Краєзнавчі дослідження. Обласний семінар

5 березня 2014 р. на базі відділу краєзнавства «Одесика» ОННБ ім. М.Горького пройшов другий день роботи обласного семінару «Методика проведення краєзнавчих досліджень з питань вивчення історії Одещини» для керівників краєзнавчих гуртків та вчителів історії. Організатор семінару – Одеський обласний гуманітарний центр позашкільної освіти та виховання.

 

Програма

 

 

Згідно з програмою для учасників була проведена загальна екскурсія по бібліотеці, під час якої завідувач відділу зв’язків з громадськістю та реклами Тамара Кухарук розповіла про бібліотечно-мистецький проект до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка –

«Жива душа поетова святая,
Жива в святих своїх речах,
І ми, читая, оживаєм
І чуєм Бога в небесах».

У рамках проекту – виставка фотоколажів на тему поезій Тараса Шевченка «Думи мої» художниці Олени Дацьо та виставка рідкісних листівок «І оживає добра слава…» з приватної колекції краєзнавця, заслуженого працівника культури України Тараса Максим’юка. 

У відділі краєзнавства «Одесика» експонувалися дві книжково-ілюстративні виставки: «Рідкісні краєзнавчі видання кінця XIX – початку XX ст.» та «Дослідження і видання краєзнавців Одещини за останнє десятиліття».

Під час заходу учасники ознайомилися з довідково-бібліографічним апаратом відділу, зведеним каталогом краєзнавчої літератури, електронними базами інформаційно-пошукової системи (ІПС) МАРК, «Артефакт». Попрацювали з підсобним краєзнавчим фондом відділу краєзнавства: унікальними колекціями довідників, путівників, календарів, альманахів, адресними книгами та біобібліографічними виданнями. Крім дореволюційних матеріалів з історії Новоросійського краю – Херсонської губернії та Бессарабії – були представлені і сучасні краєзнавчі дослідження та монографії з історії населених пунктів Одещини.

 

Серед учасників семінару – вчителі міста Одеси (Київський та Малиновський р-ни), Велико-Михайлівського, Комінтернівського, Котовського, Любашівського, Роздільнянського, Саратського районів Одеської області.

Директор Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання Віталій Довгий висловив подяку колективу відділу краєзнавства «Одесика» ОННБ ім. М.Горького (див. документ) за вагому професійну допомогу в організації та проведенні обласного семінару.

 

Інформація про обласний семінар на сайті Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації

Створено: 12.03.2014
Переглядів: 1739




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.