До 75-ї річниці вигнання нацистів з України

1.jpg

В рамках циклу заходів до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України 22 жовтня в головному читальному залу ОННБ розпочала роботу книжково-ілюстративна виставка «Україна у Другій світовій війні».

Експозиція містить матеріали з фонду ОННБ, що висвітлюють причини, перебіг та наслідки Другої світової війни, розповідають про бойові дії на території України та український визвольний рух;  про втрати України у Другій світовій війні; про героїзм українців на фронті та життя під нацистською окупацією.

 

2.jpg

Першими відвідали експозицію викладачі та учні Одеського навчально-виховного комплексу «Гімназія №2».

Бібліографічний огляд представленої літератури провела Тамара Кухарук, завідувач відділу зв’язків з громадськістю та реклами бібліотеки. За матеріалами виставки було проведено бібліогодину «Україна у Другій світовій війні: формування національної пам'яті українського народу», у рамках якої були висунуті на обговорення питання: «біли плями» Другої світової війни в дослідженнях вітчизняних вчених; рух опору на теренах України; жінка і війна та інші.

Особливу зацікавленість викликали видання:

Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства : збірник наукових праць / НАН України. Ін-т народознавства, Укр. асоц. дослідників жіночої історії, Укр. асоц. усної історії; За наук. ред. Гелінада Геннадіївна Грінченко, Катерина Аркадіївна Кобченко, Оксана Романівна Кісь.– Київ : АРТ КНИГА, 2015.– 335 с.
Режим доступу 

Одесса. 1941-1944. Неизвестные страницы = Odessa. 1941-1944. Unknown pages : [кн.-альбом] : 75-летию освобождения Одессы посвящается / Михаил Пойзнер, Александр Грабовский, Олег Губарь, Олег Этнарович, Габриел Михайлов. – Одесса : ТЭС, 2019.– 239 с. : ил. 
Режим доступу

3.jpg 4.jpg

В рамках бібліогодини відбулась тематична екскурсія по бібліотеці з презентацією Зала наукових працівників бібліотеки, яку для майбутніх науковців провела Оксана Попова, завідуюча відділу обслуговування користувачів. На при кінці заходу працівники бібліотеки та Гімназії №2 обмінялись думками щодо подальшої більш тісної співпраці.

Приємним сюрпризом стала передача до фонду ОННБ повного зібрання творів у 3-х томах видатного англійського поета Джорджа Гордона Байрона.

Байрон, Джордж Гордон.
[Полное собрание сочинений] : [в 3 т.] : пер. с англ. / Джордж Гордон Байрон.– СПб. : Брокгауз-Ефрон, 1904.– (Библиотека великих писателей / под. ред. С. А. Венгерова)
Т. 1: [6], 601 с., цв. ил., портр.
Т. 2: [2], 496 с., LXXXI, [1] с., цв. ил., портр.
Т. 3: [2], 680 с., LXXII с., цв. ил., портр.

Унікальне видання вийшло друком у 1904 році у видавництві Брокгауза і Ефрона. Окрім відомих літературних творів поета – віршів, пісень, поем – видання містить парламентські промови Байрона, журнальні замітки, рецензії, епіграми, листи, щоденникові записи та ін. Томи видання чудово ілюстровані та прикрашені гравюрами на окремих аркушах. Гравюри виконані за малюнками і композиціями відомих англійських художників та ілюстраторів того часу – Кіні Мідоуса, Ріхтера, Паріса та ін. Значна кількість ілюстрацій, дозволяє глибше познайомитися з особистістю поета, у виданні велика кількість портретів Байрона, його близьких родичів і друзів.

5.jpg

Запрошуємо користувачів ОННБ ознайомитися з виданням, що вже стало бібліографічною рідкістю.

Висловлюємо подяку адміністрації 
Одеського навчально-виховного комплексу «Гімназія № 2»
за дарунок!

Створено: 23.10.2019
Оновлено: 24.10.2019
Переглядів: 1101




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.