«Через книгу - до зірок»

foto-1.jpg

«Саме астрономія виявляє нам, наскільки нікчемна людина тілом і наскільки вона велика духом», — Анрі Пуанкаре.

Міжнародний день астрономії — професійне свято людей, чия діяльність безпосередньо пов'язана з астрономією — однією з найдавніших наук на Землі.

Це свято було засноване в 1973 році Дугом Бергером, президентом Астрономічної Асоціації Північної Каліфорнії.

Астрономія — неймовірно дивна наука. Адже зірки були до нас і залишаться надовго після нас. Саме це так вабитьі так хвилює людство. Зоряне небо — немов карта Всесвіту, немов розсип діамантів, що манять своїм блиском.

  Споглядаючи рух небесних світил, людство ще й досі намагається зрозуміти: Хто ми? Звідки прийшли? Куди йдемо? Що було до нас? Що рухає світами?...

До Міжнародного дня астрономії в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1) працівниками  підготовлено книжкову виставку-огляд «Через книгу - до зірок».

 Видання, представлені на виставці, ознайомлять про:

- таємницю походження Всесвіту;

- історію дослідження космосу;

- різноманітні космічні апарати (про особливості будови, функціонування);

- небесні тіла, галактики та чорні діри.

foto-2.jpg

Астрономія

У книзі наведено основні відомості з багатьох галузей астрономії. Описано сузір’я неба залежно від пори року. Також дано характеристику Сонця, Місяця, штучних супутників Землі, інших планет Сонячної системи. Особливу увагу приділено умовам спостереження за планетами, зорями, туманностями, галактиками.

foto-3.jpg

Казанцева Л.В. Київське вікно у Всесвіт

Книга містить розповідь про астрономічні уявлення наших пращурів, зафіксовані в археологічних знахідках та свідчення літописів. Звертається увага на єретичність астрономії середніх віків, пожвавлення інтересу до астрономії в епоху  Відродження, зародження телескопічної астрономії та виникнення перших астрономічних обсерваторій у Європі та на території теперішньої України.

foto-4.jpg

Краусс Л.М. Таємниці походження Всесвіту

Як виник Всесвіт? І як з’явилася наша реальність? І чому ми взагалі існуємо? Лоуренс Краусс запрошує вас у захопливу подорож, щоб дізнатися відповіді на ці та інші питання. У цій книжці він доступною мовою розповідає про фізику та її витоки, наукові дослідження появи Всесвіту, ділиться історіями  з життя видатних науковців минулого та сучасності, їхніми досягненнями та відкриттями.

foto-5.jpg

Гокінг С.  Великий замисел

Книга написана живою мовою й розрахована на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Ця історія Всесвіту, в контексті якої автори спростовують традиційну теорію його появи, по-новому осмислюють теорію Великого вибуху та заперечують думку про те, що Земля – єдина планета, на якій є життя. Що, як окрім нашої галактики та всесвіту існує безліч інших унікальних космічних об’єктів?

foto-6.jpg

Тайсон  Н.Д.  Астрофізика для тих, хто цінує час

Автор пропонує коротке, але осмислене ознайомлення з фундаментальними питаннями космосу: від Великого вибуху до чорних дір, від кварків до квантової механіки, від дослідження інших планет до пошуків життя у Всесвіті.

 

Створено: 28.04.2023
Переглядів: 1040




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.