Підсумки Інтелект-форуму-2021


image-logo-001-1.jpg21-23 травня 2021 року, на відзначення знаменної події  національного державотворення – 30-ї річниці незалежності України, під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, у співпраці з Українським інститутом книги і Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація»,  Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та Одеська національна наукова бібліотека провели Інтелект-форум-2021, у рамках якого відбулися XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» – культурно-просвітницький захід,  метою якого є презентація  нових видань вітчизняних видавництв з різних регіонів України, промоція книги і читання, та ІІІ ОдесаБібліоСаміт – програма професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів.

Учасників масштабного заходу в прямому включенні привітав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, який у своєму вітальному слові підкреслив важливість співпраці бібліотек і видавництв у справі популяризації книги та читання в Україні. Він відзначив, що  в країні багато цікавих авторів та книжок,  стратегія книгочитання знайшла підтримку в суспільстві, активно здійснюється поповнення та оновлення бібліотечних фондів. Бібліотеки є найкращими осередками, своєрідними хабами, в просуванні книги і читання. Міністерство культури та інформаційної політики і надалі підтримуватиме видавництва  через Український інститут книги у популяризації книги та читання. Олександр Ткаченко побажав учасникам виставки-форуму творчих успіхів.

imgp1064.jpg imgp1076.jpg imgp1078.jpg

У церемонії урочистого відкриття Інтелект-форуму взяли участь голова Одеської обласної державної адміністрації, почесний громадянин Одеси та Одеської області Сергій Гриневецький; перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський; президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін; голова Синодального відділу «Церква і культура», настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря  ігуменя Серафима; представники провідних видавництв України, письменники, громадські діячі, благодійники, журналісти, працівники бібліотек Одещини та ін.

imgp1109.jpg
Генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова щиро привітала усіх присутніх зі Святом української книги та подякувала органам місцевого самоврядування, меценатам, благодійникам за постійну підтримку виставки-форуму впродовж усіх років її існування.

Програма виставки-форуму була насичена різноманітними інформаційно-рекламними та просвітницько-творчими заходами з популяризації книги і читання.

imgp1288.jpg imgp1285-1.jpg

Цікаво для бібліотечних фахівців та книговидавців пройшов круглий стіл «Книжкова екосистема України: виклики і фактори розвитку, вектори зростання», на якому у форматі офлайн та онлайн розглядалися питання: популяризація книги і читання Книжковою палатою України імені І. Федорова та бібліотеками України; розвиток книгочитання в Україні; проблеми видавничої галузі в розрізі системи «видавництво-книгорозповсюджувач-бібліотека» та ін. за участі президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, заслуженого працівника культури України Олександра Афоніна, директора Книжкової палати України імені  І. Федорова, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Миколи  Сенченка,  директора з розвитку компаній IN WHITE, KIMS, Kyiv Symphony Orchestra, Моя книжкова полиця Світлани Сом, представників провідних видавництв та бібліотечних фахівців; творчі зустрічі з відомими українськими письменниками: поетом, прозаїком, видатним українським дитячим письменником, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимиром Рутківським та презентація його нової книжки «На берегах пам’яті: із книги спогадів» (Одеса: Друк Південь, 2020);  лауреатами відзнаки «Золотий письменник України» і переможцями літературного конкурсу «Коронація слова» Ірен Роздобудько та Андрієм Кокотюхою, президентом Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, заслуженим працівником культури України, поетом Олександром Афоніним.
Державне спеціалізоване видавництво «Мистецтво» презентувало широкому колу шанувальників  нові  яскраві, оригінальні видавничі проєкти: «Леся Українка на театральній сцені (1899-2020) (Київ, 2021); «Мазепина Атлантида. Творча спадщина доби 1687-1709 рр.» (Київ, 2021); «Лягущенко А. Український театр. Видатні діячі та менеджмент» (Київ, 2021) та ін.Знаковою подією виставки-форуму стала презентація другої книги серії «Патріот» «Від Руси – до України: шлях до себе» (Київ : Український пріоритет, 2020)  за участі авторського колективу провідних вітчизняних істориків, краєзнавців, письменників, митців: Ярослави Різникової, заступника директора Департаменту – начальника управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації; В’ячеслава Кушніра, доктора історичних наук, професора, декана факультету історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова; Олександра Музичка, доктора історичних наук, професора кафедри історії України  факультету історії та філософії ОНУ  імені І.І. Мечникова; Тараса Гончарука,  доктора історичних наук, професора кафедри історії України  факультету історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова; Сергія Савченка, заслуженого художника України, члена НСХУ, та інших. У форматі офлайн та онлайн відбулася презентація  унікального видавничого проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину», започаткованого у 2009 р. з метою  створення факсимільних копій давніх українських рукописних книг, що зберігаються у різних країнах світу, за участі директора видавництва «Горобець» Ганни Горобець та менеджера Діани Шамрай. Наукове видання Інституту народознавства НАН України «Фольклор українців півночі Молдови: пісні та речитативи» (Львів, 2020) презентували  упорядники Надія Пастух та Ольга Харчишин.

На підтримку Плану розвитку Одеси як міста Літератури ЮНЕСКО відбулася низка заходів з популяризації творчого доробку представників одеської літературної школи – творчі зустрічі зі Станіславом Стриженюком, лауреатом літературних премій                імені П. Тичини, «Золоте перо», «Культурна столиця – 2019»; Олексою Різниківим, письменником, мовознавцем, лауреатом літературних премій імені П. Тичини,                   С. Олійника, Б. Грінченка, та презентація їх творчого доробку; зустріч з учасниками колективу поетів  «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО»: Євгеном Гімельфарбом, Юлією Мельник, Жанною Жаровою, Ніною Пашковською, Євгеном Ушаном, Іриною Денисовою, Євгенією Заславською, Іриною Міненковою та В’ячеславом Слісарчуком.

Свої видавничі проєкти презентували: Видавничий дім «Гельветика» (Одеса), «Люта справа» (Київ), «Прес-кур’єр» (Одеса), «Олді-Плюс» (Херсон), «ІРБІС» (Ізмаїл) та інші. Проведено понад 10 автограф-сесій, зокрема Ірен Роздобудько, Андрія Кокотюхи, Євгена Акимовича, Кирила Булаховського, Людмили Вовк, Віри Валлє, Вікторії Коритнянської, Геннадія Щипківського, Ніни Гравицької, Шахбана Магомедова, Олекси Різниківа  та інших авторів.

Популярністю у відвідувачів користувався «Мистецький ярмарок» за участі майстрів народного мистецтва, лауреатів премії імені Р. Палецького, що традиційно проводився під час роботи виставки-форуму, пропонував своїм відвідувачам вироби декоративно-ужиткового мистецтва, а також цікаві майстер-класи для дітей та дорослих.

Заходи відбулися не лише в ОННБ, а й на творчих майданчиках бібліотек міста: Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Грушевського, Одеської обласної бібліотеки для дітей імені В. Катаєва, Одеської обласної бібліотеки для юнацтва імені В. В. Маяковського, Централізованої міської бібліотечної системи для дітей  м. Одеси.

imgp1546-kopiya.jpg imgp1687_1.jpg

22 травня відбулося урочисте відкриття Свята української книги у місті Роздільній за участі заступника Міністра культури та інформаційної політики України Лариси Петасюк; голови Роздільнянської райдержадміністрації Сергія Приходька; голови Роздільнянської районної ради Олександра Пресмана; голови Роздільнянської  міської ради Валерія Шовкалюка; президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, заслуженого працівника культури України Олександра Афоніна; генерального директора Одеської національної наукової бібліотеки, заслуженого працівника культури України Ірини Бірюкової; директора Українського клубу Одеси Наталії Чайчук; голови Одеської обласної організації Національної спілки письменників України Сергія Дмитрієва.

 У  Роздільній з успіхом пройшли творчі зустрічі з  письменниками,  лауреатами відзнаки «Золотий письменник України» Андрієм Кокотюхою та Ірен Роздобудько,  автограф-сесії, майстер-класи, парад вишиванок та  яскрава культурно-мистецька програма.

Мешканці міста відвідали книжковий ярмарок, на якому були представлені нові видання вітчизняних видавництв – учасників виставки-форуму.

У рамках Свята української книги було проведено благодійну акцію, спрямовану на поповнення бібліотек міста Роздільної новими виданнями (дарування книг видавництвами та з обмінного фонду ОННБ); урочисту передачу книжок військовослужбовцям Роздільнянського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки в рамках Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна», а також вручення  почесних грамот від організаційного комітету Інтелект-форуму за активну участь в організації Свята української книги та сприяння популяризації вітчизняного книговидання.

22 травня в ОННБ тривали творчі зустрічі, презентації, автограф-сесії.  Чималу аудиторію зібрала презентація науково-публіцистичного видання  Миколи Сенченка та Оксани Сенченко «Від ери Гутенберга до ери Цукерберга… Переваги і недоліки сприйняття друкованого та електронного тексту» (Київ : Ліра-К, 2021) за участі автора Миколи Сенченка, директора Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, члена Національних спілок письменників і журналістів України, та Василя Попкова, ученого-політолога,  доктора філософських наук, професора, завідувача кафедри політології Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

Одеська національна наукова бібліотека представила широкій громадськості свій творчий доробок – біобібліографічні довідники «Товариство незалежних художників в Одесі», «Товариство південноросійських художників» та збірку «Одеська художня школа. Спогади колишніх учнів, 1865-1940» (Одеса : Картуш, 2021), упорядником яких є головний бібліотекар відділу мистецтв Ольга Барковська. Науковців, мистецтвознавців та митців зацікавила презентація науково-популярного видання «Едуардс Борис Вільямович. Життєпис; Хронологія; Виставки; Альбом-каталог» (Одеса : Друк Південь, 2021) за участі автора, головного бібліотекаря відділу зовнішніх комунікацій та маркетингу Володимира Кудлача. Відбулася творча зустріч з художником, режисером, письменником Валерієм Пузіком та презентація його збірки оповідань «Я бачив його живим, мертвим і знову живим» (Львів : Видавництво Старого Лева, 2020).

23 травня відбулося урочисте підбиття підсумків ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» та нагородження переможців конкурсу «Краща книга виставки-форуму 2021».

 Цьогоріч, в умовах проведення карантинних обмежень, свій  творчий доробок на виставці-форумі презентували близько 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України, які представили  близько 5 тисяч назв видань, проведено понад 40 різноманітних заходів. Загалом виставку-форум та заходи, що проводилися в режимі офлайн та онлайн у дні її роботи, відвідало близько 7 тисяч  осіб.

Книжкові дарунки від видавництв та почесних гостей заходу збагатили бібліотечний  фонд  нашої книгозбірні на 200 нових  видань.

Для висвітлення заходів виставки-форуму, проведення численних інтерв’ю, радіозустрічей з організаторами виставки-форуму, публікацій на шпальтах центральної та місцевої преси анонсів запланованих заходів тощо активно залучалися ЗМІ. Інформаційну підтримку Інтелект-форуму надавали газети «Урядовий кур`єр», «Культура і життя», «День», «Чорноморські новини», «Одеські вісті», «Вечерняя Одесса», «Порто-Франко», «Одесская жизнь», «Прес-кур’єр»; ТК, ТРК:  «7 канал», «Круг», «Первый городской», «Одеса», «Южная волна», «А1», «Інший», «Репортер», «Град», медіагрупа «Глас»; Перше міське радіо 102,7 FM; Компанія «Южноукраинский медиа холдинг»; Прес-центр «Odessit.ua»; Інтернет портали, інформаційні агентства «Контекст Причерноморье», «Одеса-медіа». Значною популярністю користувалась виїзна студія  суспільного телебачення «UA: Одеса», яка активно висвітлювала події виставки-форуму через інтерв’ю з почесними гостями та керівниками провідних видавництв України.    

Створено: 03.06.2021
Переглядів: 1388




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.