До 90-річчя від дня заснування Одеського державного екологічного університету

«Наша місія – змінити світогляд нашого суспільства та залишити
нащадкам природу, 
в якій комфортно жити. Приєднуйся до нашої роботи!»

– С. М. Степаненко, еколог,
ректор Одеського державного екологічного університету,

доктор фізико-математичних наук, професор.

 

emblema.jpg

Одеська національна наукова бібліотека вітає Одеський державний екологічний університет (ОДЕКУ) з 90-річчям від дня заснування.

ОДЕКУ сьогодні – це провідний вищий навчальний заклад у системі вищої екологічної та гідрометеорологічної освіти України, базовий виш Міністерства екології та природних ресурсів України.

universitet.jpg

1 травня 1932 року за рішенням Уряду Української РСР у Харкові – столиці України на той час – було засновано Харківський інженерний гідрометеорологічний інститут. На початку Другої світової війни інститут було евакуйовано до Ашхабада, де він працював до серпня 1944 року. За рішенням РНК СРСР від 4 липня 1944 року інститут було переведено до Одеси та перейменовано на Одеський гідрометеорологічний інститут (ОГМІ). Всебічний розвиток вищого навчального закладу, вдосконалення навчального й наукового процесів, рівень підготовки фахівців, розвиток матеріально-технічної бази дали підставу Одеському гідрометеорологічному інституту стати університетом. 9 серпня 2001 року розпорядженням Кабінету Міністрів України на базі ОГМІ був створений Одеський державний екологічний університет (ОДЕКУ).

Нині Одеський державний екологічний університет є унікальним вищим навчальним закладом IV рівня акредитації з підготовки фахівців з вищою освітою в галузях гідрометеорології, екології, моніторингу та охорони навколишнього середовища, організації природоохоронної діяльності, екологічного права та екологічного аудиту, геодезії та землеустрою, сталого туризму, водних біоресурсів і аквакультури, охорони, відтворення та раціонального використання гідробіоресурсів, економіки та менеджменту природокористування, автоматизованих систем моніторингу навколишнього середовища, геоінформаційних систем та технологій.

Неоціненним є внесок ОДЕКУ в розвиток гідрометеорології, моніторингу та охорони навколишнього природного середовища України. Випускники університету становлять понад 80% кадрів Гідрометеорологічної служби та оперативних підрозділів Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

За участі провідних науковців ОДЕКУ проводяться конференції, «круглі столи», зустрічі, семінари, форуми, на яких висвітлюються основні напрями наукових досліджень вишу. Серед таких науковців – ректор ОДЕКУ, голова Ради ректорів ЗВО Одеського регіону, доктор фізико-математичних наук, професор, Сергій Миколайович Степаненко, кандидат географічних наук Олег Миколайович Гриб, доктор географічних наук Юрій Степанович Тучковенко, доктор хімічних наук, професор Альфред Леонідович Цикало та інші.

В 2018 році відбулося підписання Меморандуму про співробітництво між Одеською національною науковою бібліотекою і Радою ректорів ЗВО Одеського регіону в особі Голови Степаненка Сергія Миколайовича.

Одеська національна наукова бібліотека тісно співпрацює з Одеським державним екологічним університетом. Одним із важливих напрямів спільної роботи бібліотеки та університету є забезпечення постійного контакту та співпраця з фахівцями і науковцями для обміну інформацією з питань екології, розвитку екологічної науки, формування у громадськості екологічної свідомості.

Видання Одеського державного екологічного університету у фондах бібліотеки

zagalne-foto-knig.jpg 

 

 

 

Створено: 30.04.2022
Оновлено: 04.05.2022
Переглядів: 1374




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.