«Століття полек. Жінки, які здобували незалежність»

prapors.jpg

У рамках Днів Польщі в Україні Генеральне Консульство Республіки Польща у співпраці з Одеською національною науковою бібліотекою організують зустріч з польською журналісткою і письменницею Беатою Кост, авторкою книги «Століття полек. Жінки, які здобували незалежність» та „Жінки зі Львова” (2018).

У листопаді Польща відзначає свято Незалежності. Це слушна нагода, аби згадати героїв, які боролися не тільки зі зброєю у руках. Ми пов’язуємо далекі епохи з історією, яку творять чоловіки. А що робили польки у часи, коли їхні чоловіки, брати й сини вчили, виховували, будували й боролися? Жінки на польських землях, так само як в інших європейських країнах, почали з’являтися на громадській сцені дуже пізно. У XIX ст. вони все ще не мали права отримувати атестату зрілості, не могли навчатися у вищій школі і навіть представляти себе у суді. Що могли вони запропонувати суспільству, яке мало не тільки подолати виклики епохи, але й боротися за відновлення незалежності? Чи можна у далекому минулому знайти жіночі постаті, які сьогодні можуть служити нам прикладом? Дуже цікавим прикладом емансипації польських жінок був Львів, який сьогодні знаходиться в Україні, а колись був важливим осередком науки й культури у Польщі. Саме у Львові жінка вперше наважилася стати кандидаткою до Польського Сейму, скласти подання до університету або заснувати у війську підрозділи, що складалися з самих жінок.

На зустрічі, яку супроводжуватиме презентація, розповість про жінок, які внесли вклад не тільки у жіночий рух, але й в історію й культуру Польщі.
Авторка презентації: Беата Кост – полька, народжена у Львові. Журналістка, гід по місті, авторка міських ігор та виставок. Цікавиться історією Львова з давних часів, видала 3 книжки на львівську тематику. Живе у Львові і Варшаві.

Зустріч відбудеться 5 листопада 2019 року о 17:00 годині в Одеській національній науковій бібліотеці (вул. Пастера, 13).

Створено: 25.10.2019
Оновлено: 18.11.2019
Переглядів: 986




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.