Листування Івана Липи. 1892-1992

Модератор зустрічі, головний бібліограф відділу рідкісних видань і рукописів ОННБ Надія Яцун

Модератор зустрічі, головний бібліограф відділу рідкісних видань і рукописів ОННБ Надія Яцун


Під час проведення ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині», 22 травня відбулася презентація документального видання «Листування Івана Липи. 1892-1992» (Київ : Темпора, 2020) за участі упорядника Ігоря Стамбола.

avtor.jpg

У виданні «Листування Івана Липи. 1892-1922» зібрано епістолярну спадщину Івана Львовича Липи (1865-1923) – письменника, лікаря, громадського та політичного діяча. Більшість листів, які зберігаються в багатьох архівосховищах України, надруковані вперше. У збірнику вміщено 292 листа Івана Липи до відомих діячів української культури, друзів, знайомих: до сім’ї Грінченків, Ольги Кобилянської, Панаса Мирного, Івана Франка, Гната Хоткевича, Михайла Комарова та ін. Листи інформують читача про суспільно-політичне та літературне життя українців на порубіжжі ХІХ і ХХ ст. та знайомлять із психологічною складовою позиціонування себе українцем у Російській імперії. Видання розраховане на науковців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться розвитком української літератури та громадсько-політичних рухів.

Презентація зібрала відомих науковців, громадських і культурних діячів, які привітали упорядника з його черговим дослідженням, присвяченим Івану Львовичу Липі. Йшлося про важливість видання для історії Одеси і України у цілому, адже листування видатних особистостей – це завжди найцінніші документальні свідчення про минулі часи.

hmar.jpg oleksandr-muz.jpg lyuda.jpg maks.jpg

До обговорення долучилися відомі науковці історичного факультету Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова: Вадим Хмарський – доктор історичних наук, професор, Олександр Музичко – доктор історичних наук, доцент та Наталія Петрова – кандидат історичних наук, доцент; краєзнавці Світлана Кучеренко і Тарас Максим’юк.

Наприкінці заходу гості мали можливість поспілкуватися з упорядником та отримати автограф.

Бібліотека отримала у подарунок примірник видання з дарчим підписом упорядника.

 Учасники зустрічі

Хмарський Вадим Михайлович, доктор історичних наук, професор кафедри історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова.

Музичко Олександр Євгенович, доктор історичних наук, доцент кафедри історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова.

Петрова Наталія Олександрівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана факультету історії та філософії з наукової та виховної роботи ОНУ ім. І.І. Мечникова.

Кучеренко Світлана Володимирівна, біограф і бібліограф Юрія Липи, заступниця голови правління Благодійного фонду імені Івана та Юрія Лип.

Максим’юк Тарас Іванович, заслужений працівник культури України, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців та Одеського товариства колекціонерів.

Ігор Стамбол історик, викладач, письменник. Закінчив історичний факультет ОНУ ім. І.І. Мечникова, нині працює в Інституті біографічних досліджень Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського та Інституті журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка. Автор понад 30 наукових публікацій, оповідань у різних збірниках та чотирьох власних книжок, серед яких дві художні: збірка оповідань «Злочинний порятунок» (2017), та містичний трилер «Прокляття інших» (2020). Переможець і лауреат різних літературних конкурсів.

Створено: 27.05.2021
Переглядів: 1077




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.