← Історія та етнографія (за лютий 2022 р.)
Наступна книга >

Бібліографія

Архів Української Народної Республіки. Міністерство закордонних справ. Посольство в Німеччині / НАН України. Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Центр. держ. архів вищих органів влади і упр. України, Держ. наук. архіт. б-ка, м. Київ ; упоряд. Валентин Кавунник ; ред. Лариса Білик, Юлія Горбач, Георгій Потульницький. – Київ : Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2021. – 844, [1] с.

Ч. 1 : Кореспонденція Федора Штейнгеля, Миколи Порша, Романа Смаль-Стоцького та звіти Дипломатичного відділу (липень 1918 - березень 1923). – 2021. – 844, [1] с. : іл., табл.

Анотація

У збірнику публікуються листи, доповіді послів Федора Штейнгеля, Миколи Порша, радника Романа Смаль-Стоцького та звіти українською мовою Дипломатичного відділу посольства УНР у Німеччині. Ці документи надсилалися до Міністерства закордонних справ, Канцелярії Директорії, Канцелярії Голови Ради Міністрів та дипломатичних представництв за кордоном. У доповідях послів та радника з’ясовується ставлення європейських дипломатів, німецького уряду до УНР протягом липня 1918 — лютого 1923. У звітах Дипломатичного відділу на підставі зібраних українським посольством політичних, військових та господарчих інформацій детально розглядаються, головним чином, повстання в Україні та Росії, якісний, кількісний склад Червоної армії та російських антибольшевицьких армій, діяльність російських партійних організацій (большевицького, монархічного та есерівського напрямку) в Європі за 1920–1922 роки.