Відгомін ВЕЛИКОЇ ОДЕСЬКОЇ БІБЛІОНОЧІ

Календар культурно-мистецьких подій нашого міста годі уявити без ВЕЛИКОЇ ОДЕСЬКОЇ БІБЛІОНОЧІ. Цей непересічний просвітницько-розважальний захід цьогоріч успішно відбувся вже вп’яте.

e-1.jpg

Одесити та гості південної столиці звикли, що 14 лютого, на день святого Валентина, в Одеській національній науковій бібліотеці вони стають свідками й учасниками феєричного дійства, отож з нетерпінням чекають на Бібліоніч і залюбки сюди приходять. Бібліоніч вже має власну історію й традиції. З теплом і ностальгією згадуємо дві Бібліоночі мирного часу,  за ними дві Бібліоночі  в карантинних масках і ось нове випробування - Бібліоніч в умовах війни.

Генеральний директор, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова розповідає, як готувалися до Бібліоночі, і переконана, що вчинили правильно: «Ми радилися з колегами й партнерами, чи взагалі доречно робити цей захід, чи варто зустрічатися нам у такий важкий для кожного з нас воєнний час. Ми чітко усвідомлюємо, що вся наша професійна діяльність і проведення цього свята, зокрема, стали можливими лише завдяки самовідданій боротьбі і стійкості воїнів Збройних Сил України, які щодня тримають оборону. Сьогоднішня зустріч дозволила нам гідно відзначити Міжнародний день дарування книжок і День усіх закоханих. Цьогорічна програма особлива, спрямована на підтримку наших героїчних захисників.  Ми робили, робимо і будемо робити це свято, бо життя завжди перемагає, книги надихають, читання додає сили!»

e-2.jpg e-3.jpg e-4.jpg

А тепер про те, яким нам запам’ятається день 14 лютого 2023 року. Святковий ранок, коли весь світ дарував коханим валентинки і книжки, розпочався під завивання сирен повітряної тривоги - від росіян в наш бік, на територію України, знову летіли ракети…

Бібліотекарі навчені, як діяти у надзвичайних ситуаціях. У разі повітряної тривоги,  відвідувачів зорієнтують і допоможуть дістатися до укриття, розташованого у внутрішньому дворику ОННБ.

Але, на щастя і завдяки пильності ЗСУ, проведення Бібліоночі обійшлося без тривог.

І ось перша знакова подія бібліотечного святкового дня. У військовому медичному закладі в Міжнародний день дарування книжок о 15.00 розпочалася  патріотична акція «Бібліотека – українському воїну»: передача книжок у дарунок захисникам, які перебувають на реабілітації.

Бібліотекарі приїхали до наших героїчних захисників та медиків, які їх лікують, з книгами, гостинцями та концертною програмою.

Серед подарованих книжок - видання з історії України,  твори класиків української літератури та сучасних авторів, українські переклади зарубіжних письменників. На обкладинках книжок – відомі імена: Василь Шкляр, Андрій Курков, Олекса Різників, Вахтанг Кіпіані, Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха, Артем Чапай та інші. А для тих, хто забажає потренувати пам'ять і логічне мислення, бібліотекарі приготували кросворди і головоломки.

«Ми щиро сподіваємося, що ці книги розрадять вас під час лікування, подарують приємні емоції, додадуть наснаги, і все це разом сприятиме вашому якнайшвидшому одужанню!» - звернулася до захисників завідувач відділу наукового комплектування та обліку документно-інформаційних ресурсів Олеся Кривогуз, яка очолила творчий десант бібліотекарів.

Голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, поет Сергій Дмитрієв виконав низку патріотичних пісень на свої тексти.

Драйву додав виступ дуету «LIFT» (Віталій Дунар, гітара, та Денис Дмитренко, вокал). Одеські артисти завели зал проникливим виконанням пісень з репертуару  «Океану Ельзи», «Скрябіна» та «Mad Heads». А «Червону калину» - всенародний гімн Української визвольної війни, музикантам натхненно допомагав співати увесь зал - військові та їхні лікарі.

Бібліотекарі приготували для наших захисників смачні домашні тістечка, а до них -  ароматні одеська кава і какао від постійного партнера ОННБ - відомої української компанії “ЄнніФудз”.

f-1-1.jpeg f-2-1.jpeg f-3-1.jpeg f-4-1.jpeg

А о 17.00 святкування стартувало в головній локації - історичній будівлі ОННБ.  Причепурена бібліотека сяє святковими вогниками, тут гамірно й велелюдно, можна голосно розмовляти та навіть танцювати. Якісної музики вдосталь. В аванзалі насолоджуємося музичними варіаціями у виконанні саксофоніста-віртуоза Віталія Непомнящого, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів, переможця рейтингу «Народне визнання» – «Одесит року» (2021) у номінації «Майбутнє Одеси».

**

«Подаруй бібліотеці книжку»: традиційна благодійна акція.  Ми глибоко зворушені тією активністю, яку продемонстрували одесити, долучившись до участі у цьому благодійному заході, попри виклики і випробування воєнного часу. Одразу ж після оголошення інформації про старт акції було отримано десятки дзвінків від охочих подарувати книги. За кілька днів до свята, під час Великої одеської Бібліоночі і навіть наступного дня бібліотека все ще продовжували отримувати подарунки!

Серед дарувальників Сергій Булка, Джина Мінджорая, Людмила Білик, Ігор Гержик, Світлана Єрмакова, Олена Дятлова, Ольга Дерик, Олександр Шишка, Міра-Людмила Удовіченко, Лариса Шешда, Ольга Барковська, Вероніка Стягайло, Інна Бабушкіна та багато інших щедрих людей.

Щиро дякуємо кожному, хто посприяв поповненню фонду нашої книгозбірні різними виданнями: науковими монографіями і навчальними посібниками, мистецькими альбомами і поетичними збірниками, художніми творами українських та світових письменників, періодикою і навіть раритетними примірниками газет майже сторічної давнини! Загалом бібліотеці подаровано понад 300 видань!

f-5.jpg f-6.jpg f-7.jpg f-8.jpg

Джаз-клуб Всесвітнього клубу одеситів подарував гостям програму «Мелодії кохання»: джазові стандарти, обробки українських народних пісень у виконанні Артема Селіхановича (клавішні) та Віктора Глущенка (акустичний бас). Ведуча джазової програми, директор Джаз-клубу Всесвітнього клубу одеситів, викладач теоретичної дисциплін джазового напряму Одеської національної музичної академії ім. А.В. Нежданової Олена Шевченко натхненно представляла кожну джазову імпровізацію. Талановиті співаки, випускники Одеської національної музичної академії ім. А.В. Нежданової Юлія Бут-Гусаїм, Анастасія Андріанова, Злата Ясиновська вразили гостей потужними та водночас ніжними голосами.

**

«Поетичні імпровізації»: салон літературного буриме. Гості Бібліоночі натхненно складали вірші про любов під час старовинної літературної гри буриме, що була вельми модною у Франції, Італії в XVII–XVIII ст. Під час інтелектуального спілкування кожен учасник виявив свій стиль віршування. Були складені і кумедні, і навіть філософські чотиривірші. Крім того учасники гри декламували улюблену поезію, цитували рядки з української та світової літератури.

Під час гри експонувалася виставка «Поезія Вільних», на якій було представлено сучасні збірки поезій та прозових творів українських письменників про любов та війну.

f-9.jpg f-10.jpg f-11.jpg f-12.jpg

«Гарні книжки для складних часів»: літературний інтерактив та підбиття підсумків однойменного книжкового флешмобу; книжкова виставка бестселерів 2022 року.

Флешмоб відбувався у соцмережах Фейсбук та Інстаграм. Його учасники ділилися враженнями від книжок, прочитаних у період війни, від 24 лютого 2022 року, які допомагають їм переживати складні часи. Для багатьох улюблені книги нині стали справжніми друзями, порятунком і надією.

f-13.jpg f-14.jpg f-15.jpg f-16.jpg

Бібліотечний квілт «Все буде КУЛЬТУРА!» - збір донатів на підтримку проєкту Міністерства культури та інформаційної політики України «Збережіть українську культуру».

Соціально активні бібліотекарі привертали увагу відвідувачів до об’єктів культурної спадщини, частково чи повністю знищених під час війни. Відсканувавши код поруч із фотографією об’єкта, бажаючі переходили на сайт Міністерства культури та інформаційної політики України, де створено особовий рахунок для підтримки та подальшого відновлення об’єктів культурної спадщини України.

Можливість підтримати бібліотеки, музеї, театри, що постраждали від ворожих снарядів, пожеж, є у кожного й після завершення бібліотечного квілту. Благодійність не має ні часових, ні територіальних меж. Долучайтеся!

f-17.jpg f-18.jpg f-19.jpg f-20.jpg

«Монмартр у бібліотеці»: портрети нашвидкуруч від фахівця відділу соціокультурної діяльності ОННБ, художниці Еліни Жукової. Люди із задоволенням позували та насолоджувалися вечором. «У вас дуже класно! Неймовірні емоції - надзвичайний, неочікуваний подарунок...», - поділилася враженнями одна з відвідувачок свята.

f-21.jpg f-22.jpg

Презентація книжкової виставки-інсталяції «Книжкова lоvе story» + бібліовікторина.

Тут були представлені класичні та сучасні художні твори, бестселери, поеми про кохання, які показують всю багатогранність цього яскравого почуття. Презентовані історії про війну, кохання та віру надихнули на роздуми про велике й сильне почуття, про те, як треба терпляче чекати коханих, берегти та цінувати любов, бо саме вона збагачує душу людини.

f-23.jpg f-24.jpg f-25.jpg f-26.jpg

«Поезія – це завжди неповторність…»: поетичний вернісаж за участю відомих одеських поетів та поетів-початківців.

Бібліоніч об’єднала віршувальників, романтиків та книголюбів! Назвою цьогорічного поетичного вернісажу став відомий вислів Ліни Костенко «Поезія – це завжди неповторність…» Свої ліричні поезії читали Віталій Бошков, Євгенія Заславська, Ірина Тома, Інна Вайнблат-Шафір, Євген Филипенко, Сергій Богуславський, Владислава Ільїнська, Владислав Михайленко, Володимир Назарук. На завершення поетичного вернісажу поет, голова Одеської обласної організації НСПУ Сергій Дмитрієв виконав авторську пісню, присвячену воїнам-захисникам.

f-27.jpg f-28.jpg f-29.jpg f-30.jpg

Студія акторської майстерності театру «Kamishibai» у відділі міжнародних проєктів ОННБ втілила в життя казково-міфологічний міжнародний експеримент! Учасники проєкту переглянули чудовий мультфільм «Котигорошко», створений 1970 року, але сюжет якого актуальний і нині, та взяли участь в інсценуванні української народної казки в стилі японського вуличного театру.

f-31.jpg f-32.jpg

Благодійний ярмарок «Від серця – до серця» відбувається щороку. Сувеніри, мистецькі вироби ручної роботи, декоративні прикраси, виготовлені креативними бібліотекарями, користувалися попитом у відвідувачів. Виручені кошти перерахували на підтримку Збройних Сил України.

**

«Читай і вигравай!» – безпрограшна бібліолотерея дозволила кожному учаснику відчути себе щасливчиком!

50.jpg 51.jpg 52.jpg

***

«Любов до…» - виставка робіт фотоаматорів-переселенців організована ОННБ спільно з Одеським інститутом соціальних технологій (директор Андрій Крупник). З початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну команда інституту активно допомагає постраждалим від агресії, зокрема, займається соціальною адаптацією та інтеграцією переселенців у нові для них територіальні громади. Одним із дієвих засобів цієї допомоги є залучення внутрішньо переміщених осіб до різних видів творчої діяльності. На фотовиставці «Любов до…» представлено понад півсотні  оригінальних робіт фотохудожників-аматорів. Засобами фотомистецтва автори передають своє бачення любові в усіх її проявах… Найбільшу суму глядацьких балів отримали фотороботи Анжели Білодід, Лідії Чалої, Ірини Шатілової, Тетяни Городничої та Альони Ксенофонтової.

f-33.jpg f-34.jpg

Вокальними композиціями порадували солісти концертної програми «Доброго вечора! Ми з України!», яку вела неперевершена Галина Володимирська. Соліст Одеського обласного центру української культури Михайло Левицький душевно відтворив популярні українські пісні, запалив публіку піснею «Край, мій рідний край». Юний, талановитий Олександр Філіппов, лауреат міжнародних конкурсів, соліст оркестру ВМС ЗСУ, вразив усіх виконанням відомих пісень Миколи Мозгового «Минає день» та Олександра Пономарьова «Я люблю лише тебе». Знову музика вищої проби, драйв і шквал оплесків.

**

До святкування Великої одеської Бібліоночі-V долучилися інспектори з Управління патрульної поліції в Одеській області. Разом з гостями заходу інспектори відділу зв’язків з громадськістю власноруч виготовляли світловідбивні флікери у формі сердець, які можна прикріпити на одяг або сумку. Такі світловідбивні елементи роблять людину помітною у темну пору доби, тож у такий спосіб патрульні не тільки привітали читачів, а й попіклувалися про їх безпеку на дорозі.

f-36.jpg f-37.jpg f-38.jpg

«З Україною в серці»: майстер-класи з виготовлення витинанки та валентинки.

Майстриня Маріанна Панасюк, завідувач відділу з питань та охорони нематеріальної культурної спадщини Одеського обласного центру української культури, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, запропонувала створити витинанку-оберіг «Дерево життя», а під час творчого процесу розповідала учасникам та гостям заходу про традиційні теми і символічні сюжети українського витинання. Відвідувачі долучилися і до виготовлення патріотичних валентинок читацьких симпатій разом з фахівцем відділу соціокультурної діяльності ОННБ Вікторією Нестерчук.

f-39.jpg f-40.jpg f-41.jpg f-42.jpg

На Велику одеську Бібліоніч також завітали курсанти другого курсу Одеського державного університету внутрішніх справ, які навчаються на факультеті підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності та органів досудового розслідування.

** 

Дитячий FASHION марафон «Незламні думки»: майстер класи та fashion show - дизайн-проєкт від міжнародного модельного агентства «Royal Family Models». Юні грації дефілювали на паркеті  ошатного залу відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ, демонструючи вишукане вбрання в українських патріотичних кольорах.

**

Упродовж заходу – селфі в креативних фотозонах «Через книгу – до миру та злагоди» і «Селфі-сходинки»; смаколики від господині літературної кав’ярні «Книга + Кава = Гарна пара» та ще багато цікавого!

Особливого шарму цього вечора набули сходинки старовинної бібліотечної будівлі  з любов’ю перетворені на чарівну зону селфі та загадковий «Куточок мрій».

f-43.jpg f-44.jpg f-45.jpg f-46.jpg

Так, бібліотека вміє здивувати. Свято відгомоніло яскравими барвами, наші гості і самі бібліотекарі отримали позитивні емоції та незабутні враження, якими активно ділилися у соцмережах. Щиро дякуємо усім за те, що завітали та провели цей вечір з нами. Чекаємо на нові зустрічі у стінах нашої книгозбірні!

Колектив ОННБ від усього серця дякує всім гостям Бібліоночі за громадянську активність, за щирі посмішки та натхнення!

До нашого свята долучилися наші давні друзі, партнери та спонсори ОННБ, яким ми хочемо щиро подякувати за участь і співпрацю. Це - Одеська обласна організація Національної спілки письменників України; Одеський обласний центр української культури; Одеська обласна бібліотека для юнацтва; Одеська національна музична академія ім. А. В. Нежданової; Одеський інститут соціальних технологій; Одеська філія United Nations Educational; Всесвітній клуб одеситів; модельне агентство «Royal Family Models»; компанія ENNI FOODS. Завдяки цій співпраці  Бібліоніч стала ще яскравішою, а всі гості отримали незабутні враження.

Бажаємо усім творчої наснаги, успіхів і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Дякуємо одеситам та гостям нашого міста, що завітали на свято, чим засвідчили свою любов до книги!

Більше фотографій на сторінці ОННБ у Facebook

Усі благодійні внески перераховані на підтримку Збройних Сил України.

ПАРТНЕРИ ПРОЄКТУ

1-nacionalna-spilka-pismennikiv-ukrayini-nspu.jpg 2-odeskij-oblasnij-centr-ukrayinskoyi-kulturi-logotip.png 3-odeska-oblasna-biblioteka-dlya-yunactva-logotip.jpg 4-odeska-nacionalna-muzichna-akademiya-imeni-v-nezhdanovoyi.jpg
5-enni-foods-logo-1.png 6-royal-family-models-logotip.png 7-odeskij-institut-socialnih-tehnologij-logotip.png 8-ofis-odesa-misto-literaturi-yunesko.jpg 9-odessa-city-literature-unesco.jpg

Дякуємо за медійну підтримку одеським ЗМІ!

1-grad-grad.jpg 2-dumskaya-dumskaya.jpg chornomorski-novini-logotip.jpg
4-vechernyaya-odessa.jpg 5-ukrayinski-nacionalni-novini.jpg 6-diti-v-misti-odesa-logotip.png 7-vgorode-odessa.png

Матеріали заходу у одеських ЗМІ за темою:

Відгомін Великої одеської бібліоночі / Чорноморські новини 2.03.2023
Книжкова Love Story: в Одесі відбулася традиційна Бібліоніч (фото, відео) / Думська 15.02.2023
Курсанти ОДУВС відвідали Велику одеську бібліоніч / Одеський державний університет внутрішніх справ 15.02.2023
Велика одеська бібліоніч - V / Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського 11.02.2023
Велика Бібліоніч пройшла в Одеській науковій бібліотеці / ГРАД 21.02.2023
Велика Одеська БібліоНіч «Поетика кохання» / Українськи національні новини. Інформаційне агентство 14.02.2023
Велика одеська бібліоніч-V, присвячена Міжнародному дню дарування книжок та Дню усіх закоханих! / Одеський національний економічний університет 10.02.2023
ВЕЛИКА ОДЕСЬКА БІБЛІОНІЧ / Діти в місці Одеса лютий 2023
ВЕЛИКА ОДЕСЬКА БІБЛІОНІЧ   / VGORODE ОДЕСА лютий 2023
Велика Бібліоніч пройшла в Одеській науковій бібліотеці / ГРАД  лютий 2023

Створено: 22.02.2023
Оновлено: 19.04.2023
Переглядів: 1141




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.