Партнерство

Українці всього світу цьогоріч шанували 205 річницю з дня народження Тараса Шевченка. До відзначення цієї дати українською діаспорою у Румунії (повіт Тульча), долучилася Одеська національна наукова бібліотека. 

4f.jpg 4.jpg

Захід організований за підтримки Генерального консула Румунії в Одесі пана Еміла Рапча, Одеської національної наукової бібліотеки, Центру по роботі з українцями за кордоном, Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України, Тульчинської повітової філії Союзу українців Румунії та бібліотеки повіту «Панайт Черна» Тульча. Родзинкою нового проекту стало проведення  в м. Тульча імпровізованої виставки творів Тараса Шевченка і Міхая Емінеску. Захід відбувався на базі бібліотеки повіту «Панайт Черна».

Ініціатива проведення спільного заходу такого формату належала очільнику Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України та Центру по роботі з українцями за кордоном професору В’ячеславу Кушніру. До підготовки заходу долучились Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова, секретар Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України Наталія Петрова, голова Тульчинської повітової філії Союзу українців Румунії Дмитро Черненко. Ініціативу підтримала директорка бібліотеки повіту  «Панайт Черна» Тульча  Лігія Діма.

Організатори запропонували цікаву форму проведення зустрічі у форматі мистецько-літературного заходу. На беріг Дунаю в м. Тульча 16 березня 2019 року з найвіддаленіших куточків повіту з українських сіл приїхали колективи художньої самодіяльності, які дісталися до місця свята, зокрема водним шляхом.

В Тульчі напередодні заходу бібліотекою було влаштовано літературний конкурс присвячений М. Емінеску, а на заході переможці ознайомили присутніх зі своїми есе, що були присвячені життю та діяльності румунського генія. Атмосферу свята  додавали виконання дітьми та дорослими поезій М. Емінеску та Т. Шевченка, хор «Задунайська Січ» чуттєво та професійно виконав декілька пісенних творів на слова Тараса Шевченка.

Науково-просвітницька частина заходу складалася з презентації виставки творів М. Емінеску та Т. Шевченка в зібранні бібліотеки, а також доповіді Наталії Петрової про життєвий шлях Т.Шевченка та сучасне прочитання його особистості.

 Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова передала до фондів бібліотеки м. Тульча книги, які будуть корисними для української громади повіту, в своєму виступі пані Ірина наголосила на необхідності розвитку соціокультурних зв’язків української діаспори з Батьківщиною та ролі бібліотек в цьому процесі.

Присутні також мали можливість ознайомитись з віртуальною виставкою-презентацією присвяченою пам’ятникам Т.Шевченкові в світі, втому числі і в Румунії.  

Наступного дня Тульчинською повітовою філією Союзу українців Румунії було організовано концерт за участі студентів факультету історії та філософії ОНУ імені І.І.Мечникова В.Павлика та О.Алєщенко.

Подібні заходи є одним з компонентів уваги та підтримки держави до української громади в Румунії, такі заходи мотивують, дають натхнення для нових ідей та проектів співпраці.

Дарунок ОННБ від Союзу українців Румунії

1.jpg 2.jpg
3.jpg 6.jpg
5-1.jpg 7.jpg

8.jpg

 

 

Створено: 29.03.2019
Переглядів: 962




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.