До Всесвітнього дня прав людини

Всесвітній день прав людини затверджений 10 грудня 1948 р. Генеральною асамблеєю ОНН, яка прийняла Загальну декларацію прав людини. Україна як член міжнародної спільноти, що взяла на себе зобов’язання дотримання прав людини, 2008 р. відповідним указом Президента започаткувала Всеукраїнський тиждень права, який відзначається щорічно з 10-го по 15-те грудня.

10 грудня у Центрі правової інформації ОННБ відбувся круглий стіл з питань захисту прав людини. У засіданні взяли участь співробітники Одеського міського управління юстиції, Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, Державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, економіко-правового факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова. Серед слухачів - студенти ОНУ ім. І.І. Мечникова, Одеського державного університету внутрішніх справ, випускники юридичного ліцею.

Засідання відкрила Лідія Жукова – завідувач сектору правової роботи та правової освіти Одеського міського управління юстиції. У доповіді на тему - «Формування системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні», йшлося про реформи в системі юстиції України, формування та особливості впровадження системи безоплатної вторинної правової допомоги. Згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, громадяни мають право на безоплатну юридичну допомогу адвокатів щодо захисту своїх прав.

Особливе зацікавлення присутніх викликала інформація про принцип формування списку адвокатів, які отримують від держави дозвіл на надання безоплатної правової допомоги та механізм її фінансування з державного бюджету. 

Про конституційну реформу в Україні розповідала Катерина Кармазіна – доцент кафедри конституційного права та правосуддя ОНУ ім. І.І. Мечникова, адвокат Одеської обласної колегії адвокатів. У подальшому виступаюча торкнулася проблем реформування судової системи, особливостей пенсійної реформи, ознайомила з положеннями нового закону «Про всенародний референдум».

Йшлося також про новостворену Президентом України «Конституційну асамблею». Цій темі була присвячена доповідь студента 4-го курсу економіко-правового факультету Олександра Серти («Конституційна асамблея: проблеми створення та перспективи функціонування»). Було порушено питання щодо доцільності присутності у складі асамблеї представників політичних партій. Це, на думку виступаючого, призведе до лобіювання політичних інтересів тих чи інших політичних сил під час обговорення Основного Закону України.

Інший доповідач, Наталя Косигіна – перший заступник директора Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, у своїй промові розкрила роль судової експертизи в судочинстві («Питання теорії та практики судової експертизи»). Слухачі ознайомилися також з майже столітньою історією інституту, з основними напрямками роботи та технічною базою закладу. Молодь цікавили вимоги та умови отримання професії судового експерта.

Про основні функції та завдання Державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України в Одеській області вела розмову його директор Валентина Сєдова. Вона розповідала також про особливості функціонування Державних реєстрів України, порядок внесення інформації до реєстру, перевірку її достовірності, безпеку та захист існуючих реєстрів.

Створено: 13.12.2012
Переглядів: 2775




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.