Пам’яті Олександра Олеся

oles.jpg

29 січня 2017 року на Лук’янівському кладовищі Києва відбулося перепоховання видатного українського поета Олександра Олеся (Олександра Івановича Кандиби), який більш як 70 років спочивав на Ольшанському кладовищі Праги (Чехія). Це місто ще в 20-их роках ХХ століття дало притулок поетові-емігрантові, дало змогу розвиватися його творчості, а у 1944 році з почестю і шаною провело його в останню дорогу.
Олександр Олесь повернувся в рідну Україну, про що мріяв все своє життя. 9 лютого у Національнім музеї літератури України відбудеться акція пам’яті великого поета, яка має назву “В краю коханім».

1.jpg


Під час акції буде розгорнута експозиція, присвячена пам’яті О. Олеся. Особливо цінною книжкою експозиції є збірка віршів «З журбою радість обнялась», надрукована в Україні у 1907 році. «Ах, скільки струн в душі дзвенить! Ах, скільки срібних мрій літає!» – голос душі Олександра Олеся долітає до нас сьогодні зі сторінок цієї книжки.

2.jpg


До акції пам’яті приєднується і читальний зал “Закордонне українство» відділу міжнародних проектів Одеської національної наукової бібліотеки. В фонді залу є екземпляр цієї книжки, яку колись українська родина, що змушена була емігрувати, взяла з собою, щоб зігрівати душу словами поета, а в 1997 році книжка знов повернулась в Україну – її нам надіслало в числі багатьох інших книжок Канадське Товариство Приятелів України (осередок Торонто). Печатка «Пластова бібліотека» говорить про те, що книга служила справі виховання української молоді на чужині.

3.jpg

Створено: 08.02.2017
Переглядів: 1392




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.