Презентація книжково-ілюстративної виставки «Ми - українці! Ми - незалежні!»

9afcb.jpg img_1081-1.jpg img_1076.jpg

З нагоди Дня незалежності України та на виконання Указу Президента України від 21 жовтня 2020 року № 459/2020 «Про відзначення 30-ї річниці незалежності України» в Одеській національній науковій бібліотеці 19 серпня 2021 р. у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «УКРАЇНА: ІСТОРІЯ, КУЛЬТУРА, ІДЕНТИЧНІСТЬ» відбулася презентація виставкового проєкту: книжково-ілюстративної виставки «Ми - українці! Ми - незалежні!» та мистецької виставки «З Україною в серці» Оксани Здоровецької, художниці, дизайнера, графіка, члена Національної спілки художників України.

222.jpg img_1185-1.jpg

Генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова привітала усіх присутніх з початком роботи конференції та 30- річчям незалежності України і відзначила, що представлена книжково-ілюстративна експозиція ґрунтовно розкриває історичні й культурні аспекти становлення Української державності, особливості національної символіки України, її самобутню культуру та мистецтво, звичаї і традиції народу України.

img_1235.jpg

В’ячеслав Кушнір, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, заслужений працівник освіти України, підкреслив важливість розуміння історичного процесу і всього, що пов’язано з нашою ідентичністю. «Для того, щоб бути патріотом, - продовжив думку науковець, - треба знати історію. Цьому сприяють твори письменників, поетів, музикантів, художників. Мова митця - це його своєрідне бачення світу, і таке  гармонійне поєднання важливе для розбудови української держави, незалежності України».

foto-4.jpg


Сергій Дмитрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, письменник, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, підкреслив, що українська культура, як і українська мова, – є основною складовою нашої ідентичності, що відтворює картину нашого духовного світу.

foto-5.jpg


Наталія Чайчук, громадській діяч, меценат, директор культурного центру «Український дім Одеси», багаторічний партнер Одеської національної наукової бібліотеки, наголосила на важливості гуртування українців навколо загальної ідеї розбудови вітчизняної науки і культури.

foto-6.jpg


Мисткиня Оксана Здоровецька поділилася роздумами щодо творів, представлених на мистецькій експозиції «З Україною в серці» та подякувала за запрошення презентувати свій творчій доробок в прекрасних залах найстарішої бібліотеки України.

foto-7.jpg


Окрасою заходу став також виступ дуету бандуристок Аніти Сиркіної та Уляни Щавінської, учнів Одеського державного музичного ліцею ім. професора П.С. Столярського (клас викладача Мар’яни Бондар), які виконали вокально-музичну композицію «Тобі, Україно, з любов’ю…».

foto-14.jpg foto-9.jpg

Матеріали представлені на виставці, викликали жваву зацікавленість присутніх, а бібліографічний огляд документів, підготовлений завідуючою відділу соціокультурної діяльності Тамарою Кухарук, привернув увагу до найбільш значущих видань, що всебічно розкривають питання державотворення.

foto-13.jpg

Матеріали про виставку:

http://www.krug.com.ua/news/38538

Створено: 23.08.2021
Переглядів: 3957




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.