«Замок Куріса – палітра задзеркалля». Анонс

Виставки творів художника Олега Сівіріна та фотомайстра Віктора Михальченка –  Замок Куріса – палітра задзеркалля», відкриється 6 червня 2013 р. в ротонді головного читального залу бібліотеки. Триватиме до 20 червня 2013 р.

Вперше в Одеській національній науковій бібліотеці ім. М. Горького в рамках XIV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» експонуватиметься виставка творів художника Олега Сівіріна та фотомайстра Віктора Михальченка «Замок Куріса – палітра задзеркалля».

Назва виставки – умовний простір зі світу авторів, у якому гармонійно співіснують документальні події та художні образи. Таке переплетіння жанрів та напрямків дозволяє повніше розкрити багатогранність історико-культурної спадщини старовинного замку Курісів, який знаходиться у мальовничому селі Петрівка, Комінтернівського району Одеської області, і є визначною пам’яткою архітектури України (Постанова Ради Міністрів УРСР № 970 від 24.07.1963 р. про взяття під охорону держави). Палац – яскравий зразок еклектичного стилю. Він зводився у два етапи: східна частина — в 1810–1820 роках невідомим архітектором (можливо, Торічеллі), західна — в 1891–1892 роках одеським архітектором Н.К.Толвінським.

Понад десять років Олег Сівірін та Віктор Михальченко вивчають матеріали про відомий у XIX столітті дворянський рід Курісів.

У 2005 році тандем Михальченко-Сівірін видав в Одесі книжку «Да будет правда: история дворянского рода Курисов – возрождение из забвения», яка привернула увагу громадськості до знатного роду Курісів та до їхнього родового маєтку. Тираж миттю розійшовся, книга стала широко відомою за межами України, була перекладена французькою мовою. Працюючи над книгою, Олег Сівірін паралельно розпочав роботу і над серією малюнків, на основі яких згодом був створений і в 2012 році виданий комплект сувенірних листівок.

Сьогодні широкому колу глядачів пощастить побачити художні роботи та світлини О. Сівіріна та В. Михальченка, а також колекційні матеріали із зібрань авторів, присвячених садибі Курісів – архітектурній перлині Південного краю.

У документальній складовій експозиції представлені такі рідкісні матеріали, як оригінальні світлини сім’ї Курісів кінця XIX - початку XX ст., зроблені в родовому маєтку. Поряд із пожовклими від часу світлинами, знімок, зроблений у Парижі на початку XXI ст., з особистим підписом нащадка роду Олександра Олександровича Куріса. Тут можна побачити і кілька листів, які О.О.Куріс надіслав із Франції Віктору Михальченку та Олегу Сівіріну під час їх роботи над книжкою «Да будет правда…».

Заслуговує на увагу книжка «Кровный родственник» (єдиний примірник в Одесі), видана у Великій Британії. У ній розповідається про представників маловідомої гілки роду Курісів, які після еміграції опинилися в Ірландії.

Створено: 30.05.2013
Переглядів: 1988




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.