Думки крізь час: актуальність книги Юрія Липи «Розподіл Росії». Анонс

00.jpg

10 травня 2023 року о 12.00 в Одеській національній науковій бібліотеці, у відділі міжнародних проєктів, відбудеться лекція доктора історичних наук, професора кафедри історії України ОНУ ім. І. І. Мечникова Олександра Музичка «Думки крізь час: актуальність книги Юрія Липи "Розподіл Росії"».

Юрій Іванович Липа (1900–1944) – український громадський діяч, письменник, поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції. Він також є одним із ідеологів українського націоналізму та провідних українських геополітиків першої половини ХХ століття. Становлення особистості Юрія Липи відбулося в Одесі – деякий час він навчався у місцевому університеті. Не полишає громадсько-політичної діяльності і під час навчання в Познанському університеті. Стає одним з активних учасників українського руху після переїзду до Яворова (Львівська обл.) у 1943 році. Працює лікарем у шпиталі УПА. По-звірячому замордований енкаведистами у серпні 1944 року.

Сьогодні, коли Україна стікає кров’ю воїнів-героїв, цивільного населення від ударів росіян, особливо важливо знати та розуміти природу свого ворога. Праця Юрія Липи «Розподіл Росії» є одним із дороговказів для сучасної геополітики, стратегії всього цивілізованого світу. У ній автор описав етнопсихотип росіян у розумінні походження та поведінки. За його оцінкою, російські еліти у своїй політиці відтворюють неорганічність, деспотизм, войовничість, грабіжництво, жорсткість та бюрократизм. Після перемоги Москви над Новгородом у ХV ст. територія Московщини втратила можливості розвиватись осіло, а отже обрала шлях кочівництва та здирництва. На думку Юрія Липи, поневолені народи Балтії, Білорусі, України, Молдови та Кавказу з Сибіром і Азійською Росією мають бути незалежні від Росії.

Лекція відбудеться 10 травня 2023 р. о 12.00
у відділі міжнародних проєктів ОННБ (вул. Пастера, 13) та в Zoom.

Створено: 10.05.2023
Оновлено: 11.05.2023
Переглядів: 1067




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.