До Дня української писемності та мови

В рамках виставкової акції до Дня української писемності та мови в ОННБ презентовано книжкову виставку «Рідна мова – душа народу»

1.jpg

В експозиції представлені сучасні видання, що розкривають теми: «Мова в державному просторі»; «Формування та реалізація державної мовної політики в Україні»; «Стилі сучасної української мови»; «Культура мовлення»; «Українська мова фахового спрямування»; «Класика на сцені: до питання сценічної мови» та ін. Особливим розділом представлені документи: Закон України №2704-УІІІ від 25.07.2019 р. «Про забезпечення функціонування української мови, як державної» та Розпорядження Кабінету міністрів України від 17.07.2019 р. «Про схвалення Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна країна». В рамках акції: лекції, обговорення мовних питань та представлених на виставці видань, бібліографічні огляди експозиції, реферативна робота тощо.

Першими до акції приєднались викладачі та студенти Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського та Одеського педагогічного училища.

2a.jpg 3b.jpg

З короткою доповіддю «Мова в інформаційно-культурному і духовному світі сучасної людини» виступив Володимир Сподарець, відомий мовознавець, кандидат філологічних наук, викладач ПНПУ ім. К.Д. Ушинського.

4b.jpg 5a.jpg

Тему «Мовна особистість: мистецький простір» порушила Олена Босенко (на фото справа), викладач Одеського педагогічного училища.

Бібліографічний огляд книжкової виставки «Рідна мова – душа народу» провела Тамара Кухарук (на фото зліва), завідувач ВЗГіР.

Активною виявилась реферативна робота з книжками та обговорення окремих видань:

Микитюк О. Сучасна українська мова : самобутність, система, норма : навч. посібник / О. Микитюк. – Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2018. – 443 с.

Вплив суспільних змін на розвиток української мови: монографія / Є. А. Карпіловська, Л.П. Кіслюк, Н.Ф. Клименко, В.І. Критська, Т.К. Пуздирєва, Ю.В. Романюк; Відп. ред. Є.А. Карпіловська. – Київ : Вид-во Дмитра Бураго, 2017. – 444 с.

Шуляк С. Магічна мова українських народних замовлянь: монографія / С.Шуляк. – Умань, 2017. – 458 с.

Цікавою стала і добірка статей на шпальтах сучасних газет щодо прийняття і реалізації мовного закону.

7.jpg 8b.jpg 9.jpg

Також присутні детально ознайомились з комунікаційно-мистецьким проектом – плакатами «МовАрт: мистецтво ствердження мови» (створений спільнотою «Україномовний Київ» і реалізований за підтримки Міністерства культури України та презентований в ОННБ у липні 2019 року) .

Приємним сюрпризом стали: презентація Залу наукових працівників ОННБ та конкурс на кращу ідею селфі біля пам’ятника Читачеві.

Створено: 04.11.2019
Переглядів: 1119




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.