Надходження видань за державною програмою – 2020


uikproz.png
Ця книга у бібліотеці завдяки Українському інституту книги: 
надходження видань за державною програмою поповнення бібліотечних фондів у 2020 році

Вагомим джерелом поповнення фонду ОННБ актуальними книжковими виданнями у 2020 році стала державна програма поповнення бібліотечних фондів, реалізована Українським інститутом книги, відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики від 06.11.2020 р. № 2271 «Про затвердження переліку книжкової продукції, що придбавається для поповнення бібліотечних фондів».

Усього до переліку книжок, затвердженого Міністерством культури та інформаційної політики потрапили 833 назви книжкових видань, відібраних трьома Експертними радами:

Експертною радою з оцінювання літератури для дітей та юнацтва;

Експертною радою з оцінювання літературно-художніх видань для дорослих;

Експертною радою з оцінювання іншої (нехудожньої) літератури для дорослих.

У 2020 році, до кола експертів з відбору книжкових видань – авторитетних фахівців, науковців, літературознавців, координаторів культурних проєктів, керівників бібліотек – долучилася і генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України – Ірина Бірюкова.

Завдяки ефективній реалізації програми, наприкінці 2020 року 606 бібліотек країни отримали 383 748 примірників нових україномовних видань для різних вікових категорій. За цільовим призначенням це науково-популярна, довідкова, літературно-художня та громадсько-політична література, видана не пізніше 2019 року. У рік викликів, що постали перед суспільством, внаслідок виникнення та поширення коронавірусної хвороби та зменшення обсягів фінансування на комплектування бібліотек, державні програми поповнення бібліотечних фондів для переважної більшості бібліотек стали чи не єдиним джерелом отримання нових актуальних творів друку, надзвичайно важливим і необхідним інструментом для забезпечення інформаційних потреб користувачів.

img_20210315_154204-1.jpg img_20210315_154227-1.jpg img_20210315_154142-1.jpg img_20210315_154304-1.jpg

Внаслідок диференційованого розподілу видань відповідно до читацької аудиторії бібліотек, ОННБ безоплатно отримала 317 примірників книжок від 52 видавництв України, що належать до категорій «літературно-художні видання для дорослих» та «інша (нехудожня) література для дорослих». Серед отриманих видань – твори як визнаних майстрів українського слова – Ліни Костенко, Оксани Забужко, Тараса Прохаська, Юрія Винничука, Ірен Роздобудько, так і успішних авторів молодого покоління – Сергія Жадана, Андрія Кокотюхи, Макса Кідрука, Софії Андрухович та багатьох інших. Також бібліотека отримала в українському перекладі і кращі твори класиків зарубіжної літератури – Френсіса Скотта Фіцджеральда, Чарльза Діккенса, Ернеста Гемінґвея, та популярних сучасних іноземних авторів – Амелі Нотомб (Бельгія), Мілана Кундери (Чехія-Франція), Стівена Кінга (США), Анджея Сапковського (Польща), Світлани Алексієвич (Білорусь). Цікавими для широкого загалу користувачів стануть книги-бестселери: «Теорія всього», «Про всесвіт коротко» – відомого на увесь світ англійського фізика-теоретика, Стівена Гокінґа. Серед нових надходжень і найактуальніші книги 2020 року науково-популярне видання лікаря-дослідника Френка Раяна про найпоширеніші віруси і їхню роль у нашому житті «Вірусосфера: від застуди до COVID - навіщо людству віруси» та видання, що містить дослідження розвитку мережі Інтернет, найвідоміших соцмереж сьогодення та процесу перетворення їх на зброю в сучасному світі –  «Війна лайків». Зброя в руках соціальних мереж», Пітера Сінґера та Емерсона Брукінґа.

img_20210315_154325.jpg img_20210315_154120.jpg img_20210315_154246.jpg

Зацікавлять усіх, хто захоплюється дослідженням біографій видатних особистостей книги присвячені видатним постатям світової науки та культури: книга американського журналіста і біографа, Волтера Айзексона«Ейнштейн. Життя і всесвіт генія» – докладна біографія, написана після відкриття всіх архівів Ейнштейна, в якій автор аналізує науковий шлях і особисте життя видатного фізика, книга Марії Кармазіної «Леся Українка. Життя як виклик», де висвітлено непростий життєвий і творчий шлях геніальної української письменниці, а також найрезонансніша книга 2020 року – «Справа Василя Стуса», Вахтанга Кіпіані та багато інших видань, які здатні задовольнити найрізноманітніші читацькі запити.

Запрошуємо шановних користувачів до ознайомлення з повним переліком видань отриманих за державною програмою поповнення бібліотечних фондів, який містить посилання на бібліографічні записи видань у електронному каталозі бібліотеки.

Обирайте та читайте із задоволенням! Ми працюємо для Вас!

Інформацію підготовлено відділом наукового комплектування та обліку документно-інформаційних ресурсів. 

Створено: 16.03.2021
Переглядів: 1276




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.