До Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

images.jpg

З 22 червня 2017 року в головному читальному залі ОННБ для викладачів, студентів вишів та учнів ЗОШ м. Одеси експонується книжково-документна виставка «Україна в полум'ї війни: літературно-мистецький вимір».

На експозиції представлені монографії вітчизняних вчених, наукові розвідки та документи, які всебічно розкривають історичні події Другої світової війни в Україні. Виставка включає також матеріали із фондів ОННБ, які висвітлюють болючі сторінки «неоголошеної війни» нашого часу – мужність і героїзм воїнів в зоні АТО, волонтерів, всіх українців, об'єднаних у спільній боротьбі за волю та незалежність України, недоторканість її кордонів. Представлена література поділена за розділами: «Писати про війну тоді і тепер»; «“Ні-війні!”: «Війна крізь призму письменницького хисту»; «Пензлем художника увічнений подвиг». Експозиція діятиме до 30 червня та супроводжуватиметься бібліографічними оглядами представлених видань.

1.jpg

Під час бібліографічного огляду літератури Валентина Колесникова, провідний бібліотекар відділу зв’язків з громадськістю і реклами ОННБ, та директор ОЗОШ №105, викладач історії Сергій Чепурний, разом із вчителями школи (Лілією Ішковою, Вікторією Олександровою та Валентиною Пригожевою), яких зацікавили твори українських класиків про Другу світову війну

2.jpg

Також відвідав виставку Андрій Поспєлов, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії історичного факультету ОНУ імені І.І. Мечникова. Науковець відзначив актуальність експонованих видань саме в наш час, коли Україна виборює свою цілісність, та подарував у фонди бібліотеки свою книжку «Парусники» (Эксмо, 2015)

Серед видань, які викликали підвищений інтерес викладачів слід назвати наступні:

  1. Стамбол, Ігор. Злочинний порятунок : історичні, соціальні та сатиричні оповідання / Ігор Стамбол.– Київ : Самміт-Книга, 2017.– 110,[2] с. : іл.

Протистояння прорадянської та національної концепції та роль маленької людини на тлі глобальних подій, проблеми українського села – основна тематика збірки. Її автор, Ігор Стамбол – переможець 1-го Всеукраїнського конкурсу імені Григора Тютюнника у номінації  «Проза», а також переможець конкурсу «Краща книга виставки-форуму 2017» в рамках XVIII Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» у номінації «Сучасне літературно-художнє видання».

Режим доступу: http://catalog.odnb.odessa.ua/opac/index.php?url=/notices/index/360957/default 

  1. Друга світова війна в історичній пам'яті України : за матеріалами Укр. ін-ту нац. пам'яті / Укр. ін-т національної пам'яті; Упоряд. Людмила Герасименко, Ростислав Пилявець; Відп. ред. Ігор Юхновський.– Київ; Ніжин : Лисенко М. М., 2010.– 247 с.,[22] с. вкл. іл. 

Збірка розкриває причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії українського народу. В ній розглянуто основні аспекти формування історичної пам'яті українського народу про Другу світову війну в Україні.

Режим доступу: http://catalog.odnb.odessa.ua/opac/index.php?url=/notices/index/358249/default

  1. Гриневич, Владислав. Неприборкане різноголосся: Друга світова війна і суспільно-політичні настрої в Україні, 1939 - червень 1941 рр. = Unbridled dissonance: The Second World War and Socio-Political Identities in Ukraine, 1939-1941 / Владислав Гриневич; В.о. НАН України. Ін-т політ. і етнонац. досліджень ім. І. Ф. Кураса, Канад. Ін-т Укр. Студій.– К.; Дніпропетровськ : Ліра, 2012.– 506, [2] с.

Наукове видання являє авторське осмислення контекстів тодішнього різноголосся українського суспільства, взаємини між режимом Сталіна і суспільством радянської України.

Режим доступу: http://catalog.odnb.odessa.ua/opac/index.php?url=/notices/index/248086/default

Створено: 26.06.2017
Переглядів: 1512




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.