До 150 річчя від дня народження Лесі Українки


ya-na-vbogim-suhim-perelozi-perelozi-budu-siyat-barvisti-kvi-1.jpg До 150-річного ювілею видатної української поетеси, письменниці, громадської діячки Лесі Українки (Лариса Косач, 1871-1913) Одеська національна наукова бібліотека провела в офлайн- та онлайн-форматах презентацію книжково-ілюстративної виставки «Леся Українка – поетична квітка України». Однією з родзинок програми стало відкриття мистецької виставки «Стояла я і слухала весну…» знаної художниці, члена НСХУ Лариси Дем’янишиної (захід відбувся згідно Указу Президента України від 29 січня 2021 р. № 32/2021 «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки»).
biryukova-1-1.jpg У вітальному слові генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова звернула увагу на внесок бібліотеки у складання бібліографії про геніального художника слова, дослідження її одеського періоду життя. Це засвідчує з`ява бібліографічних покажчиків «Леся Українка в Одесі», які уклала та видала наша установа у 1981 та 2015 роках.
riznikova-1.jpg Ярослава Різникова, заступник директора департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації наголосила на значущості постаті Лесі Українки як у загальнонаціональному масштабі, так і в культурному просторі Одещини, а також торкнулась теми різноманітності сучасних видань творів Лесі Українки, зокрема нинішнього оновленого повного зібрання творів письменниці у 14-ти томах.

Присутні на заході провідні науковці, літератори, митці ділилися власними роздумами й дослідженнями щодо вивчення творчого спадку Лесі Українки, її життя, перебування в Одесі; театральної й мистецької транскрипції образу і творів видатної поетеси.

mihajlo.jpg ananchenko-1.jpg dmitriyev.jpg

Зацікавлення у присутніх викликала участь онлайн відомого україномовного письменника, журналіста і перекладача з Румунії Михайло Гафія Трайста – редактора журналу українських письменників Румунії «Наш Голос», головного редактора журналу «Mantaua lui Gogol» («Шинель Гоголя») та редактора літературного журналу Спілки письменників Румунії «Волоська Ротонда». Пан Михайло є членом Національної спілки письменників України, національних спілок письменників та журналістів Румунії, автором перекладу «Лісової пісні» Л. Українки румунською мовою. Він охарактеризував сучасний стан перекладу української, як класичної, так і сучасної літератури румунською мовою, звернувши увагу на тому невтішному факті, що румунське суспільство, на жаль, ще не достатньо поінформоване про внесок Л. Українки у світову літературу. Гість заходу розповів про розмаїття заходів, які проводяться українською діаспорою та про меморіальне увічнення класиків української літератури на території сусідньої держави.

Темі «Леся Українка і Одеса» був присвячений виступ Тетяни Ананченко, краєзнавця, культуролога, члена НСЖУ. У зв’язку з нинішніми ювілейними заходами, виступаюча знову порушила питання про достойне скульптурно-монументальне увічнення постаті письменниці в Одесі. Остання подібна, на жаль, безуспішна ініціатива одеситів мала місце два десятиліття тому. У виконанні культуролога прозвучав також маловідомий вірш на пошанування Лесі Українки відомого дослідника її перебування в Одесі, публіциста і поета Григорія Зленка.

Сергій Дмитрієв, письменник, голова Одеської обласної організації НСПУ, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства ОНУ імені І.І. Мечникова, зупинився на аспекті «Леся Українка і європейська культура», зробивши акцент на новаторстві поетеси щодо трактування відомих літературних образів – Кассандри, Іфігенії, Дон Жуана та ін.

chajchuk.jpg fedchenko.jpg slobodyuk.jpg ostrovskij.jpg

Про гідне вшанування пам’яті видатної української поетеси йшлося також у виступі Наталії Чайчук, директора культурного центру «Український дім Одеси». Пані Чайчук висловила готовність надати прилеглу до «Українського дому Одеси» територію для встановлення у перспективі пам’ятника Лесі Українці в нашому місті.

Любов Федченко, театрознавець, дослідник українського театру розповіла про цікаві факти з історії втілення на одеській театральній сцені «Лісової пісні» та «Кам’яного господаря». У натхненному виконанні заслуженої артистки України, актриси Одеського академічного музично-драматичного театру ім. В.Василька Галини Кобзар-Слободюк прозвучали фрагменти театральної композиції за творами й листами Лесі Українки.

Темі «Мистецькі обрії Лесиного слова» присвятили свої виступи ряд учасників заходу. Володимир Островський, мистецтвознавець, старший науковий працівник Одеського музею західного і східного мистецтва наголосив на актуальності свободолюбивої поезії Лесі Українки, яка так надихала українців вже в далекі 1970-ті роки. Він застеріг від хрестоматійного підходу в сприйнятті творчості поетеси. Мистецтвознавець також наголосив на вагомому внеску авторки виставки, Лариси Дем`янишиної, у Лесеїану, яка тонко відчула й передала образний світ поетеси, її замилування морем.

chernivci.jpg riznikiv.jpg kravchenko.jpg

Присутніх привітали: Мирослав Лазарук, письменник, директор Чернівецького меморіального музею Володимира Івасюка, головний редактор «Буковинського журналу»; Анатолій Кравченко, народний художник України, член правління Одеської обласної організації НСХУВласні вірші, присвячені Лесі Українці, читав Олекса Різників, відомий письменник-шістдесятник, мовознавець, громадський діяч, член НСПУ

larisa.jpg larisa-arina.jpg larisa-kniga.jpg

У другій частині програми відбулося відкриття виставки картин Лариси Дем’янишиної – художниці, члена НСХУ «Стояла я і слухала весну…». Разом з циклом живописних творів, присвячених «Лісовій пісні», мисткиня презентувала свою нову роботу – «Леся Українка. Барвиста квітка». Вона поділилась своїми роздумами щодо віршів циклу «Подорож до моря», ілюстрації до якого художниця створила впродовж останнього року. Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова вручила авторці памятний віршований лист-подяку від шанувальників таланту пані Лариси, яка насамкінець залишила запис у книзі почесних гостей ббібліотеки. 

opera1.jpg opera5.jpg opera4-1.jpg opera.jpg

Захід було завершено святковою концертною програмою «Нехай мої струни лунають…»: до 150- річчя від дня народження Лесі Українки» у виконанні артистів Одеського національного академічного театру опери та балету. Звучали романси на вірші Лесі Українки та Івана Франка, українські народні пісні, арії з популярної опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

Огляд книжково-ілюстративної виставки «Леся Українка – поетична квітка України» провела Світлана Герасимова, провідний бібліограф відділу соціокультурної діяльності.

Її простір – Україна. Жінка-мрія Лариси Дем`янишиної. Публікація на сайті ОННБ

ЗМІ ПРО ПОДІЮ

Телеканали

«Ювілей Лесі Українки» // ТРК «Круг» http://krug.com.ua/news/37442   

«Поетична квітка України: виставка до 150-річчя від Дня народження Лесі Українки» // Медіагрупа «ГЛАС» http://glasweb.com/poetichna-kvitka-ukrayini-vistavka-do-150-richchya-vid-dnya-narodzhennya-lesi-ukrayinki/   

В Одессе отмечают 150-летие со дня рождения Леси Украинки // 7 канал http://7kanal.com.ua/2021/02/24/v-odesse-otmechajut-150-letie-so-dnja-rozhdenija-lesi-ukrainki-video/    

Газети

Поетична квітка України [про презентацію книжкової виставки в ОННБ до 150-річчя з дня народження Лесі Українки] // «Чорном. новини». – 2021 – 25-27 лютого. - № 014-015. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/22233-22234/a-14882.html

Книги, изданные при жизни Леси Украинки [про презентацію книжкової виставки в ОННБ до 150-річчя з дня народження Лесі Українки] // «Вечерняя Одесса». – 2021 – 24 лютого. – Режим доступу: http://vo.od.ua/news/10213.php

Кракалія Р.Т. Звеличити її слово [про проведення заходу в ОННБ до 150-річчя від дня народження Лесі Українки] // Чорноморські новини. – 2021 – 4-6 берез. – № 016-017. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/22235-22236/a-14899.html

 

Створено: 25.02.2021
Оновлено: 17.03.2021
Переглядів: 2077




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.