Одеська державна наукова бібліотека ім. М.Горького : покажчик

Бібліографічний покажчик "Одеська державна наукова бібліотека імені М. Горького" є першою спробою докладно й всебічно висвітлити роботу Бібліотеки впродовж 170-річної її діяльності.

Покажчик складається з трьох розділів. Літературу в покажчику розташовано в прямій хронології, в межах року – за алфавітом. Виняток становлять публікації в підрозділі “Офіційні матеріали” першого розділу “Матеріали до історії Бібліотеки”, де публікації розставлені в хронології прийняття директивних документів.

Перший - "Матеріали до історії Бібліотеки" - не лише розкриває сторінки історії ОДНБ, а й показує всі різнобічні напрями її діяльності. 12 розділів містять матеріали, що висвітлюють загальні питання становлення й розвитку Бібліотеки, бібліотечні фонди й шляхи їх формування та поповнення, систему обслуговування читачів, заходи з популяризації книги, впровадження нових інформаційних технологій, наукову її діяльність - науково-дослідну, науково-бібліографічну, науково-методичну. Виокремлені публікації, що стосуються міжнародних зв’язків Бібліотеки, опису її будівель. Довідковий апарат розділу складається з трьох покажчиків: імен, періодичних видань, які містили відомості про Бібліотеку, і скорочень. Його завершують списки директорів і попечителів (кого змогли встановити за друкованими джерелами) Бібліотеки від самого її заснування аж до наших днів.

У другому розділі  зібрані видання Бібліотеки. Видавнича діяльність Бібліотеки є результатом її наукової роботи, своєрідною візитною карткою. До певної міри вона формує громадське уявлення про науковий потенціал, фонди й професійний рівень фахівців Бібліотеки, пропагує  її і опосередковано впливає на прогрес суспільства. Першим виданням, зафіксованим у покажчику, є звіт Бібліотеки за 1875 рік. До видань додані відгуки на них, якщо вони є; відгуки на декілька видань одночасно об’єднані в окремий підрозділ. Розділ містить три допоміжні покажчики: імен, серій та тих періодичних видань, які публікували відгуки на видання Бібліотеки.

Третій розділ - "Працівники ОДНБ ім. М.Горького". Він містить  публікації працівників Бібліотеки, створені ними під час їх роботи в Бібліотеці. Розділ побудовано в алфавіті  прізвищ. Невеличка стаття про кожного з працівників (лише за умови наявності його публікацій та публікацій про нього у відкритій пресі) містить відомості про роки його життя (на превеликий жаль, встановити їх пощастило не всі), роки роботи в Бібліотеці та обійману посаду. Кожна персоналія має: власні публікації працівника, здебільшого на книгознавчу, бібліотекознавчу та бібліографічну тематику, вступні статті до публікацій інших авторів, рецензування, упорядкування й редагування, а також матеріали про життя та діяльність цього працівника. Довідковий апарат складається з покажчиків імен і тих періодичних видань, де друкувалися бібліотечні працівники.

Через те, що матеріали в покажчику не дублюються, розділи поєднані між собою системою відсилок. За іменним покажчиком, окремим для кожного розділу, користуючись цією системою, легко розшукати додаткову інформацію про персоналію.

Переглянути в електронному каталозі ОННБ (доступна повнотекстова версія видання для перегляду та завантаження)

Створено: 02.07.2009
Оновлено: 14.08.2017
Переглядів: 3026




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.