Роль читання. Круглий стіл

6 серпня 2015 р. у перший день роботи книжкового форуму «Зелена хвиля» на базі ОННБ відбувся круглий стіл щодо впливу читання на формування особи людини і громадянина.
«Зелена хвиля» активно культивує дитячу літературу, про свідчить проведення у форматі виставки Корнійчуковського фестивалю. Розвитку дитячої літератури був присвячений «круглий стіл» з розлогою назвою: «Книга і читання як основний фактор формування особи людини і громадянина. Шляхи повернення їх в українське суспільство». Засідання відбулося за участі президента Всеукраїнської асоціації книговидавців і книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, представника Державного комітету телебачення і радіомовлення України Тетяни Білоус, директора видавництва «Ранок» Віктора Круглова, представників преси, бібліотекарів та видавців.
Досить критичний тон дискусії задав Олександр Афонін, який свої аргументи на користь ведення послідовної і цілеспрямованої державної політики у культурній галузі (поповнення бібліотек, видання дитячої літератури, підручників для шкіл та популяризацію читання серед дітей) підкріплював досить невтішними статистичними даними. «Держава має піклуватися про інтелектуальне здоров'я нації. Вчені світу давно поставили крапку у суперечці щодо обов'язковості-необов'язковості читання книжок з малечку. Адже доведено, що людина, яка не читає, легко перетворюється в інструмент маніпуляцій. Вона не спроможна реалізувати свою роль у цьому світі і впливати на процеси», – наголосив Олександр Афонін.
Основний меседж виступу Віктора Круглова, який давно працює на книжковому ринку – необхідність виживання підприємництва в сучасних кризових умовах. «Нагадаю вислів, що песиміст – це добре поінформований оптиміст… Чим різниться удачлива особа від не удачливої? Остання, зустрівши трудності, залишає справу, а перша – шукає шляхи їх подолання».
Серед іншого, учасники «круглого столу» піддали критиці останню із постанов Кабінету міністрів України щодо внесення змін до одного із підпунктів Ст. 197 (197.1.25) Податкового кодексу України. Він, зокрема, передбачає оподаткування видань, обсяг яких не перевищує сорок вісім сторінок, і саме дитяча література попадає у цю категорію.

Того ж дня в рамках книжкового форуму Олександр Афонін презентував як автор у стінах бібліотеки нову збірку віршів «І весь цей незбагненний світ» (видавництво «Фоліо»).

ФОТОРЕПОРТАЖ

Створено: 10.08.2015
Переглядів: 1020




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.