Незалежність України – доленосна чверть століття

onnb-foto-1.jpg

22 серпня, напередодні відзначення 25-ї річниці незалежності України, в ОННБ відбулося урочисте відкриття виставкової акції «Незалежність України – доленосна чверть століття» та проведена патріотично-громадська акція «Рушник вишиваний на щастя, на долю…» – колективне вишивання рушника-оберега Одеської області, відомого як «Рушник національної єдності».
Привітала присутніх генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України, повний кавалер ордену княгині Ольги Ольга Ботушанська.

1.jpg

Серед почесних гостей заступник директора департаменту культури та туризму Одеської міської ради Людмила Крижалко, професор ОНУ імені І.І.Мечникова Тарас Гончарук, почесний голова Одеського відділення Спілки поляків в Україні імені А.Міцкевича Тадеуш Залуцький, директор Всеукраїнського центру болгарської культури Дмитро Терзі, заслужений майстер народної творчості Зоя Пасічна.
Книжкова виставка демонструє високополіграфічні видання, які розповідають про історичне минуле і сьогодення України, розкриває процес націо– і державотворення, знайомить з культурним розмаїттям України, а також з величезним потенціалом, у тому числі туристичним однієї з найбільших країн Європи. Показово, що майже усі видання вийшли в світ у останню чверть століття.
Музичною програмою «Співоче поле України» порадувала присутніх бандуристка Юлія Коротченко – провідний методист Одеського обласного центру української культури.
А завершальним стало колективне вишивання «Рушника національної єдності», під час якого кожен охочий міг долучитися до цього символічного акту творчості. Автором малюнку для семиметрового рушника, на якому зображено «Дерево життя» є відома мисткиня Зоя Пасічна. За її задумом кожна квітка символізує одне з міст Одеської області, а кольори – її багатонаціональний характер. У подальшому рушник побуває в усіх райцентрах Одещини та містах обласного підпорядкування. Акцію спільно започатковано художницею та Одеським обласним центром української культури.
У ці дні головний читальний зал прикрашають роботи Зої Пасічної. Одна експозиція, яка розгорнута в ротонді залу, має назву «Ой напишу, намалюю, поставлю в оконце…», і присвячена 160-річчю від дня народження Івана Франка; інша отримала не менш поетичну назву – «Квітка України» і приурочена 25 річниці незалежності України. Вона розташована по периметру читального залу.

Програма

Репортаж на сайті Міністерства культури України

ФОТОРЕПОРТАЖ

2.jpg

Слово має Ольга Ботушанська

3.jpg

Людмила Крижалко

4a.jpg

Тарас Гончарук

5f.jpg

Тадеуш Залуцький 

6f.jpg

Дмитро Терзі

15.jpg

Зоя Пасічна

7-vasil-pilka.jpg

Майстер гравірування на склі Василь Пилка (на другому плані ведуча програми, завідуюча відділу зв`язків з громадськістю і реклами ОННБ Тамара Кухарук)

8.jpg

Юлія Коротченко

9a.jpg

Виставка, підготовлена довідково-інформаційним відділом

10.jpg

12.jpg

Під час колективного вишивання рушника-оберега Одеської області -

«Рушник національної єдності»

13.jpg

14.jpg

Експонати книжкової виставки

img_5662.jpg

Експонати виставки у cекторі "Закордонне українство"

Створено: 22.08.2016
Оновлено: 25.08.2016
Переглядів: 1731




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.