Волонтерський рух в Україні: ТОП-5 книжок травня

foto-2.jpg

Волонтерський рух в Україні став яскравим прикладом високого рівня громадянської свідомості українців і їх здатності ефективно самоорганізовуватися. Волонтери — це звичайні люди, які вкладають свій час, талант чи ресурси у втілення соціально корисних проєктів. Робити добрі справи можуть усі: дорослі, діти, компанії, агенції і навіть цілі країни. Кількість людей, які хочуть займатися волонтерством в Україні, тільки зростає.

Ми хочемо жити в успішній країні. А країну визначають люди. Зараз як ніколи дуже важливо підтримувати один одного та допомагати. Одними з тих, хто завжди стоїть за спиною військових та допомагає, — є волонтери. Навіть одна добра справа здатна змінити суспільство, країну та світ на краще.

На цю тему бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки підготували ТОП-5 книжок травня, які, сподіваємося, допоможуть глибше ознайомитися з волонтерським рухом в Україні.

 

foto-3.jpg

Волонтери. Мобілізація добра : збірка / Сергій Жадан, Катерина Бабкіна, Лариса Денисенко, Ірена Карпа, Ірина Славінська ; уклад. і авт. передм. Ірена Карпа. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 253 с.

Ця книга — про звичайних людей поруч із нами, які іноді здаються справжніми атлантами, на чиїх плечах тримається наш світ, що похитнувся в одну мить. Тих, хто робить незвичайне для бійців, поранених, сиріт, біженців, з ранку до вечора шукаючи можливості для допомоги: збирає гроші на ліки, надає притулок тим, хто залишив рідні домівки, годує, напуває, зігріває... Це волонтери. Мирні воїни світла. Строкатий килим із віршів, есеїв і щемливих оповідань найкращих українських авторів змусить задуматися над цим феноменальним явищем та, мабуть, зважитись на власний крок.

 

foto-4.jpg

Дороги к счастью : круизно-волонтёрские заметки / Юрий Степанович Тыра. – Киев : Издатель Корбуш, 2017. – 463 с.

Книга «Дороги до щастя: круїзно-волонтерські замітки» складається фактично з двох частин. Перша — про подорожі світом, друга — про нашу країну, війну і людей. Замітки «Степанича», саме так друзі називають відомого мандрівника і волонтера, — це оповідання про боротьбу між двома світами. Юрій Тира побував в 90 країнах, мав досить успішний бізнес, зокрема круїзну компанію. З початком військових дій на сході України почав разом зі своїми друзями – відомими акторами займатися волонтерською діяльністю.

 

foto-5.jpg

Волонтерська діяльність у змісті соціальної функції держави : монографія / Вікторія Валеріївна Вашкович, Василь Васильович Манзюк, Вадим Михайлович Рошканюк ; ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т". – Ужгород : Гельветика, 2019. – 199 с.

Монографія присвячена дослідженню правового регулювання волонтерської діяльності. На сторінках монографії розкрито сутність волонтерства, охарактеризовано волонтерство як складову соціальної функції держави, виокремлено проблеми, з якими стикаються волонтери в своїй роботі, а також сформульовано положення з удосконалення законодавства у відповідній сфері, досліджено зміст соціальної функції держави як правової категорії та механізм її здійснення, передачу соціальної функції держави недержавним суб'єктам, охарактеризовано поняття «волонтерство», «волонтерська діяльність», визначено адміністративно-правовий статус волонтерів та волонтерських організацій, встановлено особливості правового регулювання волонтерської діяльності в окремих сферах та напрямах, охарактеризовано правові аспекти волонтерства у сфері надання соціальних послуг, у сфері обороноздатності держави, при роботі з внутрішньо переміщеними особами тощо. Монографія розрахована на студентів, аспірантів, викладачів юридичних вузів і факультетів, громадські та волонтерські організації та на широке коло читачів, що цікавляться питаннями волонтерської діяльності, і які, на думку автора, знайдуть для себе багато цікавого в цій роботі.

 

foto-6.jpeg

100 днів полону, або Позивний "911" : книга-сповідь волонтера / Валерій Макеєв ; іл. С. Захаров ; худож. оформ. Л. П. Вировець ; відп. за вип. Л. І. Вакуленко. – Харків : Фоліо, 2015. – 188 с.

Книга-сповідь волонтера, який пройшов воєнний Схід України й опинився за гратами у підвалі, де не діють жодні закони і правила, а все грунтується винятково на людських стосунках. Це документальна розповідь про паралельний вимір, який існує в нашому світі за кілька сотень кілометрів від нас. Жорстокі ополченці, російські десантники, психологічні допити, приниження, катування — мало хто після цього виживає. Але він вижив і... написав про це. Дискусійно, суперечливо, нетипово, але чесно. Видання для тих, хто хоче жити у власній щасливій країні.

 

foto-7.png

Через війну : погляд волонтера : фотокнига / Дмитро Муравський ; упоряд. : Оксана Гаврилюк, Ярослав Павловський ; ред. Валерій Милосердов. – Київ : Люта справа, 2017. – 278 с.

Фотокнига Дмитра Муравського — результат трирічної роботи команди соціального волонтерського проєкту «Коли закінчиться війна…». Загалом фотобаза проєкту — це більше трьох терабайт пам’яті, декілька десятків тисяч файлів, з яких лише деякі були оприлюднені.
Часовий проміжок та географія фоторобіт охоплюють всю зону АТО (Слов’янськ, Краматорськ, Волноваха, Іловайськ, Комінтерново, Красногорівка, Широкине, Дебальцеве, Донецький аеропорт, Гранітне, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка та ін.). Перші знімки датовано груднем 2013 року, останні — червнем 2017-го.
Усі світлини й оповідання є реальними, зробленими та зібраними на передовій як наслідок волонтерської активності у різних напрямах. У деяких випадках через об’єктивні причини було змінено географічні назви й імена героїв.

 

Створено: 07.05.2022
Оновлено: 10.05.2022
Переглядів: 2995




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.