До Днів польської культури в Україні

Завдяки реалізації проекту «Бібліотека – територія культурної дипломатії» та до Днів польської культури в Україні Одеська національна наукова бібліотека уможливила творчу зустріч за участі представників  Одеського імені А. Міцкевича відділення спілки поляків в Україні. Центральною подією заходу стала виставка-подорож «Перлини польської культури».

На першій «зупинці» на відвідувачів чекала книжкова виставка «Твори Адама Міцкевича в фондах ОННБ», на якій експонувалися видання різних часів – поезії та епістолярії всесвітньовідомого поета і письменника. Змістовною добіркою були представлені книжки з історії польської літератури середини ХІХ сторіччя. Про часи перебування Міцкевича в Одесі розповіла Тамара Кухарук, завідувач ВЗГіР.

1-eksk-po-bib.jpg 2-obz-bark.jpg

На фото Тамара Кухарук. Справа: огляд видань проводить Ольга Барковська

Зацікавлення викликала книжкова виставка і бібліографічний огляд літератури з польського малярства, який провела Ольга Барковська, головний бібліотекар відділу мистецтв.

Надія Яцун, головний бібліограф відділу рідкісних видань та рукописів розповіла про низку польських бібліофілів, що мешкали в Одесі у ХІХ ­ початку ХХ сторіччя та представила їхні книжкові знаки та екслібриси. Також відвідувачі ознайомились з рідкісними примірниками видань польської літератури з фонду відділу.

3-obzor-yacun.jpg 4-sayenko-i-strelcova.jpg 5-obz-vukovich.jpg

Надія Яцун. У центрі Людмила Саєнко і Анастасія Стрельцова. Справа Лілія Вукович

Багато цікавого було представлено під час краєзнавчої зустрічі, що відбулась у відділі «Одесика». Калейдоскоп подій польської культури в Одесі початку ХХ сторіччя за матеріалами часопису «Dom Polski, Kalendarz Popularny» (1906 – 1916 рр.) представили Анастасія Стрельцова, член правління Одеського імені А.Міцкевича відділення спілки поляків в Україні та Людмила Саєнко, завідувач відділу краєзнавства «Одесика».

Огляд книжкової виставки «Поляки в Одесі: події, постаті, дослідження» провела Лілія Вукович, провідний бібліотекар відділу краєзнавства «Одесика». Вона детально зупинилась на газетах польською мовою, які виходили в Одесі: «Zycie Polskie» (1907), «Gios Polski» (1907), «Kurier Odeski» (1907).

7-vistavka-mickevich.jpg 8-vist-mickev.jpg

Експонати книжкової виставки «Твори Адама Міцкевича в фондах ОННБ»

Не менш захоплюючою і корисною виявилась оглядова екскурсія і розповідь про історію Одеської національної наукової бібліотеки, – найстарішої книжкової скарбниці Півдня України.

9-vist-mickevich.jpg 10-s-eks-po-bibl.jpg
Створено: 12.11.2019
Переглядів: 1643




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.