Назустріч Інтелект-форуму. Прес-конференція

pxl_20210513_093621714.jpg pxl_20210513_091149097.jpg pxl_20210513_091534628portrait.jpg pxl_20210513_092151612.jpg pxl_20210513_092946314.jpg

13 травня 2021 року у приміщенні прес-центру «Odessit-ua» відбулася прес-конференція, присвячена проведенню Інтелект-форуму (21-23 травня 2021 р.), у рамках якого відбудуться ХХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт – програма професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів.

  • Різникова Ярослава Олексіївна, заступник директора Департаменту - начальник управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини;Про програму та заходи ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» розповіли учасники прес-конференції:
  • Бірюкова Ірина Олександрівна, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, голова оргкомітету ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині», заслужений працівник культури України;
  • Дмитрієв Сергій Вікторович, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства Одеського національного університету імені І.І. Мечникова;
  • Шалашна Оксана Михайлівна, менеджер офісу «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО»;
  • Щурова Тетяна Василівна, завідувач відділу мистецтв ОННБ, член оргкомітету ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині», заслужений працівник культури України.
dlya-sajta.jpg bigbord_ukrkniga_zm_2021_cajt_samit_3-1.jpg

21-23 травня 2021 року, на відзначення знаменної події національного державотворення – 30-ї річниці незалежності України, під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради, Одеської міської ради, у співпраці з Українським інститутом книги, Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація», Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та Одеська національна наукова бібліотека проводять  Інтелект-форум-2021, у рамках якого відбудуться XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт – програма професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів.

Метою заходу є сприяння реалізації прав громадян на користування культурними досягненнями,  промоція та репрезентація сучасної української книги, виховання культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, створення сприятливих умов для розвитку книговидавничої справи в Україні, утвердження та популяризація державної мови, підтримка регіональної культурної політики, молодих прозаїків, поетів та митців, проведення благодійних акцій, спрямованих на поповнення бібліотек Одещини сучасною вітчизняною книжковою продукцією, а також сприяння розвитку бібліотечної справи шляхом обговорення актуальних проблем професійної діяльності, обміну досвідом роботи, створення, розвитку і впровадження у роботу бібліотек, музеїв, архівів, центрів культурних послуг інноваційних практик інформаційної, бібліотечної, просвітницької, соціокультурної діяльності.

Традиційно виставка-форум проводиться за всебічного сприяння та фінансової підтримки меценатів бібліотеки, почесних благодійників Одещини. Серед них чільне місце належить Сергію Рафаїловичу Гриневецькому, який ініціював проведення виїзних Свят української книги у районних центрах області, постійно підтримує заходи з промоції книги і читання та інші соціально-культурні проєкти, реалізовані бібліотекою, що сприяє розвитку і підвищенню культурного потенціалу Південного регіону. За незмінну підтримку впродовж багатьох років у організації та проведенні Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» бібліотека вдячна відомим  меценатам та благодійникам – митрополиту Одеському та Ізмаїльському, Його Високопреосвященству Агафангелу, генеральному директору  ПАТ «Пласке»  О.А. Платонову, директору ТОВ «Стікон»   Л.Я. Крючкову, голові правління ПАТ «Єнні Фудз»  С.Г. Терзієву, підприємцю В.В. Стремядіну, почесному президенту ДП «Одеський морський торговельний порт»  М.П. Павлюку, голові ГО «Український клуб Одеси» Н.О. Чайчук та іншим добродіям.

Цьогоріч в рамках XХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» новітні видання представлятимуть близько 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України, серед яких: «Наукова думка» НАН України, «Нора-Друк», «Мистецтво», «Либідь», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Комора», «Кондор», «Картографія», «Наш формат» (Київ),  «Лілея-НВ» (Івано-Франківськ),  «Навчальна книга – Богдан» (Тернопіль), «Інститут прикладної психології «Гуманітарний центр» (Харків), «Апріорі», «Видавництво Старого Лева» (Львів),  «Олді-Плюс» (Херсон), «Яслав» (Миколаїв), «Ірбіс» (Ізмаїл), Видавничий дім «Гельветика», «Друк Південь», «Прес-кур’єр» (Одеса) та ін. Видавці презентуватимуть нові наукові, навчальні, історичні, краєзнавчі видання, класичні та сучасні іноземні твори в перекладі  українською та іншими мовами.

У роботі виставки-форуму беруть участь представники центральних та місцевих органів державної влади й місцевого самоврядування, літературного світу, провідних видавництв України.

У Програмі виставки-форуму передбачено широкий спектр заходів з популяризації книги і читання: круглий стіл «Книжкова екосистема України: виклики і фактори розвитку, вектори зростання» за участі заслуженого працівника культури України, президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, презентації нових вітчизняних видань та видавничих проєктів, промоакції, автограф-сесії, майстер-класи від  майстрів декоративно-прикладного мистецтва  Одещини, творчі майданчики та інші інтерактиви за участі представників провідних видавництв України, письменників, ілюстраторів книги, літературознавців, мистецтвознавців, бібліотечних фахівців та широкої громадськості.

Відбудуться творчі зустрічі з відомими українськими авторами: Ірен Роздобудько, Андрієм Кокотюхою, Мирославом Дочинцем, Володимиром Рутківським та іншими видатними вітчизняними авторами.

Створено: 14.05.2021
Оновлено: 15.05.2021
Переглядів: 949




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.