Зустріч з Наталією Жуковою і Сергієм Ткаченком

1 листопада у стінах ОННБ відбулася зустріч із заслуженими майстрами спорту України, гросмейстером, дворазовою чемпіонкою Європи з шахів серед жінок (2000, 2015), кавалером орденів княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів Наталією Жуковою та істориком, гросмейстером з шахової композиції, автором книжок з шахів Сергієм Ткаченком.

1.jpg

Гостей привітала генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України, повний кавалер княгині Ольги Ольга Ботушанська.

Відома шахістка розповіла про свій творчий шлях, професійну кар’єру, поділилася своїми поглядами на стан справ у цій царині в нашій державі, визначила власні пріоритети на майбутнє. У планах гросмейстера відкриття спеціалізованої шахової школи в Одесі – місті, яке має давні традиції з цього виду спорту. Поряд з розвитком партнерства з ОННБ, у цьому полягав основний меседж її виступу. Визначна шахістка плекає надію на зацікавлення і дієву допомогу збоку держави щодо реалізації подібної ініціативи, або підтримку меценатів.

За визначні заслуги в розбудові держави, підняття її іміджу в світі та досягнень на спортивному поприщі Наталя Жукова нагороджена орденом княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів.

3.jpg

Змістовним був виступ іншого учасника зустрічі, багаторічного читача бібліотеки, автора серії популярних видань з історії шахів Сергія Ткаченка. Він нагадав про надзвичайну популярність цього виду спорту в Одесі ще на початку ХІХ ст., чому одесити зобов’язані Дюку де Рішельє, Ланжерону та іншим одеським очільникам. Науковець розповів про внесок одеситів-емігрантів у заснування свого часу ФІДЕ, а також зробив невеличкий екскурс в історію радянських часів, коли Одеса була одним із центрів розвитку шахового руху і володіла першокласною бібліотекою з історії та теорії шахової гри. Сьогодні ОННБ, в якій є солідна колекція журналів та посібників з шахової гри різними мовами світу, може сприяти в популяризації цього високоінтелектуального виду спорту.

4.jpg

Серед  наявних у бібліотечному фонді книг автора наступні видання: «Маэстро практических этюдов», «Шахматных дел Мастер», «Грани шахматного искусства», «Шахматная жемчужина у моря». Автор також подарував національній книгозбірні нову книжку «Откровения шахматного странника».

На завершення зустрічі Н.Жукова і С.Ткаченко здійснили екскурсію по бібліотеці. 

unnamed-11.jpg

unnamed-4.jpg

Створено: 01.11.2016
Оновлено: 04.11.2016
Переглядів: 1547




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.