До 210 річчя від дня народження Миколи Гоголя

gogol-p-t.jpg

1 квітня 2019 р.до 210 річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя (1809-1852), письменника, видатного класика української та російської літератури підготовлена віртуальна експозиція «Невмирущий талант».

Виставка охопилює одеський період життя Миколи Васильовича, який двічі відвідав Одесу. У перший раз він прибув сюди 16 квітня 1848 р. з Константинополя на фрегаті «Херсонес». Письменник зупинився в домі О. О. Трощинського (двоюрідного брата своєї матері) на Надєждинській вулиці (нині вулиця Гоголя, де на будинку № 5 встановлено пам’ятну дошку письменнику). Тут він зустрічався з братом О. Пушкіна, Левом, який на той час служив на митниці, а також з представниками місцевої інтелігенції.

Вдруге М. В. Гоголь прибув до Одеси 24 жовтня 1850 р., знову зупинився в О. О. Трощинського і всю зиму працював над другим томом «Мертвих душ».

Експозиція розкриває зв’язок Гоголя з Одесою, який відображається в численних дослідженнях, в публікаціях періодичних видань, в листуваннях письменника, в театральних постановках творів Миколи Васильовича на одеській сцені. Всі представлені матеріали зберігаються у фондах Одеської національної наукової бібліотеки.

Віртуальна експозиція підготована спільно з відділом мистецтв.

Створено: 28.03.2019
Переглядів: 1432




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.