Українські мистці Парижа.

Висловлюємо щиру подяку

лауреату Галереї почесних благодійників Одещини

«Люди щедрих сердець» 

Євгену Миколайовичу Брильку

за дарунок фоліантного видання

«Українські мистці Парижа. 1900-1939».

Віта Сусак. Українські мистці Парижа. 1900-1939.

Київ. Родовід. 2010 – 408 с.

(обкладинка і форзац)

 Ґрунтовна монографія львівського мистецтвознавця, автора статті
«Cherchez les femmes a l’Ecole de Paris» («Шукайте жінок у Паризькій школі», 2000) розкриває одну із граней такого міжнародного феномену як «Паризька школа» першої половини ХХ ст., задіяність у процесі її діяльності українських мистців. Наукове видання розглядає етапи формування української Паризької школи як мистецького і соціального явища, роль окремих її представників та громад, наприклад, коло М. Бойчука, О. Архипенка, учнів Модерної Академії, художників-євреїв України. На сторінках монографії постають відомі або призабуті імена таких митців як Абрама Маневича, Миколи Глущенка, Михайла Кричевського, а також Соні Делоне, Володимира Баранова-Россіне, Василя Хмелюка, Леопольда Креца та ін. Цікавість викликає також інформація про уродженця Одеси Михайла Андрієнко-Нечитайла, одеситів Петра Нилуса, Герасима Головкова і Михайла Жука. Автор розглядає «Паризьку школу» також у контексті українського мистецтва ХХ ст.
У монографії представлений багатий ілюстративний ряд – фото, а також десятки репродукцій творів як в тексті, так і в альбомній частині видання (178 повноколь. іл.). Об’ємний додаток містить біографічні відомості про українських парижан, що подані в «Паризькому словнику українських митців». Представлена також вибрана хронологія українських подій та життя Української Громади в Парижі, передмови до каталогів, іменний покажчик. Наклад видання 1000 примірників.
Видання уфундоване Федеральною Кредитовою Кооперативою Самопоміч у Нью-Йорку.

Паризька група українських мистців. 1930.

Андрієнко, Редько, Перебийніс, Глущенко, Ємець, Кричевський,

Савченко-Більський, Турин, Третьяків, Борачок.

 

Марія Башкірцева в українському вбранні. 1876.

 

М. Башкірцева. В академії Жюліан. 1881.

Створено: 18.03.2011
Переглядів: 3420




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.