Гендерні студії. Презентація книги Олександра Галяса та Тамари Гладкої

foto-1.jpg

У рамках культурно-просвітницького проєкту «Гендерні студії» 19 січня 2022 р. у відділі рідкісних видань та рукописів ОННБ відбулася презентація книги одеських журналістів Олександра Галяса і Тамари Гладкої «Від інтиму до світогляду. Нариси з гендерної журналістики».

foto-2.jpg

Галяс, О. Від інтиму до світогляду. Нариси з гендерної журналістики / О. Галяс, Т. Гладка. – Харків : Мачулін, 2021. – 142 с.

Чи можна на прикладі інтимних стосунків звільнитися від гендерних стереотипів? Яким чином лялька Барбі впливає на зміну уявлень про суспільні ролі жінок? Що робити, коли стався інцест? Ці непрості теми підіймають автори книги. Тим більше, що стереотипи починають діяти ще до того, як вмикається розум. Але нариси, вміщені у виданні, апелюють саме до розуму.

Від імені бібліотечної родини присутніх у залі та учасників зібрання, які долучилися у віртуальному просторі, привітала генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова: «Cьогодні ми продовжуємо важливу роботу, започатковану восени 2019 року. Згадую з приємністю перші зустрічі з головою Одеської обласної Ради миру Тамілою Афанасьєвою, які надихнули  нас на створення культурно-просвітницького проєкту «Гендерні студії».

У нашому проєкті ми почали більше говорити й краще розуміти, розвивати та розкривати нові можливості бібліотеки як культурно-просвітницького майданчика, який дає нам змогу більше дізнаватися про різні аспекти гендерних питань, краще й ефективніше виконувати свою роботу. 

Бібліотека є потужною локацією, яка стала магнітом для непересічних особистостей, що плідно працюють і творять, – наших учених, політиків, журналістів, представників громадських організацій. Одеса на мапі гендерного просвітництва, завдячуючи такій синергії, посідає чільне місце. 

За понад два роки нашої діяльності ми бачили й чули чимало важливих, цікавих та надихаючих виступів. І сьогоднішня зустріч стала можливою завдяки небайдужості та творчій активності наших авторів. Нещодавно тут відбулася перша презентація книги Олександра Галяса, а сьогодні, у форматі «Гендерних студій», ми знайомимось з новою його роботою, створеною у творчому тандемі з Тамарою Гладкою.  

Дякую вам за готовність обговорювати питання, які звучатимуть сьогодні. Тематика книги специфічна, але вкрай важлива для нас. Сьогодні ми єднаємося заради того, щоб краще зрозуміти цю непросту тему, щоб разом долати гендерні виклики та стереотипи, які стоять перед нашим суспільством. Незважаючи на наші переконання й наші упередження, ми маємо рухатися до цивілізованих відносин, дбати про те, щоб усі наші співгромадяни мали рівні права й можливості. Дякую всім і кожному, хто докладає зусиль для подолання цих перешкод, щоб допомагати нам порозумітися, ставати кращими, сильнішими та спроможнішими».

У своєму  привітанні голова Одеської обласної Ради миру, депутат Одеської обласної ради Таміла Афанасьєва зазначила: «Створений спільно з Одеською національною науковою бібліотекою культурно-просвітницький проєкт «Гендерні студії» з нашої легкої руки зайшов до Одеси, а наші перші студії відкривав особисто перший Президент України Леонід Макарович Кравчук.  З того часу, незважаючи на карантини, ми проводимо важливі засідання, на яких єднаємося заради досягнення спільної мети. Одеська обласна Рада миру, якій виповнилося 53 роки, послідовно втілює культурницькі та миротворчі ініціативи. Сьогодні ми живемо в час, коли жінки мають змогу гуртуватися для корисних і потрібних для суспільства справ, рухатись вперед і відстоювати свої права».

На студії завітав голова Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін: «Тематика вашого заходу є вкрай важливою. Одещина може слугувати для інших прикладом гендерної рівності, в одеських медіа ця тематика широко висвітлюється. Слід відзначити, що переважна більшість редакторів районних газет на Одещині – жінки. Щиро сподіваюся, що з часом і у нашому парламенті жінки також становитимуть більшість». Юрій Работін вручив нагороди авторам та подарував одинадцять книжкових новинок бібліотеці.

Автор книги Олександр Галяс висловив вдячність бібліотеці, читачем якої є з юних літ, та розповів, що його надихнуло на написання вже другої книги на гендерну тематику: «З Тамарою ми знайомі п’ять років. Впродовж цього часу беремо участь у всеукраїнських конкурсах журналістських матеріалів, які організовує Волинський пресклуб. Наші два перші спільні матеріали стали переможцями. З того часу накопичилася значна кількість гендерних текстів, які ми публікували в газетах, з якими перемагали в численних конкурсах, що й надихнуло нас об’єднати їх в книгу, бо газетний матеріал - на день, а книжка – назавжди».

Співавторка книги Тамара Гладка: «Книжка ця для мене більше, ніж просто дослідження. Свого часу питання гендерної рівності мене цікавили як юриста, ця тема була основною в моїх наукових роботах. Пан Галяс запропонував мені співавторство в медіа. І спочатку для мене було дивиною, що перша наша спільна робота, в якій я зібрала кілька історій своїх знайомих, отримала найвищу винагороду. Тоді стало зрозуміло, що, мабуть, це щось важливе, тому що окрім перемоги  в конкурсах був резонанс, чимало відгуків, виникли дискусії. Стало ясно, що це важливо, що це людей хвилює». 

«Гендерні студії» викликали інтерес далеко за межами Одеси. Географія онлайн-обговорення книжки Олександра Галяса і Тамари Гладкої вражає – від крайнього заходу України – Луцька до Києва та крайнього сходу - Сєверодонецька. Це представники вищих навчальних закладів, на базі яких створені Центри гендерної культури та освіти і діють кафедри, які готують майбутніх журналістів і спеціалістів з юридичних питань, для яких тема гендерної рівності є однією зі складових у навчальному процесі.

На превеликий жаль, формат новин на сайті не дає змоги  помістити тези всіх доповідей, але «Гендерні студії» висловлюють вдячність всім, хто долучився до обговорення.

Це - викладачі Одеського державного університету внутрішніх справ: Любов Березовенко, помічник ректора з гендерних питань, викладач кафедри теорії та філософії права; Алла Пишна, доцент кафедри адміністративної діяльності, кандидат юридичних наук.

Викладачі Національного університету «Одеська політехніка»: Марія Якубовська, доцент кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій, кандидат філософських наук; Олена Панькевич, доцент кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій, кандидат педагогічних наук; Валентина Кубко, доцент кафедри міжнародних відносин та права, кандидат філософських наук.

Представники вищої школи з різних міст України: Оксана Ярош, завідувачка кафедри, доктор історичних наук, доцент Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова організації «Гендерний центр»; Галина Татаренко, завідувачка кафедри конституційного права, кандидат юридичних наук, доцент Східноукраїнського національного університету імені В. І. Даля, керівник Центру гендерної культури СНУ ім. В. Даля; Діана Файвішенко, завідувачка кафедри журналістики та реклами, доктор економічних наук, професор Київського національного торговельно-економічного університету.

Центри гендерної культури та освіти мають за мету надання науково-практичної допомоги викладачам та студентам щодо впровадження ідей гендерної рівності у навчально-виховний процес шляхом посилення гендерного компоненту в змісті соціально-гуманітарних дисциплін; проведення виховних заходів; організації науково-дослідної роботи щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації всіх форм дискримінації, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми тощо.

«Гендерні студії» – культурно-просвітницький проєкт, ініційований Одеською обласною Радою миру за підтримки Одеської національної наукової бібліотеки. Він покликаний сприяти реалізації нашою державою міжнародних зобов’язань із забезпечення гендерної рівності, зокрема шляхом поширення об’єктивної інформації про ідеї гендерної рівності в суспільстві, подолання стереотипів та протидії фейкам, формування у свідомості громадян неупередженого ставлення до особи незалежно від статі.


Створено: 25.01.2022
Переглядів: 1691




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.