Час теплих обіймів: ТОП-5 вересневих книг для затишних осінніх вечорів

Літо минуло й ігнорувати прихід осені неможливо. Тут важливий підхід. Можна з похмурістю чекати сірості та дощів, а можна насолоджуватися жовтим листям, свіжим повітрям і прохолодою, а також — читанням книг

foto-2.jpg

Осінь – це романтика, лірика, спокійна радість, підбиття підсумків, слушний час для домашніх справ, книг, тепла і чаю. Саме тому так багато людей обожнюють її, і до осені бережуть ті самі, атмосферні книги. Не можна підвести їх до одного жанру, можливо, час року в романі навіть розходиться з тим, що на календарі, але від прочитаного у вас відразу з'являється неймовірна легкість і задоволеність тим періодом, в якому перебуваєте. Бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки підібрали для вас ТОП-5 книг, які якнайкраще підходять для осіннього читання, адже вирізняються напрочуд затишною атмосферою.

foto-3.jpg 

СентябрьРозамунда Пилчер ; пер. И. АрхангельскаяЮ. ЖуковаИ. Бернштейн. – М. : Слово, 2004. – 503 с.

Вісімдесяті роки двадцятого століття. У маленькому шотландському маєтку очікується велика подія - вересневий бал на честь повноліття доньки господарів. На торжество має з'їхатися безліч гостей. У кожного з них своя історія життя - зі злетами і падіннями, любов'ю і зрадою, непорозуміннями і недомовленостями, сімейними святами і сімейними таємницями. І всі ці історії неспішно розгортаються на тлі прекрасних пейзажів Шотландії. Чарівність шотландської осені полонить серце і примушує задуматися про минуле; приходить час, коли питання, задані багато років тому, вимагають нагальної відповіді...

 

foto-4.jpg

Ожинове виноДжоан Гарріс ; пер. Дар'я Москвітіна ; ред. І. М. Андрусяк. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2021. – 381 с.

Будь-які книги Джоан Гарріс можна запоєм читати всю осінь і зиму. Вони неймовірно атмосферні, затишні, зігріваючі, даруючи світло. У них – запах випічки, шурхіт листя або завивання вітру, багатий урожай фруктів, хрустка скоринка яблучного пирога. Автор знаменитої книги "Шоколад", за якою існує не менш чудова екранізація, всі свої роботи пише в такому ось ключі.

"Ожинове вино" – найбільш осінній роман Гарріс. Адже коли, як не восени, варто пригубити ароматне і терпке домашнє вино річного врожаю? Джей, який зараз перебуває у кризі і не пише, знаходить шість пляшок старого вина. Вони дивом збереглися з часів його дитинства, і кожен ковток віддає ностальгією і гіркотою втрачених років. Цей напій створював дивний літнього віку сусід, який практично виховав Джея і зробив його тим, ким він є. Після цього старий пропав без сліду, а всі його історії здаються димом і ілюзією. Живучи у своєму озлобленому світі, Джей і не уявляє, що скоро кожен ковток знайденого вина змінить його життя, штовхне його на важливі вчинки, допоможе відновити справедливість і розставить всі крапки над "і" в заплутаній історії.

foto-5.jpg

Останній листокО. Генрі ; пер. Любов Пилаєва ; іл. Ю. Ясінська. – Київ : Форс Україна, 2019. – 93 c.

О. Генрі (1862-1910) – псевдонім Вільяма Сіднея Портера, одного з найпопулярніших класиків світової літератури. Комусь потрібно написати тисячі сторінок, щоб створити геніальний твір, а комусь потрібен для цього лише клаптик паперу. Саме на клаптику паперу банківський службовець Портер, засуджений на три роки за нестачу коштів, створив у в'язниці своє перше оповідання під псевдонімом О. Генрі, надихнувшись історіями співкамерників. А далі було близько 280 новел, роман "Королі і капуста", численні фейлетони. Його твори - це маленькі історії простих людей: клерків, продавчинь, невідомих художників, дрібних авантюристів, фермерів, навіть волоцюг... Лаконічність викладу, тонкий гумор, незвичайність сюжету і завжди непередбачувана розв'язка уже більше ста років привертають увагу читачів до малої прози О. Генрі, великого письменника "маленьких людей".
«Останній листок» — одна з найкращих новел у світовій літературі, присвячених темі відданості людини іншій людині, любові до ближнього. Автор порушує проблеми злиденного життя людей мистецтва, боротьби за виживання, взаємопідтримки і самопожертви. О. Генрі створив чудовий твір, який вже понад століття не лишає читача байдужим і вражає своєю неповторністю.
 

foto-6.jpg

Не відпускай менеКадзуо Ішіґуро ; пер. Софія Андрухович ; худож. оформл. Оксана ЙоришНазар Гайдучик. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 328 с.

Кадзуо Ішіґуро – британський письменник японського походження, сценарист, лауреат Нобелівської та Букерівської премій. Книги Кадзуо Ішіґуро найкраще підходять для філософського і неквапливого читання. Перед вами, мабуть, найбільш осінній з усіх його романів. «Не відпускай мене» — пронизлива історія, яка по праву входить у перелік найкращих англійських творів усіх часів. Це роман з елементами наукової фантастики та антиутопії, розповідь про пошук відповідей, любов, дружбу, пам'ять, надію і безвихідь. Кеті, головна героїня книжки, намагається зрозуміти та прийняти своє дитинство і юність у привілейованій школі-інтернаті Гейлшем та поза нею, свою інакшість від людей та обране для самої Кеті та її найближчих друзів призначення бути донором. Це довга дорога зі спогадів, відчуттів, одкровень, які поволі вибудовують для героїв нову картину світу.

«Не відпускай мене» у перекладі Софії Андрухович — перша книжка Кадзуо Ішіґуро, видана українською мовою. Оформили видання Назар Гайдучик та Оксана Йориш, роботи яких наче стоп-кадри з намальованого кіно додали тонкій емоційній напрузі тексту ще й гри світлотіней та динамічних акцентів.

foto-7.jpg

Хід королевиВолтер Тевіс ; пер. Елла Євтушенко ; гол. ред. С. І. Мозгова ; відп. за вип. О. В. Приходченко. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2021. – 349 с.

1950-ті роки. Бет Гармон — звичайна сирота із незвичайним хистом до шахів. Гра — її єдина пристрасть. Доки Бет у грі, доти контролює себе та... згубну жагу до транквілізаторів і алкоголю. Дівчина відчайдушно бажає стати феноменальною шахісткою, але водночас усе дужче хоче втекти подалі від цієї реальності.
Наближається вирішальний шаховий двобій із чемпіоном світу, російським гросмейстером Василієм Борґовим. Одна хибна комбінація може зіпсувати всю гру, а неправильний хід — зламати майбутнє. Бет укотре втрачає контроль над собою. Але цього разу заради перемоги вона не шкодуватиме ні шахових фігур, ні живих людей.

Створено: 14.09.2021
Переглядів: 1569




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.