Як там наші за Дунаєм?


В Одеській національній науковій бібліотеці відбулася презентація «Українська громада Північної Добруджі (Румунія) в 1999-2019-х роках».

Захід відбувся з ініціативи та за підтримки факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, департаменту  культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, Одеської національної наукової бібліотеки, Міжнародного центру по роботі з українцями за кордоном, Генерального консульства Румунії в Одесі, Союзу українців Румунії, Одеського етнологічного товариства, Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України, Інтелектуального форуму, Українського клубу Одеси, Благодійного національно-культурного фонду «Рідний край», оргкомітету етнофестивалю «Кодима-фест».

Метою заходу було ознайомлення громадськості Одещини із сучасним станом української громади Північної Добруджі, її ролі у розвитку економічних і культурних зав’язків України і Румунії, заохочення до співпраці з українцями за кордоном потенційних учасників.

До велелюдного зібрання зі словами привітання звернулася генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова, яка наголосила на важливості і дієвості інструментів культурної дипломатії та ролі національної бібліотеки в розбудові співпраці із закордонним українством.

У залі чимало молоді. Після запровадження безвізу контакти між Україною та Румунією, зокрема поїздки до сусідньої Добруджі, регіону компактного проживання українців, відчутно пожвавилися. Це близько, адже Північна Добруджа розташована одразу на протилежному, правому, березі Дунаю. Наразі ще треба об’їжджати, робити гак, але невдовзі запрацює довгоочікуваний пором Орлівка–Ісакча. Молодь мобільна і допитлива, Наталія Петрова, заступник декана факультету історії та філософії ОНУ імені І.І.Мечникова, пожартувала, що її студенти-історики в українців Добруджі бувають частіше, ніж у бабусі в селі.

На заході присутні представники влади, дипломати, науковці, краєзнавці, журналісти та допитливі одесити, яким цікаво «як там наші за рікою?».

Делегацію гостей очолив Дмитро Черненко, голова філії Союзу українців Румунії в повітовому місті Тульча.

Як там наші за Дунаєм? Газета "Чорноморські новини", 21.09.2019

b-i-ch.jpg kushnir-orlov.jpg

На фото: Ірина Бірюкова і Дмитро Черненко. На фото справа: В`ячеслав Кушнір, Сергій Орлов, Ярослава Різникова

Організатор зустрічі В’ячеслав Кушнір, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова спільно з однодумцями 20 років тому, коли взаємини між Україною і Румунією були малоактивними, почав «лупати сю скалу», досліджувати і відкривати для нас задунайських українців. Як зазначив Сергій Орлов, в.о. представника МЗС України в Одесі, саме В’ячеслав Григорович «створював підвалини для поліпшення наших відносин».

Ярослава Різникова, заступник начальника департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, акцентувала увагу на тому, що «вичерпна робота була здійснена саме Одеським національним університетом ім. І.І. Мечникова і саме історичним факультетом і саме В’ячеславом Григоровичем Кушніром. Йому вдалося зібрати потужну команду людей, які займаються цією проблемою. Для них проблема української діаспори не є якоюсь відстороненою справою, а проблемою, якою вони живуть, над якою працюють і намагаються допомогти українцям Румунії зберегти свою ідентичність». На сьогодні завдяки підтримці з України у повіті Тульча збільшилася кількість дітей, які вивчають українську мову.

За вагомий внесок у зміцнення румунсько-українського співробітництва, збереження національної та культурної ідентичності українців Румунії грамотами Одеської обласної державної адміністрації були нагороджені Дмитро Черненко та Стефанія Черненко, яка активно навчає дітей з діаспори української мови.

Під час презентації обговорювалися питання історії та розвитку культури українців за Дунаєм. Результати наукової та просвітницької роботи починаючи з 1999 року представлені на виставці «Українська громада Північної Добруджі». Відвідувачі бібліотеки мали змогу ознайомитись з науковими та науково-популярними виданнями українських і румунських дослідників. Учасники презентації обмінялися думками щодо урізноманітнення форм роботи для збереження ідентичності української громади, підвищення її ролі у розвитку українсько-румунських зв’язків.  

В зеркалі ЗМІ:

ТК «Круг», 13.09.2019

ТРК «Град», 14.09.2019 з 24 хв.

Idealast.Media

Геник В. Як там наші за Дунаєм? : [презентація «Українська громада Північної Добруджі (Румунія) у 1999-2019 роках»] // Чорномор. новини. – 2019. – 21 верес. – (Нашого цвіту по всьому світу).

 

Створено: 16.09.2019
Оновлено: 09.02.2021
Переглядів: 1587




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.