Презентація. Французи в Одесі = Les Français à Odessa

Французи в Одесі = Les Français à Odessa / Олександр Галяс. – К. : Наш час, 2012. – 247 с. : ілюстр.

27 квітня у відділі рідкісних видань і рукописів ОННБ відбулася презентація книги «Французи в Одесі» журналіста Олександра Галяса. Видання здійснене на замовлення ПАТ «Креді Агріколь банк» у партнерстві з «Альянс франсез» м. Одеси та Посольством Франції в Україні. Презентація відбулася за особистої участі Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні пана Алена Ремі.

У презентації також взяли участь генеральний директор ОННБ Ольга Ботушанська, член Правління ПАО «Креді Агриколь банк» Жером Легран, директор «Альянс франсез» м. Одеси Сільвен Бано, автор книги Олександр Галяс.

На фото, зліва-направо: Ольга Ботушанська, Ален Ремі, Жером Легран, Олександр Галяс

Серед почесних гостей заходу багаторічний друг бібліотеки, Почесний громадянин м. Одеси Сюзанна Саварі, керівники музейних закладів, краєзнавці, журналісти, бібліотекарі, інші зацікавлені особи. Ведуча презентації – Лідія Савкова, доц. ОНУ ім. І.І.Мечникова.

Доповнив презентацію чудовий коктейль, який надав пан Крістоф Лакарен.

Слово має мадам Сюзанна Саварі

У своєму вітальному слові пан Ален Ремі нагадав про кілька знаменних дат, які ми відзначатимемо разом цьогоріч. Так 12 травня є днем народження «Альянс франсез» в м. Одесі; цьогоріч також виповнюється 10 років як започатковано культурну акцію «Французька весна в Одесі», а також 40 років встановлення побратимських відносин між містами Марсель і Одесою. Принагідно відзначимо, що дружні контакти «народного дипломата» мадам Саварі (див. фото) з нашим містом вимірюються відтинком в 44 роки (з 1969). Ален Ремі також відзначив, що давні й стабільні зв’язки Франції й Одеси давно заслуговували на появу подібного видання.

Олександр Галяс є автором україномовного тексту книги. Переклад французькою мовою здійснений під керівництвом Сільвена Бано, директора «Альянс франсез» м. Одеси. Нариси одеського журналіста досліджують французький вплив на становлення та розвиток причорноморського міста – від початку ХІХ ст., коли на місці Хаджибею постала Одеса - місто європейського зразка, і до сьогодення. Зібраний автором матеріал уперше дає змогу сповна оцінити внесок французів, насамперед герцога Ришельє і його команди у становлення економіки, фінансів, культури та інших сфер життя Одеси.

Під час презентації

Книга багато ілюстрована. Ілюстративний матеріал надано Одеським літературним музеєм, Одеським історико-краєзнавчим музеєм, ОННБ ім. М.Горького, а також одеським краєзнавцем і колекціонером Анатолієм Дроздовським та фотомайстром Олегом Владимирським. Наклад видання – 2 тис. примірників.

Знайомство з експонатами Музею книги для почесного гостя проводять співробітники відділу рідкісних видань і рукописів Галина Лясота і Валентина Райко (зав. відділу)

З нагоди презентації у відділі рідкісних видань і рукописів була організована виставка «Французи в Одесі», яка розкриває багатий фонд унікальних французьких видань, зокрема видання Фірмена Дідо, подарованих свого часу місту герцогом Ришельє; книги із особистої бібліотеки графа М.Толстого та інших меценатів.

Після ознайомлення з Музеєм книги Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі залишив запис у «Книзі почесних гостей Бібліотеки», де сказано наступне: «Чудова акція передачі книги «Французи в Одесі» успішно здійснена в цій бібліотеці, і покликана прославляти дружбу між Францією та Одесою. Ми стали свідками сердечного прийому, непідробного інтересу до культури й історії зацікавленої аудиторії, яку з приємністю тут зустріли. Наші зв’язки стабільні й постійно зміцнюються. Довгого життя цьому осередку культури! Браво Ользі Ботушанській за її ентузіазм та досягнення».

Бібліотека активно розвиває співробітництво з французькими бібліотеками, зокрема міста-побратиму Марселем. На сьогодні співробітниками ОННБ ім. М.Горького спільно з муніципальною бібліотекою регіонального призначення «Альказар» м. Марселя підготовлений новий видавничий проект – фотоальбом «Одеса-Марсель» (макетний варіант). Внесок співробітників бібліотеки високо оцінене французькою стороною. 2004 року генеральний директор ОННБ Ольга Ботушанська була нагороджена Орденом Мистецтв та Літератури. Цю відзнаку їй вручив тодішній Посол Франції в Україні Філіп де Сюремен. Ця сторінка взаємин знайшла також відображення у згаданій книзі.

Книга «Французи в Одесі» буде розповсюджуватися в школах, вищих навчальних закладах, музеях та бібліотеках Одеси.

Створено: 29.04.2013
Переглядів: 2171




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.