В Одеській національній науковій бібліотеці презентовано проєкт «LITERA 2.0.: ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ»

14 лютого відбулася Велика Одеська Бібліоніч-IV на підтримку соціального проєкту «Litera» за сприяння краудфандингової платформи Моє місто. Під час святкування в ротонді головного читального залу було презентовано оновлений проєкт літньої читальні «LITERA 2.0.: ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ».

1.jpg

Літня читальня, розташована у дворику бібліотеки, наближає книгу до читача, надає можливість відвідувачам безоплатно і без пред’явлення читацького квитка переглядати газети та журнали, користуватися послугами Wi-Fi і буккросингу, брати участь у соціокультурних активностях, які організовують бібліотекарі за підтримки численних партнерів (презентації, зустрічі, лекції, концерти, кіноперегляди, освітні проєкти, тренінги, засідання клубів, навчання іноземних мов тощо), проводити робочі зустрічі, пропонувати та реалізовувати власні ідеї. Локація стала улюбленим місцем для різних вікових категорій. Апробований 2018 року, соціальний проєкт відкритого громадського простору «Litera» – читальний зал для одеситів та гостей міста – був презентований у 2019 році і протягом цього часу робота літньої читальні забезпечила високий рівень зацікавленості широкої громадськості.

Для створення комфортних умов перебування відвідувачів і персоналу за підтримки краудфандингової платформи «Моє місто» у співпраці бібліотекарів і фахових архітекторів було розроблено сучасне бачення організації літнього читального залу, яке передбачає обладнання сонцезахисного навісу та системи туманоутворення для охолодження майданчика. Реалізація проєкту також дозволить поліпшити ситуацію, що склалася через брак публічних просторів, які здатні задовольняти на безоплатній основі соціокультурні, інформаційні, пізнавальні, комунікативні, практично-дієві, естетичні, творчі, релаксаційні та інші потреби користувачів.

З вітальним словом до присутніх звернулася генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова та наголосила на актуальності роботи літньої читальні, на важливості втілення інноваційного дизайну в життя, осучаснення локації для проведення культурного дозвілля різних аудиторій, адже модернізація відкритого на базі ОННБ громадського простору «Litera», доступного для відвідувачів різних вікових категорій, забезпечить можливість його сталої роботи у подальшому.

imgp0972.jpg foto-2.jpg imgp0953-1.jpg

Ірина Олександрівна наголосила на важливості партнерських взаємовідносин, бо саме завдяки меценатській підтримці, маємо надію на реалізацію проєкту. Протягом чотирьох сезонів роботи літнього читального залу команда проєкту відчуває постійну підтримку друзів та партнерів нашої книгозбірні – ГО «Український клуб Одеси» (керівник Наталія Чайчук), ПАТ «Єнні Фудз» (голова правління Сергій Терзієв), членів Ротарі клубу «Одесса-Рішелье», інформаційного партнера – газети «Вечерняя Одесса» (головний редактор Олег Суслов), небайдужих містян та гостей Одеси.

Проєктний менеджер краудфандингової платформи «Моє місто» Надія Лосенко розповіла про важливість нових локацій для нашого міста. Проєкт «Litera» — літній читальний зал для одеситів і гостей міста на краудфандинговій платформі «Моє Місто» збирав кошти для реалізації проєкту і хоч карантин вніс свої корективи в життя суспільства і збір коштів був на паузі і лише нещодавно відновився, завдяки небайдужим одеситам та усім, хто вірить в успіх проєкту вже зібрано 35% від заявленої загальної суми. 

foto-3-1.jpg


Почесним гостем заходу став завідувач кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій Інституту гуманітарних наук Національного університету «Одеська політехніка», президент Асоціації документознавців України Василь Спрінсян.

foto-4.jpg
Він акцентував увагу на важливості діяльності нашої книгозбірні як провідного науково-інформаційного та культурно-просвітницького центру національного значення. Запуск роботи нового читального залу свідчить про затребуваність бібліотеки у суспільстві. Співпраця бібліотеки і вишу допомагає виховувати професійні кадри, які в майбутньому стануть бібліотечними фахівцями. А видання подаровані бібліотеці, безумовно, стануть у нагоді користувачам і бібліотечним працівникам.

foto-5.jpg


Доктор соціологічних наук, професор кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій Інституту гуманітарних наук національного університету «Одеська політехніка»
Олена Шевченко із захопленням поділилася враженнями від атмосфери святкового вечора.

foto-6.jpg

Бібліотека, наголосила пані Олена, виконує високу місію із популяризації читання у сучасному інформаційному просторі та фахово розвивається відповідно до вимог користувачів. Наша гостя долучилася до Міжнародного дня дарування книг та подарувала нашій книгозбірні авторську монографію. 

foto-7.jpg

Звісно, яке ж свято без подарунків,
тим більш, у Міжнародний день дарування книг!

Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова подарувала почесним гостям заходу книги на добру згадку про свято кохання та любові до Книги.

foto-8.jpg foto-9.jpg

Тож чекаємо на новий, п’ятий, сезон роботи «LITERA» – літнього читального залу для одеситів і гостей міста. Закликаємо читацьку громаду, колег, підприємців і всіх небайдужих до книги людей підтримати проєкт на краудфандинговій платформі «Моє місто».

Натомість тим, хто підтримає проєкт, пропонуються винагороди від Одеської національної наукової бібліотеки у вигляді екскурсійної оглядової чи тематичної програми, 3-Д листівки із зображенням нашої книгозбірні, а також можливості провести фотосесію в ОННБ. 

foto-10.jpg

Літопис спільнодії : ЗМІ про соціальний проєкт «Litera»

Створено: 17.02.2022
Оновлено: 18.02.2022
Переглядів: 1861




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.