Фізики- астрономи

Одеська державна наукова бібліотека ім. М.Горького 1994 р. започаткувала випуск біобібліографічного довідника “Вчені вузів Одеси: Природничі науки”. Упорядники взяли за мету зібрати, систематизувати й узагальнити відомості про педагогічну, наукову та громадську діяльність працівників одеських вищих навчальних закладів. Пропонований читачеві випуск продовжує цю серію і містить персоналії фізиків та астрономів, діяльність яких припадає на період 1865 (рік заснування Новоросійського ун-ту) ‑1945-рр.

У посібнику подані біографії професорів та докторів наук, а також тих учених, які зробили значний внесок у розвиток фізики та астрономії, але з різних причин не дістали професорського звання і докторського ступеня. Автор також вважав своїм обов’язком знайти й оприлюднити матеріали про фізиків В.Кондогурі та О.Чернюка, які загинули під час Великої Вітчизняної війни.

Автор прагнув не тільки скласти якомога повніші біографії вчених, а й проаналізувати їхній творчий доробок, розкрити внесок у розвиток фізики та астрономії. Кожна біографічна довідка – це результат копіткої роботи з надрукованими матеріалами, досліджень в архівах та пошуку в Інтернеті.

При формуванні покажчика праць учених фіксувалися насамперед ті, що були створені в Одесі, стосуються нашого міста або зберігаються у найбільших його бібліотеках. Максимально повна бібліографія наводиться у тих нарисах, які складені вперше. Слід відзначити, що з 44 нарисів посібника 13 – це біографії, які раніше годі було шукати у друкованих джерелах, 11 – значно доповнені та уточнені. Нові факти містить майже кожен нарис.

Довідник проілюстровано портретами вчених. Розшук деяких з них теж потребуав значних зусиль.

Видання призначається фізикам та астрономам, історикам науки, викладачам, студентам, краєзнавцям, бібліотечним працівникам, а також читачам, які цікавляться історією науки півдня України.

Створено: 02.02.2007
Переглядів: 1762




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.