Круглий стіл

ДРУГІ ПОТЬОМКІНСЬКІ ЧИТАННЯ

Науково-практичний круглий стіл був присвячений одній з найяскравіших подій революції 1905 року в Російській імперії – повстанню на панцернику “Потьомкін”. У засіданні взяли участь аспіранти та молоді науковці Одеського національного університету ім.І.І.Мечникова. До уваги присутніх були представлені доповіді:

-          Образ “потьомкінських” днів у 1905 році: погляд з позиції інтелектуальної історії (доповідач Павло Майборода);

-          Географія єврейського погрому жовтня 1905 р. в Одесі  (доповідач Остап Діденко);

-          Марки та “Потьомкін”: факт, подія, символ (доповідач Станіслав Кінка).

Жваве обговорення викликали такі питання:

- Протилежні уявлення про повстання на “Потьомкіні”: чи можлива інтеграція в єдиний контекст?

- Погром 1905 р. в Одесі: організоване насилля чи стихійний етнорелігійний конфликт?

- Які перспективи вивчення образу броненосця “Потьомкін” в культурі та мистецтві?

Дискусія засвідчила актуальність теми науково-практичного круглого столу, інтерес присутніх до подій початку минулого сторіччя.

Молоді одеські історики також говорили про те, що в усьому світі Одеса відома, зокрема, завдяки фільму С.Ейзенштейна “Панцерник “Потьомкін”, та про перспективність використання потенціалу одного із символів Одеси для створення  додаткової туристичної привабливості міста.

 


Створено: 01.07.2011
Переглядів: 2507




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.