ІІ ОдесаБібліоСаміт: панельна дискусія

bibliosamit_2020_zm.png

7 серпня 2020 року під час роботи ІІ ОдесаБібліоСаміту в Одеській національній науковій бібліотеці в онлайн-режимі відбулася панельна дискусія з актуальних питань видавничої справи та книгорозповсюдження «Українська книга на Одещині: регіональна відповідь загальнонаціональним викликам».

Модератором заходу виступив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. Серед спікерів дискусії – представники бібліотек України та організатори книжкових фестивалів і ярмарків з Полтави, Херсону і Черкас.

imgp3461.jpg aryupina-1.jpg diskusiya-6-1.jpg

Відкрила панельну дискусію заступник генерального директора з наукової роботи та інформатизації Одеської національної наукової бібліотеки Ліна Арюпіна, яка розповіла про масштабний проєкт Бібліотеки – Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині». За  більш ніж 20 років існування, цей захід став справжнім книжковим святом під час якого відбуваються творчі й ділові зустрічі видавців, бібліотечних фахівців і книголюбів, що сприяє появі нових книжкових проєктів та широкій популяризації української книги. Проведення таких заходів є надзвичайно актуальною потребою сьогодення.

Продовжив дискусію президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, який, звернувшись до аудиторії, підкреслив важливу роль міжособистісної комунікації і «живого спілкування». А головним інструментом, який надає людському спілкуванню інтелектуальної цілісності, моральної, духовної, культурної спрямованості назвав книгу, зауваживши, що питання розвитку книги, це питання виживання нації. Олександр Васильович зазначив, що в Україні існують проблеми щодо жанрового наповнення книжкового ринку. Так нині найбільша частка виданої продукції належить художній літературі та літературі для дітей і дозвілля, збільшується кількість літератури жанру нон-фікшн, але, у книговидавничому просторі майже відсутня наукова література з питань медицини, технічних, природничих наук.

Ситуація, спричинена виникненням пандемії, негативним чином позначилася на культурній сфері: відмінено усі найбільші книжкові фестивалі та ярмарки країни. В складних умовах сьогодення, саме регіональні книжкові виставки стають єдиними організованими культурологічними і інтелектуальними заходами, які можуть протистояти роз’єднанню українців у антисоціальному просторі де відсутнє живе спілкування, протидіяти створенню антикомунікаційного середовища. Олександр Васильович назвав позитивним той факт, що не зважаючи на складні обставини та карантинні обмеження, ХХІ Всеукраїнський форум «Українська книга на Одещині» все ж таки відбувся та зауважив, що питання поєднання зусиль організаторів книжкових виставок з бібліотеками, напрацювання механізмів ефективної взаємодії, залучення якомога більшої кількості учасників та відвідувачів заходів сьогодні є надзвичайно актуальними. Олександр Васильович запросив учасників дискусії долучитися до обговорення перспектив взаємодії організаторів регіональних виставок.

Продовжила дискусію Олена Заставна, директор Літературно-мистецького фестивалю "Toloka" (м. Запоріжжя), яка поділилася досвідом з роботи організації та проведення фестивалю, що відбудеться з 13 по 23 серпня 2020 р. Про участь у фестивалі вже заявили близько сорока видавництв України. Вона зазначила, що події фестивалю організовуються у тісній співпраці із Запорізькою обласною універсальною науковою бібліотекою та іншими бібліотеками міста. Зокрема організовано «бібліомайданчик», в якому братимуть участь бібліотекарі-спікери, які поділяться професійним досвідом роботи з організації культурних заходів. Пані Олена висловила ідею зі створення під егідою Українського інституту книги, платформи для об’єднання регіональних фестивалів та координації заходів з їх підготовки, що сприятиме розвитку міжрегіональної комунікації та внутрішнього туризму.

Генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, голова оргкомітету ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» Ірина Бірюкова, підтримала ідею створення комунікаційної платформи для обговорення проблемних питань з організації регіональних виставок, узгодження графіку проведення подій, що уможливить збалансоване планування заходів і залучення своєчасної підтримки від державних інституцій та громадських організацій. Генеральний директор ОННБ поділилася новим досвідом зі співпраці та об’єднання зусиль оргкомітетів двох потужних книжкових проєктів м. Одеси – XXIV Міжнародного книжкового фестивалю «Зелена хвиля» та ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині».

Ганна Лісова, директор торгівельної мережі «Учбова книга», ініціатор та організатор книжкових виставок та ярмарків у Херсоні, долучившись до дискусії також підтримала ідею з координації графіку проведення регіональних виставок та поділилася досвідом роботи з організації фестивалю книги і читання "Книжковий Миколай", який проводять у Херсоні вже чотири роки поспіль.

Людмила Власенко, заступник директора Полтавської ОУНБ імені І. П. Котляревського, поділилася особливостями організації і проведення книжкової виставки-ярмарку «Пошук» у м. Полтава. Організаторами виставки, заснованої у 2018 р. є Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавська ОУНБ імені І. П. Котляревського. Пані Людмила зауважила, що виставка мала великий резонанс у регіоні завдяки знайомству з новими книгами, спілкуванню з авторами, участі широкої громадськості у заходах. Завдяки благодійним акціям «Подаруй дитині казку» та «Подаруй бібліотеці книгу», які відбувалися під час виставки-ярмарку вдалося зібрати нові книги та передати їх до дитячих медичних закладів міста, а також до бібліотечного фонду. Людмила Власенко підкреслила важливу роль місцевих органів влади у підтримці та організації книжкового ярмарку.

Людмила Фіть, начальниця управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації, засновник і організатор Черкаського книжкового фестивалю «Перехрестя культур» поділилася досвідом співпраці з бібліотеками Черкас у підготовці фестивалю. Вона також зауважила про важливість комунікаційних зв’язків між організаторами книжкових фестивалів країни, узгодження планів проведення літературних подій, а також про необхідність командної роботи у підготовці таких масштабних заходів, обов’язкове залучення державної підтримки, участь у грантових проектах.

Підводячи підсумки дискусії, президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін  наголосив на необхідності системної співпраці не тільки серед організаторів регіональних виставок у окремих містах, а й представників усіх областей України та запропонував створити на базі Одеської національної наукової бібліотеки центр об’єднання організаторів регіональних ярмарків. А також підкреслив, що саме бібліотекам належить ключова роль у промоції книги і читання в Україні і тому, вони мають бути активними партнерами у проведенні та організації заходів з популяризації книги, що дасть можливість залучення якомога більшої кількості користувачів та симпатиків української книги і запевнив, що Українська асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів всебічно сприятиме організаторам таких культурних проєктів. На завершення дискусії Олександр Васильович подякував організаторам та учасникам заходу, висловивши надію на подальшу плідну співпрацю.

Панельна дискусія. Відеозапис з 2.56

Створено: 19.08.2020
Переглядів: 3876




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.