«НадзвиЧАЙно цікаво!»

16 грудня 2022 року в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1) відбувся захід, присвячений  Всесвітньому дню чаю, який відзначають 15 грудня.

Рішення відзначати «Міжнародний день чаю» було прийнято на Всесвітньому громадському форумі, що проходив у 2004 р. в індійському місті Мумбай та у 2005 р. в місті Порт Алегре в Бразилії. Тоді було оприлюднено Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії.

Чайна церемонія – перетворений на ритуал процес заварювання чаю та чаювання. Чайна церемонія будується на чотирьох основних принципах: гармонія, шанування, чистота, спокій. Чай був і залишається важливою складовою в азіатських культурах, особливо в Китаї, звідки він походить.

На сьогоднішній день багато народів дотримуються певних ритуалів та обрядів чаювання. Так, наприклад, у Китаї проводяться чайні церемонії, а жителі Туманного Альбіону дотримуються знаменитого правила «5 o'clock tea». В Японії для проведення церемоній споруджують окремі будиночки, кам'яні доріжки до яких викладені оригінальними візерунками. Перед входом до чайного будиночка відвідувачі знімають взуття та надягають поверх свого одягу спеціальне вбрання.

Англійська чайна церемонія відрізняється від чайної церемонії Китаю та Японії. Церемонія англійського чаювання представляє собою своєрідний ритуал: стіл необхідно застелити білосніжною скатертиною, поставити вазу з живими квітами та порцеляновий сервіз. Англійці віддають перевагу сервізам білого та синього відтінків. На столі обов'язково повинні бути чайник для заварювання, цукорниця та графин із теплим молоком. У Великобританії заведено наливати чай у підігріте молоко, але не навпаки! Чаюванню відводяться певні години: сніданок, другий сніданок та п'ята година вечора. Саме так і з'явилася чайна церемонія, відома під назвою «Five o'clock tea». Слід  відзначити, що англійцям подобаються цейлонський та індійський сорти чорного чаю.

Під час чаювання гості заходу жваво обговорювали, які є види чаю та чим відрізняються сорти один від одного. Бібліотекарі розповіли, що існує декілька видів чаю: чорний, зелений, білий, червоний та жовтий, проте всі ці види виготовляються з одного чайного куща. Відрізняються вони лише способом обробки і ступенем ферментації.

Відвідувачі також мали змогу ознайомитися з книгами, представленими на книжковій виставці «НадзвиЧАЙно цікаво!», а також з історією виникнення та особливостями чайної церемонії в різних країнах світу.


Створено: 20.12.2022
Переглядів: 1017




© 2023 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.