Годі збагнути: ТОП-5 фантастичних книг листопада

foto-1.jpg

Любите фантастику? Бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки зібрали добірку дивовижних книг у цьому жанрі, які не залишать вас байдужими.

foto-2.jpg

Усі без винятку люблять фантастику. Навіть якщо вони самі про це не здогадуються. Адже фантастика — це не що інше, як мрії та фантазії, а вони є абсолютно у кожного. Людина завжди хотіла вийти за межі відомого та побачити більше, ніж може. Неординарні яскраві історії порушують межі реальності, руйнують рамки звичайного. Фантастичні книги допоможуть поринути у придуманий світ, де панує диво та надприродні істоти. Якщо ви хочете потрапити на пустельну планету, познайомитися з інопланетянами, помандрувати в часі, зустріти на сторінках багатьох інших дивних істот, то ця добірка саме для вас.

foto-3.jpg

Дюна : роман : пер. с англ. / Френк Герберт; пер. Анатолій ПітикКатерина Грицайчук; передм. Браян Герберт;  іл. Сем Вебер. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2021. – 653 с.

«Дюна» зробила Френка Герберта відомим на весь світ і, обігнавши в рейтингах навіть «Володаря перснів», виборола престижні літературні нагороди: премію Г’юґо і премію Неб’юла в категорії «Найкращий роман», премію SFinks як «Книга року», неодноразове визнання від журналу «Локус» у категорії «Найкращий роман усіх часів». Ця культова сага — про вічну боротьбу і жагу до перемоги, про ціну справедливості і вибір шляху.

Меланж, або прянощі, — найцінніша і найрідкісніша речовина у всесвіті, яка може все: від подовження життя до сприяння міжзоряним подорожам. І знайти її можна лише на одній планеті — непривітному пустельному Арракісі. Той, хто володарює на Арракісі, контролює прянощі. А хто контролює прянощі — керує всесвітом. Коли Імператор позбавляє клан Харконненів звання правлячого і віддає цей титул Атрідам, Харконнени вбивають герцога Лето Атріда. Його син Пол і наложниця Джессіка тікають у пустелю. Щоб помститися за батька і відвоювати планету в Харконненів, Пол має здобути довіру фрименів — корінних мешканців Арракіса — і повести крихітну армію проти незліченних сил супротивника.

foto-4.jpg

Господиня : роман : пер. с англ. / Стефані Маєр; пер. О. РидиУ. Григораш; відп. ред. Н. Тисовська. – К. : КМ Publishing, 2011. – 590 с.

Всесвітньовідома авторка «Сутінкової саги» виступила у новому амплуа: науково-фантастичний трилер «Господиня» не залишить байдужими ні прихильників фантастики, ні любителів мелодрами. Землю окупували прибульці — не з метою знищити людство, а навпаки — позбавити його воєн, хвороб, нещасть. Оселяючись у головах землян, прибульці змінюють світ. От тільки чомусь частина людства, а з нею — і Мелані Страйдер, воліє повернути собі стару добру землю з усіма її тягарями й неприємностями. І коли в голові Мелані оселяється чужопланетна істота на ім'я Вандрівниця, ще не відомо, хто переможе в боротьбі двох душ…

foto-5.jpg

Зоряний корсар : роман-феєріяОлесь Бердник. – Львів : Терра Інкогніта, 2019. – 373 с.

«Зоряний Корсар» Олеся Бердника – це як «Зоряні війни», тільки по-українськи. І герої тут не з американськими, а з українськими, ба навіть праукраїнськими іменами (Громовиця, наприклад).

Ця книга не стільки про фантастичні мандрівки і пригоди, а про те, що боротьба Добра і Зла - справа позачасова, і всі наші космічні метання й галактичні одісеї, всі наші прориви й відкриття, революції й змови означені знаком Любові - вона стоїть понад усім: і понад часом, і понад простором. Нехитра думка, яка, втім, потребує постійного повторення й сьогодні - через 50 років від написання цього роману.

«Зоряний Корсар» – роман-візитівка Олеся Бердника, культового українського письменника-езотерика, фантаста, філософа, дисидента, який на початку 70-х був виключений зі Спілки письменників, а потім ув’язнений. Його творчість стала знаковою для тих, хто прагнув вирватися за межі тоталітарного режиму бодай інтелектуально.

Основна ідея роману – внутрішня свобода, без якої неможлива свобода зовнішня. Радянські ідеологи побачили в романі алегорію на тоталітарну дійсність, тому книга була вилучена з бібліотек. Виразний україноцентризм «Зоряного Корсара» зробив його культовим твором для українців по всьому світу. Роман перекладений 26 мовами світу.

foto-6.jpeg

Машина часу : наук. -фантаст. романи : пер. с англ. / Герберт ВеллсНАН України. Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка; пер. Микола ІвановДмитро Паламарчук; передм. та примітки Т. Н. Денисова; худож. -оформ. Б. П. Бублик. – Харків : Фоліо, 2017. – 477 с.

Герберт Веллс був першопрохідцем в жанрі наукової фантастики, він один з перших застосував і розвинув тему подорожі в часі. У романі «Машина часу» описано сміливий науковий експеримент: його автор переноситься більш ніж на вісімсот тисяч років вперед! На перший погляд, суспільство майбутнього виглядає досить привабливо: технічний прогрес зупинився, але його досягнення настільки великі, що люди ведуть відносно безбідне існування. Однак ближче знайомство з нащадками розкриває страшні таємниці їхнього життя і виносить вирок перспективам всього людства. У ньому читається заклик не відокремлювати розвиток технологій від гуманістичних цінностей і пам'ятати про природу Homo sapiens - не просто людини, а людини розумної.

foto-7.jpg

1984Джордж ОрвеллБогдана Носенок. – Харків : Фоліо, 2021.

Джордж Орвелл — літературний псевдонім письменника, журналіста і публіциста Еріка Артура Блера, відомого своїми антитоталітаристськими та соціал-демократичними поглядами. Дж. Орвелл належить до найвпливовіших письменників Великої Британії середини та другої половини ХХ ст., а роман-антиутопію «1984» називають зразком жанру й довідником із важких часів. Його популярність останнім часом помітно зросла. Двомислення, новомова, поліція думок, міністерство любові, що завдає болю, вганяє у відчай і знищує інакодумців, міністерство миру, яке розпалює війни, роботи-письменники, що продукують порнографічну літературу для відволікання мас… Орвелл відкрив нам очі на те, як функціонують тоталітарні режими. Брехня стане правдою. Ця брехня кожен день змінює минуле… Безперервно заміщаючи будь-які факти, минуле може стати завтра зовсім іншим — і саме це буде правдою.

Кожен ваш погляд, кожен подих і жест уже давно вивчено. У вас немає права на бажання й емоції… Роман бентежить, зворушує, змушує визнати його правдивість і замислитися. Уперше книжку було опубліковано 8 червня 1949 року. Орвелл її написав на тлі руїн, серед голодних, утомлених і змучених війною людей. Однак сьогодні вона актуальна, як ніколи.

Створено: 24.11.2021
Оновлено: 25.11.2021
Переглядів: 2048




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.