Шевченківські читання – 2018

За доброю традицією 6 березня 2018 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбулись Шевченківські читання, присвячені 204-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка та 180-річчю з часу написання поеми «Катерина». У заході взяли участь провідні науковці міста, митці, літератори, краєзнавці, студентство та користувачі бібліотеки.

1.jpg

Відкрила захід Ірина Бірюкова, виконуюча обов’язки генерального директора ОННБ. У своїй промові вона відзначила плідну роботу бібліотеки зі збереження, вивчення та популяризації Шевченкової спадщини, а також звернула увагу на нові формати роботи бібліотеки як сучасного інформаційного і соціокультурного простору.

2a.jpg

Своєрідним дарунком учасникам читань стала музична композиція «Взяв би я бандуру…» у виконанні Аніти Сиркіної та Софії Дорошевої, учнів Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені П.С. Столярського (клас викладачів М.Д. Боднар  та Г.І. Сукенник, заслуженої артистки України).

3a.jpg

Тему глибини та піднесення образу жінки у творах Т.Г. Шевченка у своїй доповіді висвітлила Вікторія Сікорська, доктор філософії, кандидат філологічних наук, доцент гуманітарного факультету ОНПУ, член НСЖУ. Науковець окремо проаналізувала різнобарвність образу жінки-матері на матеріалі творів «Катерина», «Наймичка», «Сова», «Марія» та інших.

4a.jpg

Оксана Козаченко, молодший науковий співробітник Одеського літературного музею у віртуальній презентації представила рідкісні матеріали з музейної експозиції, що розкривають життя і творчість Кобзаря, складну і цікаву долю шевченкових творів та їх колекціонерів і дослідників у нашому місті.

5a.jpg

Любов Федченко, завідувач літературної частини Одеського академічного музично-драматичного театру імені Василя Василька, ознайомила учасників заходу зі сторінками історії шевченківських творів на одеській сцені, акцентувавши увагу на виставах «Гайдамаки» (1927, 1961 рр.) та «Тарасові весни» (2008 р.).

На завершення вона натхненно виконала невеличку драматичну композицією за поемою «Катерина».

6a.jpg

29004295_953098381522153_1561599924_n.jpg

dlya-volodi-na-sajt.jpg

Сергій Савченко (на фото вгорі), заслужений художник України, заступник голови Одеської обласної організації Національної спілки художників України, член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка у своєму виступі відзначив надзвичайну сучасність мистецької спадщини Тараса Шевченка, а також презентував спільний з ОННБ проект «Тарасу Шевченку – Одеські мистці»: малярські твори художників, членів НСХУ Петра Нагуляка, Сергія Лозовського, Миколи Овсійка, Миколи Потужного.

7a.jpg

Олена Жулицька, мистецтвознавець, науковий співробітник, завідувач відділу Одеського художнього музею, у своїй промові розкрила особливості задуму і втілення Шевченком його славнозвісного малярського твору «Катерина».

8a.jpg

Тетяна Задорожнюк, заступник директора з навчальної роботи Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені професора П.С. Столярського, відмінник освіти України, у своєму виступі торкнулась музичної шевченкіани, зосередившись саме на кобзарському мистецтві.

9a.jpg

Про унікальні, раритетні перші одеські видання поеми «Катерина», що зберігаються у фондах відділу рідкісних видань і рукописів ОННБ розповіла Надія Яцун, бібліотекар ВРВР ОННБ.

10a.jpg

Антон Гриськов, гід-екскурсовод, член правління Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, розглядаючи тему «Шевченко і Одеса», представив цікаві маршрути одеської шевченкіани, які розкривають не менш цікаву площину оточення, друзів і пирятинців Кобзаря.

11.jpg

Антоніна Грицюк, викладач вищої категорії, викладач-методист Вищого навчального комунального закладу «Одеське педагогічне училище», торкнулась теми шкільного шевченкознавства, зокрема особливостей аналізу поеми «Катерина» в контексті творів європейських письменників ХІХ сторіччя.

12.jpg

Анна Суліган, завідувач відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Приморського району м. Одеси», розповіла про актуальність багатьох висловів та афоризмів Т.Г. Шевченка серед людей похилого віку.

13.jpg

Насамкінець – уривок літературної програми «З Шевченкової криниці» («Лілея» Т.Г. Шевченка) представила Олена Буркун, курсант першого курсу факультету №3 Одеського державного університету внутрішніх справ, переможець відбіркового туру літературно-мистецького конкурсу «Шевченківські читання» серед студентів та курсантів ОДУВС.

14.jpg

В рамках Шевченківських читань відбувся цикл бібліоуроків та оглядів книжкової виставки «Єсть на світи доля», присвячені 204-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка та 180-річчю з часу написання поеми «Катерина».

prisutni-na-zahodi.jpg

Виставка «Тарасу Шевченку – одеські мистці» триватиме до 1 червня 2018 року.

Програма

Відеорепортажі:

ТРК "Круг"

ТК "7 канал"

Створено: 09.03.2018
Оновлено: 12.03.2018
Переглядів: 1436




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.