЬ» і присвячена Дню Незалежності України.

Співорганізаторами конференції стали Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Одеський обласний центр української культури, Факультет історії та  філософії ОНУ імені І.І. Мечникова.

Захід також проводиться за сприяння та партнерської участі Державної архівної служби України, Інституту дослідження Голодомору,  Національного музею Голодомору-геноциду, ВГО «Українська бібліотечна асоціація», ГО «Одеське етнологічне товариство», Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України, Ради представників національно-культурних товариств Одеської області, ГО «Міжнародний центр по роботі з українцями за кордоном», ВГО «Бібліополіс».

До участі в конференції долучилися науковці та провідні фахівці бібліотек, архівів, музеїв України та зарубіжжя, викладачі,  представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, освітяни, культурологи, представники креативних індустрій.

Відкриття конференції відбулося у відділі міжнародних проєктів ОННБ,  учасники з інших міст і з-за кордону долучилися до події онлайн на платформі ZOOM та на сторінці Facebook.

03.jpg

Учасників конференції привітав  Ростислав Володимирович Карандєєв, перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України, відзначивши її актуальність, що зумовлюється реаліями сьогодення. Військова агресія рф проти України спричинила чимало загроз і для культурної спадщини України, що стало предметом підвищеної уваги до проблем культуроохоронної діяльності з боку нашої держави, міжнародних організацій та урядів багатьох країн світу. Він наголосив, що культурна спадщина України є основою нашого єднання, свідченням історичного становлення українського народу, української нації, а відтак невід’ємною частиною світового культурного надбання, що підлягає збереженню і захисту від знищення чи пошкодження. Отож наша спільна мета – захистити пам’ятки матеріальної та нематеріальної культури від нищення, катастроф, а також зберегти нашу історію, культуру, нашу ідентичність. Ростислав  Володимирович побажав учасникам конференції плідної роботи, наснаги, щедрої долі та миру.

04.jpg

Тетяна Олександрівна Ємельянова, кандидат історичних наук, перший заступник Голови Державної архівної служби України, поділилася думками щодо теперішньої ситуації навколо архівів як невід’ємної складової історико-культурної спадщини. Культурні цінності, які зберігають архіви, бібліотеки, музеї, завжди були вразливою мішенню під час збройних конфліктів. Сьогоднішня війна є війною проти нашої історичної спадщини. Вона розповіла про діяльність архівних установ України в контексті війни. Пані Тетяна висловила думку про те, що охорона культурних цінностей має розумітися як завдання всього суспільства, а тому важливим є індивідуальне громадське підвищення обізнаності щодо цих питань, аби закріпити важливість захисту та збереження культурної спадщини у сприйнятті та ціннісному горизонті широких верств нашого населення. Держава, суспільство і професійна спільнота мають бути єдині у прагненні повоєнного відновлення наших інституцій пам’яті, тож сьогодні важливо планувати роботу та діяльність архівів, музеїв, бібліотек як критично значущих для суспільства об’єктів.

05.jpg

Ярослава Олексіївна Різникова, заступник директора Департаменту – начальник Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, зауважила на актуальності тематики конференції і зазначила, що саме історія, культура та ідентичність є системоутворюючими складовими для кожної держави. Пані Ярослава зазначила, що пріоритети держави, підходи до міжнародної співпраці, розбудова геополітичних стратегій, формування регіональних взаємовідносин значною мірою визначаються саме історією і культурною спадщиною кожної країни. Культура та історія визначають і соціально-економічну, і політичну модель країни. Вона розповіла про роботу закладів культури, науковців, центрів національних культур полікультурної Одещини у справі вивчення й збереження історично-культурної спадщини.

06.jpg

У вітальному слові Сергій Борисович Гуцалюк, керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті (м. Одеса) провів паралелі між історією та сьогоденням та наголосив на тому, що нині звернення до нашого історичного минулого сприятиме усвідомленню сьогодення й значною мірою визначатиме майбутнє.

02.jpg

Ірина Олександрівна Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, підкреслила, що нинішня конференція є важливим етапом у консолідації зусиль науковців і практиків у розв’язанні актуальних питань вивчення та збереження історичної та культурної спадщини в сучасних умовах; виявленні найбільш гострих проблем у культурній сфері та визначення шляхів їх подолання. Конференція стає майданчиком для дискусій, широкого суспільного діалогу та обміну досвідом між фахівцями різних галузей щодо пріоритетних напрямів у справі збереження та популяризації культурно-історичного спадку України, підвищенні рівня обізнаності українців щодо власної історії та культури, формуванні і збереженні української національної ідентичності.

За програмою конференція продовжить роботу в секціях «Українська культурна та історична спадщина як складова світового культурного надбання», «Історична пам’ять та культурна спадщина», «Актуальні практики у справі збереження, дослідження та промоції історико-культурної спадщини», «Культурно-просвітницька робота у поширенні історичних знань з питань формування української національної ідентичності» та триватиме два дні.


Створено: 23.08.2022
Оновлено: 25.08.2022
Переглядів: 1497




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.