Бібліотекарі радять: ТОП-5 науково-популярних видань жовтня

Пропонуємо вашій увазі нову добірку науково-популярних ТОП-книжок жовтня!

Одні читачі віддають перевагу красномовній літературі, що вражає поетичністю, метафоричністю та письменницьким талантом автора; інші – прагнуть нових знань, отже спраглі «евристичних» видань. Ми підготували саме добірку змістовних науково-популярних книжок. Кожна з них – це цікава інформація в доступному форматі, яка змінить ваш погляд на багато речей. Адекватне розуміння світу неможливе без його знання. Науково-популярна література поєднує приємне з корисним: простими словами розповідає про складні речі.

 

foto12-askaniya-nova.jpg foto1-askaniya-nova.jpg foto2-istoriya-krimu.jpg

Асканія-Нова. Антологія публікацій та друкованих видань (1845-1945) / упоряд. О. Василюк, Л. Ластікова, В. Пархоменко; наук. ред. В. Гавриленко.

Т. 1 : 1845-1922. – Чернівці : Друк Арт, 2019. – 549 с.

Т. 2 : 1923-1925. – [б. м.] Друк Арт, 2020. – 533 с.

Першою у списку антологія, яка у хронологічному поряду включає близько 700 публікацій українською, російською, німецькою, французькою та угорською мовами, що присвячені «Асканії-Новій» – справжній перлині не лише Приазов'я, але й всієї України. Це найстаріший степовий біосферний заповідник планети і найбільша степова заповідна територія Європи.

Перший том містить 118 публікацій, що вийшли друком у період 1845-1922 років; до другого включено 94 публікації, датовані 1923-1925 роками. Правопис та мова публікацій збережені згідно з оригіналами. Більшість публікацій, зібраних упорядниками, на сьогодні існують лише у 1-2 примірниках і зберігаються найчастіше за межами України. Подібне видання вперше започатковано у 2019 році назустріч 100-річчю набуття «Асканією-Новою» державного охоронного статусу «заповідник».

Збірки будуть цікавими багатьом дослідникам: професійним природоохоронцям, біологам, історикам, краєзнавцям, бібліографам, які відкриють для себе велику кількість невідомих широкому загалу подій, фактів, нереалізованих задумів. Ними багата історія такого складного і неповторного природно-заповідного комплексу нашої країни – ластівки сучасної заповідної справи.

Дивовижні історії Криму = Amazing stories of Crimea = Qirimniñ acayip Ikâyeleri : каталог виставки : [26 лютого - 5 травня 2019 р., м. Київ] / Мистецький арсенал "Кримський Дім"; підгот. тексту Алім Алієв, Вікторія Величко, Олекса Гайворонський; пер. Христина Кузьмич; фот. Максим Білоусов, Олександр Попенко. – Київ : Мистецький Арсенал, 2019. – 123 с.

Сяйво моря, шум тополь і кипарисів, стрімкі урвища над хвилями, ледве відчутний запах лаванди і безкінечний степ, де полин і курган, а земля кольору світлої охри. Такий вигляд має Крим на картинках, малюнках і фотографіях: прекрасний, але часом суворий і незнайомий. Дана книга розкриває бачення виставки, створення експозицій про Крим без кримських матеріалів. На анексованій території лишилися найвідоміші колекції, до яких належать знакові історичні раритети й визначні мистецькі твори.

Зрештою, було створено цілісну картину взаємодії кримських і материкових колекцій, які доповнюють одна одну. Результати виявилися несподіваними: часом історії, пов’язані з предметами, були не менш захопливими, ніж самі речі. Саме такі дивовижні легенди про експонати подано в цьому виданні. 

foto-3-yamatichin-bozhij-poslanec.png foto4-memorialna-biblioteka-dzhejmsa-mejsa.jpg foto5-olena-kompan-arhiv-ukrayinskogo-istorika.jpg foto6-zil-borispilska-golgofa.png

Матічин Я. Божий посланець : роман / Ярослава Матічин. – Київ : Ліра-К, 2020. – 315 с.

Новий роман львівської письменниці Ярослави Матічин торкається різних цікавих тем. Радість і смуток, чистота високих почуттів, вірність і зрада, гріх і каяття, злети надій і гіркота розчарувань — уся різнобарв'я людських доль розгортається перед читачем.

«Одягнений силою з висоти» апостол Андрій, прозваний Первозванним за жеребом отримав землі Понту. Кожна людина приходить в цей світ з певною місією. Головне, чистим серцем і душею відчути це покликання і вирушити в дорогу. Часом той шлях тернистий і нелегкий, але він веде до Небесного дому, тому випробування загартовують і зміцнюють сміливців. Археолог Андрій йде за мрією — його чекає Крим, втрачена батьківщина його предків. Він одержимий ідеєю віднайдення витоків ідентичності цієї землі. Давні таври і перші християнські святині… Молодий науковець не сам, йому допомагає небесний патрон — Первозванний, який колись вже приніс у цей край Благу Вістку. Істамбул, Херсонес, Созополь, Амальфі, Патри — шлях Євангеліє, шлях до хресної смерті, шлях до Неба. Майдан, Небесна Сотня, анексія Криму, війна на Сході… — новітній хресний шлях воїнів Світла… Хто не знає минулого – втрачає майбутнє. Проте на шляху до мрії є перешкоди і втрати. Все має свою ціну, часом надто високу. Кохання і зрада, батьки і діти. Ірина, Оксанка, Христина — найдорожчі жінки, заради яких прихилив би небо. Але тільки справжні почуття проходять випробування. Любов, яка рятує від смерті, дарує надію, все прощає, ніколи не проминає, справжня і вічна.

Меморіальна бібліотека Джеймса Мейса в НаУКМА : путівник / Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія"; уклад. О. Л. Жолудь, О. В. Олофінська, Т. М. Сидорчук; відп. за вип.  Т. В. Чорна. – Київ : НаУКМА, 2019. – 507 с.

У путівнику, на який ми звертаємо вашу увагу, представлено опис книжкової та архівної колекції відомого американського дослідника історії України, видатного громадського діяча Джеймса Мейса. Матеріали з його особистої колекції до наукової бібліотеки національного університету «Києво-Могилянська академія» передала у 2005 році вдова дослідника Наталя Дзюбенко-Мейс. На підставі цього зібрання було сформовано Меморіальну бібліотеку Джеймса Мейса в НаУКМА. Крім повного опису книжкового зібрання, архівних документів дослідника, до путівника ввійшла бібліографія праць Джеймса Мейса – книжки, статі з газет і часописів, збірників, енциклопедій, матеріали конференцій.

Дане видання зможе привернути увагу дослідників історії початку та середини ХХ ст., а також політологів, культурологів, джерелознавців та усіх, хто досліджує тему радянських репресій в Україні та їхніх наслідків, всіх, хто цікавиться історією і сьогоденням України.

Архів українського історика Олени Компан у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Біографічне дослідження. Науковий каталог/      М. А. Філіпович, І. В. Клименко. – Київ : НБУВ, 2019. – 199 с.

Побачило світ наукове видання «Архів українського історика» Олени Компан у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Воно продовжує низку досліджень архівної спадщини видатних діячів української науки, культури, освіти, особові фонди яких зберігаються в Інституті рукопису.

Нове видання репрезентує архів Олени Станіславівни Компан (1916–1986) – випускниці Київського університету, доктора історичних наук, дружини видатного українського письменника Івана Сенченка – надзвичайно цікавої, гарної людини. За історичними уподобаннями вона – історик-медієвіст, історіософ, наукові дослідження якої сягнули далеко за межі радянського метанаративу.

Видання складається з передмови, в якій висвітлюється життєвий і творчий шлях ученої, та каталогу, де представлені археографічні описання документів особового фонду Олени Компан: біографічних документів, наукових праць, підготовчих матеріалів, документів службової та громадської діяльності, листування, фотодокументи, матеріали інших осіб тощо. В окрему групу виділені матеріали чоловіка Олени Станіславівни, українського письменника Івана Юхимовича Сенченка. В анотованому каталозі представлені археографічні описання документів особового фонду вченої. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією української науки та культури.

Бориспільська Голгофа: 30 кривавих літ (1920-1950) / Андрій Степанович Зиль, Валентина Василівна Стрілько-Тютюн, Міжнар. освіт. фонд ім. Я. Мудрого; відп. за вип. Ольга Саух. – Кам'янець-Подільський : Рута, 2020. – 911 c.

Розгорнувши цю книгу, ти побачиш тисячі імен та прізвищ жителів Бориспільщини. В ній вперше подані короткі відомості про майже 30 000 жертв політичних репресій 1917-1950 років. Це борці за незалежність України початку ХХ століття, учасники антибільшовицького повстання у Борисполі в 1920 році, козаки Вороньківської сотні, імена яких тривалий час замовчувались радянською владою. До видання увійшли списки жертв Голодомору 1932-1933 років, нацистського окупаційного режиму 1941-1943 років, імена полеглих воїнів-земляків на фронтах Другої світової війни та мирних жителів Бориспільщини, вивезених на примусові роботи до Німеччини, імена позбавлених виборчих прав 1930-го року, тобто політично і соціально обмежених у правах людини.

На основі історичних джерел та архівних документів вперше подано приблизне число жертв 1920-1950 років жорстокої окупаційної більшовицької влади та нацистського окупаційного режиму на терені Бориспільщини. Це більше 40% жителів безжально знищених радянською владою. Імена подано за списками архівів, що часто були записані від руки малограмотними писарями, отже подано без змін, з тією самою орфографією.

У книжці вміщені світлини з власного архіву Валентини Стрілько-Тютюн.

Книга адресована вчителям, історикам, школярам, бібліотекарям, державним службовцям, музейним працівникам, всім, хто цікавиться історією рідного краю та історією України.

«Вивчаймо і пам’ятаймо свою многостраждальну історію, щоб жахливі трагедії ніколи не повторилися!» Андрій Зиль, Валентина Стрілько-Тютюн.

Завітайте до нашої книгозбірні за новими враженнями.

Створено: 15.10.2020
Оновлено: 16.10.2020
Переглядів: 943




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.