«Мовчазна жертва» бойових дій

1.jpg

16 вересня у читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки Владислав Михайленко, аспірант кафедри екології та охорони довкілля Одеського державного екологічного університету, член 10-ї галузевої експертної ради «Природничі науки» Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, член Ради молодих учених при Одеській обласній державній адміністрації, прочитав лекцію про екологічні загрози та наслідки російської збройної агресії для довкілля України.

Владислав Михайленко виділив найнебезпечніші загрози для довкілля та населення, спричинених повномасштабним вторгненням:

  • пряме руйнування ландшафтів, екосистем, природних середовищ, знищення рослин і тварин;
  • техногенні катастрофи, спричинені воєнними діями (руйнування промислових об’єктів, інфраструктури тощо);
  • забруднення агроландшафтів, виведення з обігу сільськогосподарських земель, руйнування природних систем життєзабезпечення та природних послуг;
  • загрози життю і здоров’ю людини, що виникають як через руйнування природних екосистем, так і внаслідок техногенних катастроф, обмеження доступу до природних ресурсів, забруднення атмосферного повітря і води, загрози спалаху епідемій;
  • захоплення й утримання ворогом двох атомних станцій може спричинити катастрофу не лише в масштабах країни, а й всього європейського континенту. Зокрема, надзвичайно небезпечним є порушення внаслідок бомбардувань електрозабезпечення станцій. Особливо вразливими при цьому є діючі реактори: можуть бути виведеними з ладу системи охолодження реакторів та сховищ відпрацьованого палива, яке зберігається за відносно легкими стінами. У найгіршому випадку це може призвести до аварії, подібної до тієї, що сталася на японській Фукусімі.

Лектор розповів також про правила поведінки громадян у разі хімічної атаки або аварії на хімічному підприємстві.

2.jpg 3.jpg 4.jpg

 Повну версію лекції можна переглянути тут:

Створено: 19.09.2022
Переглядів: 961




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.