Видатні постаті та події в історії бібліотеки: О.Тюнеєва. Анонс

tuneeva-1.jpg

18 квітня 2019 р. о 1200 до 190-річчя Одеської національної наукової бібліотеки у відділі рідкісних видань та рукописів стартує проект «Видатні постаті та події в історії бібліотеки». Перший захід проекту присвячений пам`яті Олександри Тюнєєвої, однієї з директорів бібліотеки.

Олександра Миколаївна Тюнєєва (1888-1984) – книгознавець, бібліограф, бібліофіл, фахівець рідкісних книг, прийшла до бібліотеки у 1920 році, з 1921 року – завідувач відділу рідкісних та мистецьких видань. У період німецько-румунської окупації Одеси (1941-1944) Олександра Миколаївна обіймала посаду директора бібліотеки та рятувала її фонди від розграбування окупантами.

Її перу належать праці про відділ рідкісних видань, мініатюрну книгу, книгознавчі статті в журналах українською, французькою, німецькою мовами.

Віддаючи данину поваги і вдячності цій незвичайній особистості, її праці і відданості бібліотечній справі, співробітники Одеської національної наукової бібліотеки підготували та видали збірник матеріалів «Александра Николаевна Тюнеева» (Одеса, 2012). Захід проходитиме за участі громадських і культурних діячів, бібліотекарів, студентів вишів м. Одеси.

Під час заходу відбудеться урочиста передача бібліотеці крісла, що належало Олександрі Тюнєєвій, відреставрованого за підтримки Армена Пушкіновича Петояна, краєзнавця, голови громадських організацій «Одеський центр вірменознавства» та «Одеський фонд культурної спадщини», члена комісії з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради.

 

 

Створено: 15.04.2019
Оновлено: 19.04.2019
Переглядів: 1372




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.